Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Den egyptiska författaren och regimkritikern Nawal El Saadawi var i går i Stockholm för att diskutera könsstympning av kvinnor och vad som hänt med revolten i Egypten.

Foto: Thomas Karlsson Den egyptiska författaren och regimkritikern Nawal El Saadawi var i går i Stockholm för att diskutera könsstympning av kvinnor och vad som hänt med revolten i Egypten.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Har skrivit 47 böcker

Namn: Nawal El Saadawi, feministisk författare, läkare och politisk aktivist.

Bor: I en liten lägenhet i förorten Shubra i norra delen av Kairo i Egypten.

Född: 1931.

Utbildning: Läkarexamen 1955 och examen vid Columbia University, New York 1966.

Yrke: Jobbat som chef i hälsovårdsminister, men fick sparken 1976 efter boken ”Women and Sex” (Kvinnor och Sex) som kritiserade kvinnlig könsstympning.

Böcker: 47 böcker skrivna på arabiska (noveller, teaterpjäser, biografier), en stor del av dessa är översatta till engelska och många andra språk. Just nu arbetar hon med två projekt; en självbiografi om hennes roll i den egyptiska ­revolutionen och en samling artiklar hon skrivit om samma revolt.

”Kvinnorna kan avgöra framtiden”

Bokmärk artikel

Hon kallar sig själv regimkritiker vilket måste betraktas som en underdrift. Den egyptiska författaren, läkaren och feministen Nawal El Saadawi har nämligen varit emot alla regimer i sitt hemland.

Hon kallar sig själv regimkritiker vilket måste betraktas som en underdrift. Den egyptiska författaren, läkaren och feministen Nawal El Saadawi har nämligen varit emot alla regimer i sitt hemland.

I går kväll var hon på Södra teatern i Stockholm för att diskutera könsstympning av kvinnor och vad som hänt med revolten i Egypten. Den 19 maj ska hon ta emot Stig Dagermanpriset på Laxön i Älvkarleby som delas ut till en person som har ”verkat för att värna om det fria ordets betydelse och tillgänglighet”.

Nawal El Saadawi är nästan mer känd i Sverige än hemma i Egypten. Enligt henne beror det på att hon censureras av de etablerade medierna i sitt eget land.

Annons:

– Visst händer det ofta att folk känner igen mig i Kairo och kommer till min bostad på besök. Jag är ju en känd författare efter närmare 50 böcker. Men jag får inte komma till tals i de statliga medierna. Även om en enskild journalist på radio eller tv gör en intervju med mig så blir den stoppad av högre chefer. Detsamma gäller flera amerikanska medier som till exempel CNN och New York Times, säger hon när vi ses på hennes hotell intill Hötorget.

När hon svarar på mina frågor ritar hon krumelurer och symboler på ett block som om det vore en föreläsning i statskunskap. Och energin verkar bara tillta ju längre vi samtalar. Nawal El Saadawi fyller 81 år i oktober och tvärtemot många andra i hennes ålder anser hon att det är naturligt att bli mer radikal med åren. Och hon avfärdar kategoriskt dem som tycker att hon med ålderns rätt borde ta det lite lugnare.

– Det här med ålder förstår jag mig inte på. På pappret kanske jag verkar gammal, men jag känner mig ung eftersom jag varken tror på födelsebevis eller på dödsattester.

Hon är inte bara regimkritiker utan även systemkritiker eftersom hon så misstror de traditionella formerna av partipolitik. Hon är emot kapitalism, patriarkala system, rasism och beskriver en stor del av världen av i dag som en ”djungel och ett postmodernt slavsystem”.

Själv kallar hon sig ”revolutionär tänkare” eller möjligen ”dissident”, men vägrar gå med på att hon är anarkist. Hon har aldrig varit medlem i något politiskt parti eftersom hon tycker att de mest håller på med tjuv- och rackarspel. Men hon vill inte se sig som en outsider som står vid sidan av de politiska processerna. Tvärtom menar hon att hon är en del av det folkliga motståndet mot det egyptiska etablissemanget.

– Det är mina idéer som de tycker är farliga eftersom jag kritiserar politiska val som inte är demokratiska.

Nawal El Saadawi var en av de ledande personerna under den arabiska våren i februari i fjol och deltog ofta i demonstrationerna på Tahrirtorget i Kairo.

– Den politiska och ekonomiska revolutionen i Egypten tar hela tiden två steg framåt och ett steg bakåt. Just nu har vi haft en del motgångar. Vi borde för länge sedan ha gjort en lista på vilka personer som vi skulle lansera politiskt. Efter det att Mubarak avgick så sitter många av hans män fortfarande kvar vid makten, säger hon.

Hon menar att så länge hälften av befolkningen i Egypten lever under existensminimum så är det de ekonomiska reformerna som måste komma först. Förslagen som nu åter börja dyka upp om att tillåta kvinnlig könsstympning och även sänkt giftasålder för flickor ser hon som varningsklockor på att det finns folk som vill vrida klockan tillbaka.

– Kvinnorna i Egypten kan avgöra hur framtiden blir om de frigör sig från de patriarkala system som innebär att deras pappor eller äkta män i så stor utsträckning bestämmer hur de ska rösta.

Ingen av hennes föräldrar var politiskt aktiva. Och hon är det enda barnet i en syskonskara på nio som blivit politisk aktivist. Varför vet hon inte.

– Kanske är det genetiskt. Båda mina föräldrar var revolutionärer utan att för den skull engagera sig i något parti. Men den främsta förklaringen till mitt engagemang är mina egna livserfarenheter. Jag har suttit i fängelse för min kritik av regimen. Jag har hotats till livet och tvingats leva i exil.

Kommentarer (4)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

lagenhet_500
Foto:TT

 ”Prisexplosion i Stockholm.” Allt hårdare jakt i bostadsbristens spår.

 Kristofer Ahlström: Mårten Anderssons företag omsatte 34 miljoner och han skämtar om tiggare. 267  47 tweets  218 rekommendationer  2 rekommendationer

martenandersson_288
Foto:TT
netflix-488
Foto:Alamy/TT

Filmälskande Netflixanvändare kommer att få se sitt utbud minska kraftigt.  Rivalen tar över. 90  7 tweets  83 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
lofven_1000
Foto:TT

 Regeringen satsar på skolan. ”Kommer att märkas för lärarna.” 81  12 tweets  69 rekommendationer  0 rekommendationer

nyazeeland_288
Illustration:AP

 Fyra alternativ att rösta mellan. Nyzeeländska befolkningen ska ta ställning i folkomröstning. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: