Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Boktips från Lotta Olsson

Mike Bender & Doug Chernack: ”Pinsamma familjebilder”

Bokmärk artikel
Hur kul har de haft det egentligen?

Foto: Max Ström förlag Hur kul har de haft det egentligen?

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Litteraturrecension

Skribent: Mike Bender & Doug Chernack

Titel: ”Pinsamma familjebilder”

Utländsk titel: (”Awkward family photos”)

Översättare: Åsa Jonason och Hans-Jacob Nilsson

Svensk bearbetning: Petter Karlsson

Utgiven av: Bokförlaget Max Ström

4 x nya böcker om familjer

Christie Watson: ”Små solfåglar långt borta”. (”Tiny sunbirds far away”) Övers. Ylva Stålmarck. Damm förlag. Blessing, hennes storebror och mamma flyttar hem till mormor och morfar när pappa visar sig ha en annan kvinna. De flyttar från storstaden Lagos till en liten by i Nigerdeltat, från välbeställt, modernt medelklassliv till skriande fattigdom i ett hus där det inte ens finns rinnande vatten. Väpnade konflikter, kulturkrockar, miljöförstöring och en personlig berättelse som växer sig allt starkare.

Liza Klaussmann: ”Tigrar i rött väder”. (”Tigers in red weather”). Övers. Caj Lundgren. Modernista. Stilsäker, läsvärd och udda debutroman med en stark underton av förbryllad längtan. Två amerikanska kvinnor gifter sig med var sin man på fyrtiotalet, de är unga och vackra och har stora förhoppningar. Och sedan glider allt på sned. Det kulminerar när barnen hittar en mördad kvinna. Liza Klaussmann byter gång på gång berättarperspektiv och låter fem personer berätta varsin del.

Sara Kadefors: ”Kast med liten kniv”. Piratförlaget. Barndomen följer med den vuxna människan hela livet, på gott och ont. En lycklig barndom stärker, ett trauma blir till en livsfarlig fallgrop. Hur mycket man än tycker sig ha övervunnit sina gamla rädslor, så återkommer de i krislägen. Jonas har nödtorftigt byggt ett på ytan fungerande vuxenliv, men när äktenskapet krackelerar börjar han minnas på allvar. Sara Kadefors oslagbara berättardriv gör att man sträckläser.

Maria Goodin: ”En nypa salt”. (”Nutmeg”) Övers. Åsa Brolin. Printz Publishing. Den kändes lite jolmig först, med den gulliga mamman som berättar roliga historier om all mat och låtsas att allt är levande. Klätterbönorna klättrar, Flygande Jacob är svår att göra med flaxande kycklingar, och en krabbkaka nöp en gång lilla Meg i pannan så att hon fick ett ärr. Men berättelsen om Meg och hennes ensamma mamma, om livslögner och mardrömmar, växer och blir förvånansvärt vacker.

4 x gamla böcker om familjer

Jonathan Tropper: ”Sju jävligt långa dagar”. (”This is where I leave you”). Övers. Erik MacQueen. Gilla böcker. Enormt rolig och lite sorglig skildring, tänk på Woody Allen unge­fär, fast yngre. Judd avslöjar sin fru i säng med hans chef, skiljer sig och förlorar jobbet. Varpå pappa dör och Judd åker hem till familjen för att sitta shiva i sju dagar, en veckolång vaka. Kaos eskalerar i alla hörn av familjen, gamla konflikter blir som nya. Men hur farao lyckas han skriva så att man gapskrattar igenkännande?

Lizzie Doron: ”Varför kom du inte före kriget?”. (”Lama lo bat lifne ha-milchama”). Övers. Tobias Goldman. Weylers. Det otäckaste med Lizzie Dorons bok är inte mamman som är så fruktansvärt skadad av Förintelsen. Det är inte ens den galna kvinnan som vill vittna mot Eichmann, för att visa att Förintelsen ledde till galenskap, som är värst. Nej. Man kan försöka mäta lidande så mycket man vill, men alla ord tar slut vid tomheten: alla de släktingar som inte finns längre. Tråden till det förflutna, avklippt.

Jessica Laurén: ”Helt random”. Anderson pocket. Den absolut roligaste boken man kan läsa om relationen mellan en tonåring och en förälder. En tecknad serie med tonårsflickan som, tja, ska vi säga testar gränser. Konjak i dricksglas, eskapader på nätet, telefonnumret som hon lämnar ut till vem som helst. Den ensamma mamman kastas mellan hopp och förtvivlan, försöker ge goda råd, säga ifrån på skarpen och gallskriker av och till i ren frustration.

Charlotte Brontë: ”Jane Eyre”. Övers. Gun-Britt Sundström. Bonnierpocket. Jane Eyre växer upp hos kusinerna och mostern, som slänger ut henne. Efter internatskolan blir hon guvernant hos mr Rochester, hennes stora kärlek. Men när hon tvingas lämna honom hittar hon en vänlig präst och hans systrar, vilka visar sig vara biologisk släkt. Antitesen till barndomens kusiner och moster, men hur kul är de? Egentligen? Vilken familj är viktigast: den man väljer själv eller den biologiska?

I alla familjealbum finns de pinsamma bilderna vi skrattar åt och de söta med leende barn. Lotta Olsson tittar på en generande samling bilder och undrar hur familjerna mår.

I alla familjealbum finns de pinsamma bilderna vi skrattar åt och de söta med leende barn. Lotta Olsson tittar på en generande samling bilder och undrar hur familjerna mår.

Det är något omåttligt roligt med fa­milje­bilder, egna såväl som andras. Vad är det man väljer att för­eviga? Vilka miner har folk på familjebilderna? Vilka kläder? När är fotot taget, under vilka omständigheter? Tidsperioderna blir tydliga, och just nu ser åttiotalet allra mest komiskt ut. Det kommer att ändras, alla tidsperioder byter med åren skepnad från komiskt larviga till kult till historia.

I alla familjealbum finns de, de där knäppa fotona som man skrattar sig fördärvad åt. Jag minns en mycket dyster bild på mig och min syster från när vi är små, vi har klänningarna som mormor köpte åt oss, rosa siden och vit spets. Jag ser direkt komiskt misslynt ut, jag blir full i skratt bara jag tänker på den där bilden. Se där hur ett liv blev präglat av kampen för att slippa rosa sidenklänningar! På alla andra bilder har jag urvuxna bruna manchesterjeans, som gjorda att leka och klättra i. Å, ljuva sjuttiotal. Ibland saknar jag det verkligen.

Annons:

Oftast ser man ju inte vad det är man visar upp på sina egna familjefoton, medan andras kan vara hur tydliga som helst. ”Pinsamma familjebilder” kommer jag på mig själv med att fascinerat läsa om, och om igen, och fundera över hur familjerelationerna egentligen ser ut. Männen som stolt poserar på verandan med höjda gevär. Den underbara bilden med sju personer i en soffa, varav den enda som tittar in i kameran har raseri i blicken och texten ”I hate this” på en skrivtavla i knät.

En del är helt och hållet läskiga, med stirrande blickar och likadana kläder så att man börjar associera till Nordkorea eller ”Star Trek”. Andra ser rätt trevliga ut, som de sju glada barnen som står på trappstegsrad, minsta killen först och äldsta sist. Men jag försjunker genast i funderingar på syskonrelationer, de två äldsta ser väl inte så himla glada ut, hur kul har de haft det med så många småsyskon?

Allra mest spännande är bilden där man först efter en stund inser att det finns en människa till där, som knappt syns.

Var det en slump? Eller växer somliga upp osynliga?

Läs mer:

Försök fira en lagom sur­mulen jul i år

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

krakning
Misstänkt underrättelseverksamhet i Stockholms skärgård. Foto:Fredrik Sandberg/TT

 42 gånger under 5 år. Ryssland är inte landet bakom flest kränkningar. 58  39 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

 Klart största KD-distriktet. Vill att Alliansen tillsammans ska ompröva DÖ. 12  7 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Ewa Stenberg: Hon är beredd att driva landet till nyval under en allt mer akut flyktingkris. 35  29 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Eva-Stenberg-288
Foto:DN

 Ebba Busch Thor beredd ge upp DÖ. Jag vill lyssna på ombuden.

 DN:s huvudledare den 9 oktober: Partiet med nio liv. 7  5 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Nobelpristagare och Bob Dylan och dyker upp i Nutidstestet den här veckan.  Tio kluriga frågor. 16  14 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

nutid-488
Foto:DN/AP
Annons:
Stefan Ingves
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto:Nicklas Thegerström

 Ingves förslag på DN Debatt. Stoppar nya låntagare i storstäder. 286  23 tweets  263 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: