Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Nobelpriset 2010

Den ofrivillige lågoddsaren

Bokmärk artikel
Néstor Amarilla.

Néstor Amarilla.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

I fredags dök den fullständigt okände paraguayanen Néstor Amarilla upp som storfavorit till Nobelpriset hos spelbolaget Unibet. Ett skämt eller en hackerattack? DN:s Axel Björklund nystar upp en sedelärande historia om när Nobelpriset mötte nätkulturen.

I fredags dök den fullständigt okände paraguayanen Néstor Amarilla upp som storfavorit till Nobelpriset hos spelbolaget Unibet. Ett skämt eller en hackerattack? DN:s Axel Björklund nystar upp en sedelärande historia om när Nobelpriset mötte nätkulturen.

Fredag 1/10 kl 12.45. Via en länk på Twitter surfar jag in på vadslagningsföretaget Unibets lista över författare som kan tänkas tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Idel kända namn. Men högst på listan står Néstor Amarilla och ger futtiga fyra gånger pengarna – den som sätter en hundring får 400 kronor tillbaka om han vinner.

Jag ska erkänna att jag inte hör till den del av befolkningen som läst alla Nobelpristagare. Men de flesta har jag ändå hört talas om.

Annons:

”Vem fan är Néstor Amarilla?” frågar jag kollegerna på kulturredaktionen. Det här är ändå – förhoppningsvis – en tidningsredaktion som borde ha koll på Nobelpristagarna i litteratur. Ingen vet vem han är. Kritikchef Åsa Beckman säger att jag inte ska bry mig om oddslistorna – hon brukar själv bli uppringd av vadslagningsbyråer som vill få tips – och kulturchef Björn Wiman säger att han aldrig hört talas om namnet och han har ”ändå jobbat med det här i tio år”, varpå han utlovar att äta upp diverse huvudbonader om Néstor Amarilla skulle få priset.

Fredag 1/10 kl 14.31. Nyhetsbyrån Reuters meddelar att Svenska Akademien på torsdag den 7 oktober tillkännager årets Nobelpristagare i litteratur. Både Reuters och franska dagstidningen Le Monde skriver att favoriterna är Tranströmer, Adonis och Amarilla. På Wikipediasidan om Amarilla – skapad i augusti i år – lär jag mig att han är 30 år och gett ut en bok, ”Saved by a poem”. Han ska, enligt en annan artikel, ha nominerats till Nobelpriset i litteratur den 19 februari i år. Wikipediasidan har nyligen uppdaterats av en person med samma namn som den som ska ha nominerat honom till Nobelpriset. Detta diskuteras livligt av användaren ”Bjorn” på webbsidan World literature forum, som tycker att spekulationerna kring Amarilla är löjliga.

Användaren ”Weejay” försöker sänka Amarilla på internetforumet Flashback: ”SCOOP!!! Néstor Amarilla har dykt upp på lägre odds än Adonis på Unibet … mycket intressant, insiderläcka? skämt? hackerattack?”.

Fredag 1/10 kl 17.01. Jag googlar på Néstor Amarilla för femte gången i dag och går in på hans Facebooksida. Utan att hoppas klickar jag på knappen ”Lägg till Nestor som vän” och skickar ett kort meddelande till honom där jag undrar om jag kan få intervjua honom.

Fredag 1/10 kl 17.29. Mindre än en halvtimme senare blinkar det till bland mina notifikationer. ”Nestor Amarilla har accepterat din vänförfrågan.” Han har också svarat på mitt meddelande och berättar att hans agent skickat en bok till DN, till en kvinnlig kollega till mig som han inte minns namnet på. Jag hinner inte svara innan han plötsligt börjar chatta med mig. Efter lite logistiska utredningar kommer vi fram till vem som fått boken och jag frågar om jag kan ringa honom för en intervju:

17.38 Nestor: Sure. Now, could I have an idea what about?

17.39 Jag: It’s about the nomination for the Nobel prize and how you feel about the attention you got around it, but also about yourself and your work. Are you ok with that?

17.40 Nestor: Sure but I don’t know how real those rumors are.

17.40 Jag: Me neither, but either way I think it’s very interesting.

17.40 Nestor: I am only 30 for God sake.

17.40 Jag: They will announce the winner next week so I guess we’ll know by then. But since your name has been mentioned I think our readers would like to know more about you.

17.42 Nestor: Well, I am thrilled that my work could be considered for such a ­prestigous award.

Han skickar sitt telefonnummer och ber mig ringa samma tid dagen därpå.

 Lördag 2/10 kl 13.12. Jag hittar till slut Néstor Amarillas enda utgivna bok på redaktionen och sätter mig och läser.

Det är en tunn bok på både engelska och spanska. Då min spanska är ytterst rudimentär börjar jag läsa den engels­ka versionen, den inleds med scen ett på sidan 19 och avslutas med THE END på sidan 56. På webbutiken Amazons beställningssida för boken står att läsa att ”According to several news outlet around the world, this book is nominated for the 2010 Nobel Prize of Literature Award.”

Det är en fin berättelse om en familj i motståndsrörelsen under diktaturtiden i Paraguay. Jag läser snabbt ut den.

 Lördag 2/10 kl 17.48. ”Hola”, svarar den kvinnliga rösten efter bara två signaler.

”Buenos dias”, trevar jag, ”jag söker Néstor Amarilla.”

”Una poco”, svarar hon.

En liten stund senare har jag Néstor Amarilla på tråden.

”Du är inte så känd i Sverige, berätta om dig själv”, inleder jag försiktigt efter diverse artighetsfraser.

Amarilla berättar om uppväxten på en enkel bondgård på den paraguayanska landsbygden, om stipendiet som 1997 tog honom till ett utbytesår i amerikans­ka Minnesota, om sjukdomen som höll honom hemma från skolan och gjorde honom så uttråkad som sexåring att han började skriva. ”Sedan dess har jag aldrig slutat”.

Efter tjugo minuter kan jag inte längre undvika huvudanledningen till samtalet.

Den första artikeln om hans nominering till Nobelpriset stod i en webbtidning från New York som senare spreds i latinamerikanska medier. En av hans lärare, Fulvia Sánchez de Coronel, ska ha legat bakom nomineringen men när han frågat henne har hon bara skrattat undvikande. ”Hon får nog inte prata om det”, resonerar ­Néstor Amarilla.

”Att nämnas bland alla dessa stora namn är som himmelriket för mig. Det är en ära att övervägas i samband med ett så prestigefyllt pris.”

Han menar att Svenska Akademien ofta valt att lyfta fram relativt okända författarskap. ”Mrs Müller, till exempel, hade jag inte läst innan hon fick priset.”

Söndag 3/10 kl 12.56. Jag har jagat ansvariga för oddssättningen på Unibet och strax före ett på söndagen ringer pr-chefen Andreas Slätt.

Det är Unibet som lyft upp en helt okänd författare som favorit och fått Reuters och Le Monde att kabla ut det.

Slätt säger att oddsen sätts på ungefär samma sätt vid en fotbollsmatch som Nobelpriset i litteratur, men tillstår att de har bättre koll på sportsidan än på litteraturvärlden. Det är heller inte samma pengar det rör sig om. Men redan nu har fler vad gjorts om Nobelpriset än tidigare år.

Oddsen sätts i princip utifrån två kriterier: vad vadslagningsfirman anser troligt och vilka namn som det satsas mest pengar på. Om en högoddsare – ett namn som ger mycket pengar tillbaka – plötsligt får många vad och riskerar att ge firman stora förluster sjunker oddsen. Detta är vad som skett, bekräftar Slätt.

Det är ju som att satsa på att en korplagsspelare ska vinna skytteligan i fotbolls-EM 2012 till fyra gånger pengarna, säger jag. Slätt skrattar och lovar att återkomma med information. Innan vi lägger på vill han tillägga en sak:

”För egen del hoppas jag på Philip Roth, det är min favoritförfattare.”

Söndag 3/10 kl 23.52. Läser Amarillas bok en gång till innan jag somnar. Drömmer om att jag flyger till Paraguay för vinnarintervju.

Måndag 4/10 kl 10.37. Jag mailar Peter Englund, Svenska Aka­demiens ständige sekreterare, med en kort fråga: ”Känner du till den paragyuanske dramatikern Néstor Amarilla?”

Han har ännu inte svarat.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Flyktingar-EU-1000
Foto:AP

 Över 400.000 personer. Visar hemliga dokument som Times tagit del av.

 Flera utländska medier har rapporterat. Vi som bor här vet att det som uppges inte är sant. 1478  59 tweets  1409 rekommendationer  10 rekommendationer

svensk-flagga
Foto:TT
pistol_288
Foto:TT

 Risk att polisens P 229 hakar upp sig. Uppsalapolisen tvingas byta ut ett hundratal vapen.

Annons:
belarus
President Aleksandr Lukasjenko. Foto:Sergei Grits/AP

 Vitrysslands president Lukasjenko: Vi behöver ingen bas för närvarande. 2  1 tweets  0 rekommendationer  1 rekommendationer

 Dansk militär: Irak har tillräckligt med styrkor för att göra slut på IS. 159  31 tweets  127 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: