Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Karismatisk kvacksalvare blir seriefigur

Bokmärk artikel
Bild 1 av 3
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Nio serier och film med Moodysson

David Liljemark är född 1973 i Karlstad och bor i Stockholm sedan flera år tillbaka.
Han debuterade i bokform 1996 med ”Inte ett rätt” och har sedan fortsatt att ge ut böcker och publicerat sig i bland annat Galago, Ordfront Magasin, MegaPyton och Svenska Mad. Han har även gjort skämtteckningar åt DN:s På stan-bilaga och Namn och nytt.
Boltzius” är hans nionde seriebok och har tidigare gått som följetong i Galago och Nya Wermlands-Tidningen.
David Liljemark har även gjort de Lukas Moodysson-producerade kortfilmerna ”Ett litet barn” och ”Horst – munspelskungen”.

Fredrik August Boltzius (1836–1910) med Bibeln i handen.

Helbrägdagöraren Boltzius är huvudperson i en ny seriebok. Erik Laquist har druckit kaffe med tecknaren David Liljemark och pratat om en färgstark värmlänning från 1800-talet.

Helbrägdagöraren Boltzius är huvudperson i en ny seriebok. Erik Laquist har druckit kaffe med tecknaren David Liljemark och pratat om en färgstark värmlänning från 1800-talet.

Ett vänligt tillrop från balkongen gör slut på letandet. David Liljemarks ansikte är det enda som syns till i det sömniga bostadsområdet i Bandhagen och han ber oss att knacka i stället för att ringa på dörrklockan eftersom hans son just har somnat. En ordentlig kanna kaffe är på bryggning, som ett slags skev hyllning till farmors farbror, helbrägdagöraren Fredrik August Boltzius.

– Han drack kopiösa mängder kaffe. Och det var väl hans mest sympatiska drag, säger David Liljemark efter att han förevisat en hylla i arbetsrummet fylld med Boltziusrelaterade böcker, anteckningar, tidningsartiklar och brev.

Annons:

Redan som barn hörde David Liljemark talas om den märklige Boltzius, som hade sitt hem ett stenkast från där han själv växte upp, i Skåre utanför Karlstad. Men det var först när han som vuxen läste boken ”Boltzianismen”, där författaren Emil Thorelius kritiskt redogör för det religiösa svärmeri som den karismatiske mirakelmannen ägnade sig åt, som intresset väcktes på allvar.

1998 lät David Liljemark Boltzius figurera i en av sina serier, och tre år senare klippte han in en bild på honom till en ”Sgt Pepper”-travesti i en annan bok. När han fick ett stipendium från Konstnärsnämnden började han gräva ner sig ordentligt i ämnet och lära sig allt om ”gôbben”, som han själv kallar Boltzius för. Nu har han kokat ner materialet till en serie­roman försedd med en gedigen efterskrift med noter, källförteckning och kommentarer.

– Den är ovanlig både som bok och som seriealbum. Jag ser den som delvis bortglömd kulturhistoria och hoppas att folk ska bli intresserade av att gräva fram mer om honom och Thorelius, säger David Liljemark och väger de svarta pärmarna i handen.

I mitten av 1880-talet var Boltzius omtalad och omstridd bland både allmoge och adel. Genom sin påstådda förmåga att bota sjuka genom att smörja dem med olja och be till Gud blev han känd i hela Sverige och även utomlands, framför allt i Norge. Människor vallfärdade till hans hem i förhoppning om underverk och själv for han till Stockholm, där han fick audiens hos kung Oscar II och drottning Sofia.

Som ett mantra förklarade Boltzius för var och en att det är Gud och inte han själv som får de blinda att se, de döva att höra och de spet­älska att tillfriskna. Och bara den som verkligen tror kan räkna med att botas. ”Först kômmer troa, sen kômmer hälsa’”, för att citera Bibel­fanatikerns egna ord.

Serieboken ”Boltzius” är en dråplig skildring av en viljestark mans kamp för att bota de sjuka och övertyga de tvivlande. Efter att ryktet om helbrägdagörelserna spritt sig byggde Boltzius upp en hel rörelse, med assistenter som hjälpte honom i hans sysslor. Inte minst posthanteringen måste ha varit omfattande eftersom över 30 000 brev skickades till Boltzius hem under hans livstid, nästan lika många som Selma Lagerlöf fick ta emot.

Som läsare ställer man sig gång på gång frågan hur han lyckades komma undan med sitt kvacksalveri. David Liljemark har flera förklaringar.

– Ryktet spreds. Folk var fattiga och desperata och vården väldigt outvecklad. Samtidigt var tidsandan annorlunda. Man ifrågasatte inte auktoriteter på samma sätt som i dag, särskilt inte om gudstro var inblandad. Dessutom verkade nog Boltzius med sin grova framtoning ganska exotisk för dem som kom utsocknes ifrån.

David Liljemark framhåller Boltzius som ett avskräckande exempel för vad som kan hända när blind tro tar överhanden. Han drar paralleller till Livets ord och Ulf Ekman och poängterar att vår tid inte heller lider någon brist på fanatiker.

– Grupptrycksmekanismer finns ju än i dag och religionen präglar fortfarande samhället. Samtidigt måste man se Boltzius som det original han var. I grunden var han snäll och omtänksam och gjorde vad han trodde att han måste. Men det är förfärligt när man tänker på vilka scener som måste ha utspelat sig. Vilken cirkus!

Som exempel berättar han om hur Boltzius med böner och besvärjelser skulle ha botat en man med hemorrojder och även gett sig på att helbrägdagöra en galning som genomborrat sin handled med kniv samt en förståndshandikappad, benlös och puckelryggig man som dessutom led av epilepsi.

– ”Tro, tro, och du skall varda helbregda”, läser David Liljemark innantill i sin egen notförteckning, som han fastnar i gång efter annan under intervjun.

Med scener som dessa att ösa ur och med en så barsk och enfaldig huvudrollsinnehavare som Fredrik August Boltzius har David Liljemark hittat en berättelse som klippt och skuren för seriemediet.

– Jag har inte behövt göra så mycket med honom. Han är rätt grovt tillhyvlad redan från början. Det blir ju lite buskis med en sådan här figur, som dessutom pratar på bred värmländska.

För David Liljemark innebär det specifikt värmländska i Boltzius levnadshistoria inte något annat än att han haft lätt att förstå de dialektala källorna när han gjort research. Släktforskning är egentligen inget som intresserar honom.

– Det är nästan lite pinsamt, men jag vet mycket mer om Boltzius än jag gör om min farmor och farfar.

Plötsligt får David Liljemark någonting frånvarande i blicken. Sedan skiner han snabbt upp när han kommer på vad det var han skulle visa. ”Gôbben” var ju inte bara helbrägdagörare, han skrev sånger också. I de flesta fall finns dock endast texterna bevarade, men David Liljemark har givetvis hittat på en melodi åt en av dem.

– Här är en tonsättning jag har gjort av ”Wandringen”, säger han och klickar på en länk på datorskärmen.

Ett enkelt gitarrkomp drar i gång och sedan hörs en dov basröst med närmast debil intonation ta ton med Herrens ord: ”Men kära själ hvad tänker du på/hur skall det gå, hur skall det gå/Har du läsit i Jacob två /hur skall det gå, hur skall det gå.” David Liljemark sjunger med till sin egen inspelning och avslutar sedan med en slutkläm i Boltzius anda:

– Nu blir dä kaffe.

Kommentarer (23)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Anna-Johansson-1000
Foto:TT

 ”Har inte gjort det.” Infrastrukturminister Anna Johansson (S) träder fram. 11  5 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Mejl-ministerstyre-288

 ”Djupt olyckligt”. Tjänstemän på Trafikverket skriver att de fick ”order.” 587  90 tweets  494 rekommendationer  3 rekommendationer

ordquiz-puff
Foto:TT

 Quiz. Testa hur många av Språkrådets nyord du kommer ihåg. 115  5 tweets  106 rekommendationer  4 rekommendationer

Annons:
Kjell-Bergqvist-volontar-1000
Foto:Paul Hansen

 Kjell Bergqvist: Jag har pengar och tid att ge. Arg på politikerna. 1750  32 tweets  1717 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ny svensk teknik. Troligt genombrott i kampen mot en av de dödligaste cancerformerna. 55  10 tweets  44 rekommendationer  1 rekommendationer

Blodprov-288
Foto:AP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: