Roy Jacobsen balanserar den vuxna blicken med ett stint barnaöga.

Foto: Cato Lein Roy Jacobsen balanserar den vuxna blicken med ett stint barnaöga.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Litteraturrecension

Skribent: Roy Jacobsen

Titel: ”Underbarn”

Översättare: Staffan Söderblom

Utgiven av: Norstedts

Roy Jacobsen: ”Underbarn”

 

Rätt ofta tänker man att vissa romanämnen är uttömda. En snabb blick på baksidestexten till Roy Jacobsens senaste kan ge det intrycket, när första meningen lovar en pojkuppväxt med Kennedy och Gagarin, höghus och ”betongsocialdemokrati”. Så pass. Ganska mycket ”been there” som läsare.

Annons:

Men som ni säkert förstår, är nu den retoriska twisten att ”Underbarn” bevisar att inget ämne någonsin blir uttömt, så länge författaren blåser liv i lerklumparna.

”Underbarn” (utgiven i Norge 2009) är en rolig och hård roman, den helt igenom berörande berättelsen om den ungefär 10-årige Finn, som lever med sin ensamstående mamma i en arbetarförort till Oslo. ”Morsan” är hans Polstjärna, den han navigerar efter så fort det blir det minsta mörkt omkring honom.

Det är bara det att mammas egna sorger och hennes allt tyngre ansvarsbörda gör det svårare för Finn att hålla kursen.

En sexårig halvsyster dyker upp. Linda är dotter till Finns pappa i ­andra äktenskapet; men pappa är död och mamma är morfinist. Finns mamma stiger fram och berättaren kommenterar: ”Solidaritet, skulle väl somliga kalla det, men vi är inte av den tillgjorda sorten här, vi har bokredit och är outgrundliga.”

Romanen berättas av den vuxne Finn, och Roy Jacobsen balanserar väldigt väl två perspektiv i ett. Dels den vuxna tillbakablicken; men ännu mer håller han ett stint barnaöga på skeendet. Just den blicken skapar en sorglustig stämning. Vuxenvärlden är barnets hem, samtidigt så märklig och av de vuxna bara halvt förklarad.

Den där meningen om solidariteten innehåller båda perspektiven – barnets fascination för ordet ”bokredit” och den vuxnes analys av en arbetarklass som håller på sitt, ständigt rädd att ertappas med fel – därför just ”outgrundliga”.

Romanen följer den lilla familjen tätt inpå under framför allt ett dramatiskt år. Genom tältsemester, i skidåkningens skrämmande manlighetsrit och i morsans behov av en gosse vid sin sida, en som skyddar henne för män.

Utanför deras instabila enhet förändras världen. Men effekten av moderna hus och ökat arbetarsjälvförtroende är inte så snabb. Jacobsen skildrar skräcken för att väcka uppmärksamhet genom fosterbarnet Linda. Samhället har ögonen på dem – som om det hade behövts, som om inte Finns mamma föddes till att skämmas.

De två romanstoffen – klass och barndom – förs samman mening för mening. Kanske är det detta dubbelarbete som får romanen att bli så bra. Det ena hängs inte på det andra, här finns få övertydliga signaler och attribut, utan berättelsen är en slingrande djungel av känslor och samhälle.

I dialogerna synliggörs gestalternas särprägel, deras klass och ålder, och Staffan Söderblom har fint översatt deras skiftande tal. Bara ett ”mysa oss” hänger kvar som en skev rest av det norska ”kose oss”.

Ibland tappar Roy Jacobsen den kritiska närheten till berättelsen, och blir en yvig krönikör av 60-talet, med ord och estetik som blivit blankslitna: ”årtiondet som ska förvandla en hatt och en rock till ett vässat gitarrsolo.” Kanske blir det också väl många dramatiska avslöjanden mot slutet. Samtidigt är det mindre av ett grepp, och mer en illustration av hur mycket det ljugs i en familj – särskilt i en som är så rädd för misstag.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

buschpuff
Foto:Nicklas Thegerström

 DN sänder direkt. Ebba Busch Thor vald till nya KD-ledare. 24  7 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

 Odell ger råd till nya KD-ledaren. Utmanade Hägglund om ledarskapet. 15  14 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Busch Thor: Civilsamhällets spion. Fick smak på makt som tonåring. 347  52 tweets  294 rekommendationer  1 rekommendationer

rastam_lambertz_1000
Foto:TT

 Avlidne Hannes Råstams barn svarar Lambertz. ”Vansinniga påståenden.” 11  6 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Har skrivit ny Quickbok. Riktar kritik mot journalister och juristkollegor. 691  95 tweets  596 rekommendationer  0 rekommendationer

gwpuff
Foto:Moa Karlberg

 Beredd att stötta Hannes Råstams familj ekonomiskt. Reagerar på nya boken. 752  43 tweets  709 rekommendationer  0 rekommendationer

nutidstestet_v17B_488
Foto:Ulrika By

Roman blir film, Finland fick ny ledare och bolagsjätte stämmer städfirma. Har du koll?  Veckans Nutidstest. 64  0 tweets  64 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
kiss_488
Foto:Alamy

 Pee Power-toilet. Forskare har hittat ett sätt att utvinna elektricitet av urin.

 Realitystjärnan i intervju. Berättar om hur familjen tagit beskedet. 52  17 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

jennerpuff
Foto:AP
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: