Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Peter Jandreus "The encyclopedia of Swedish punk 1977-1987"

Bokmärk artikel
Pink Champagne 1982.

Pink Champagne 1982.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Litteraturrecension

Utgiven av: Premium publishing

Skribent: Peter Jandreus

Titel: "The encyclopedia of Swedish punk 1977-1987"

Bild

Asta Kask 1985.

Ordning på punken. Peter Jandreus har sorterat en bångstyrig subkultur i ett stramt uppslagsverk. DN:s Nils Hansson gläds bland annat åt en karta över punkens Sverige.

Ordning på punken. Peter Jandreus har sorterat en bångstyrig subkultur i ett stramt uppslagsverk. DN:s Nils Hansson gläds bland annat åt en karta över punkens Sverige.

Peter Jandreus "The encyclopedia of Swedish punk 1977-1987" Premium publishing

Mest intressant som måttstock är kanske Asta Kask. De var en hårsmån från att räknas in i den första generationen av svenska punkband, bildades i Töreboda under namnet X-Tas redan 1978 - den svenska punkens stora genombrottsår. Men skivdebuten dröjde till 1982 och då hade den första svenska punkvågen ebbat ut. För originalpunkarna var de således aldrig ett namn att ta på allvar.

Annons:

Men tiden gick vidare, fler punkgenerationer följde och det mesta hände - till skillnad från i den förs­ta vågen - långt utanför mediernas sökarljus. Asta Kask blev banbrytande för svensk trallpunk, fick efterföljare som Strebers och De Lyckliga Kompisarna. När den svenska punken hösten 2003 firade tjugofemårsjubileum med en stor nostalgigala i Göteborg insåg jag till min förvåning att det var Asta Kasks återförening som var den stora grejen, som hade lockat flest och yngst och mest långväga entusiaster.

Peter Jandreus var bara tre år när den första svenska punksingeln gavs ut (Four Mandarines, med Mona Sahlins storebror Janne Andersson på gitarr, värdering: fem av tio). När han samlar ihop den svenska punkens tidigaste historia har han därför inte de svenska originalpunkarnas hierarkier i huvudet. I baksidestexten ger han följande lista på de verkligt stora banden: Ebba Grön, KSMB, Attentat, Anti Cimex, Mob 47, Asta Kask och Strebers. Samtidigt som mycket som en gång kallades punk inte ens får plats i boken. Till exempel Tant Strul, Docent Död, Kai Martin & Stick! och The Leather Nun.

Upplagt för käbbel om urvalet, således, men det är å andra sidan typiskt för den här sortens böcker. Någonstans måste gränserna dras, och var man än gör det kommer någon att bli upprörd.

Genren är annars bekant vid det här laget. Samma förlag har gett ut liknande, absurt faktatäta volymer om bland annat svensk hårdrock, svensk progg och svenska schlagersångerskor tidigare. Alla med samma ambition att presentera precis allt inom respektive område.

Peter Jandreus utgångspunkt är att samla vartenda svenskt punkband som gav ut åtminstone en skiva under de första tio åren (kassetter räknas inte). Och lista samtliga deras utgåvor, genrebestämma dem, ange deras värde på samlarmarknaden i dag, visa samtliga skivomslag och ge en kortfattad biografi inriktad på hårdfakta: hem­ort, årtal, alla medlemsbyten.

Omfånget är aningen mindre än för de andra Premiumvolymerna, och korrekturläsningen lite sämre, ändå är det en rent svindlande mängd tid och arbete som har plöjts ner. Redan 1996 sa förlaget ja till projektet.

Och någon sorts ironi ligger naturligtvis i att en så aggressivt osorterad och bångstyrig rörelse nu har ordnats, vägts och mätts på det här sättet. Liksom att denna ytterligt svenskspråkiga kultur nu sammanfattas på engelska, eftersom en del av målgruppen är alla de internationella punksamlare som hjälpt till att driva upp priset på gamla, svenska punkvinyler.

Samtidigt är det verkligen en epok och en hel subkultur som träder fram på sidorna, med alla hemmagjorda skivomslag, bilder på fanzines, affischer och de unga, sprethåriga artisterna. Samt inte minst alla gruppnamn, alla dessa mer eller mindre bortglömda band med sina pubertalprovokativa namn: Akut Skjut, Arabens Anus, Bedrövligers, Klägg, Kontaktlim, Kurt i Kuvös, Pizzoar, Skäms, Snobbslakt, Svea Skandal, Urrk, Usch.

Efter ett tag blir man rent tacksam över att bokens egen form är så stram och funktionell. Hade även den varit typiskt punkig kunde det här lätt ha blivit en överdos.

Här finns också en ganska underbar karta över punkens Sverige, där bokens olika band finns inprickade på ett sjuttiotal orter över hela Sverige. Men knappast jämnt utspridda: Norrland är rätt glest representerat, samtidigt som enbart Stockholm ståtar med närmare sextio namn.

Allra längst upp i norr syns en ensam träff: Framför Flötet från Kiruna. Vars egenutgivna singel från 1983 är en av blott ett tiotal utgåvor i hela boken som får den allra högsta samlargraderingen, tio av tio - eftersom den är så extremt sällsynt.

Det är också ett erkännande, fast knappast vad bandet ursprungligen hade i tankarna.

Nils Hansson

nils.hansson@dn.se

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

ambassad
Ambassaden i Moskva. Foto:Denghu/Wikimedia Commons/CC-BY-3.0

 En svarsåtgärd. Tjänstemannen har förklarats ”icke önskvärd” i landet.

 Csaba Bene Perlenberg, ledarskribent: Svensk kritik tar där det ska.

johansson288
Foto:Bildbyrån

 Uppmärksammad. Fotbollsvärldens mest omtalade svensk är vare sig landslagsman eller utlandsproffs. 229  7 tweets  222 rekommendationer  0 rekommendationer

sarah1000
Foto:Joel Marklund/Bildbyrån

 Utklassade alla i finalen. Förbättrade sitt eget världsrekord på distansen.

esk-288

I Rio kommer hon vara den största OS-favorit som Sverige haft sedan Klüft 2004.  Johan Esks krönika.

Annons:

 Sänkta inköpspriser. Brittiska bönder går i grupp in i matbutiker. 5  2 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

President Barack Obama har inget till övers för kravet från undertecknarna av petitionen.  Läs mer. 8  1 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

snowden_288
Foto:AP
Annons:
Annons:

Full koll i sommar

 Skaffa DN:s app! Massor av läsning hela sommaren.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: