Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Lennart Hellsing är död

Foto: Nicklas Thegerström

Lennart Hellsing var en av Sveriges mest älskade författare och en centralgestalt i svensk barnlitteratur. Natten till i onsdags gick han bort, 96 år gammal. 

Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Bagar Bengtsson. Från debuten 1945 har Lennart Hellsing gett den svenska barnlitteraturen en rad oförglömliga figurer och uttryck. 

– Ingen kunde skriva så suverän barnpoesi som han. Han har nog prånglat på fler oförståeliga ord på barn än någon annan. Han gick på tvärs emot läsbarhetindex. Han lämnar ett stort tomrum som han samtidigt har fyllt på med smarrigheter. Han var den svenska litteraturens största handelsman i läsgodis, säger författaren Ulf Stark om sin kollega.

Lennart Hellsing var en av Sveriges mest älskade författare och en centralgestalt i svensk barnlitteratur. Tillsammans med Astrid Lindgren och Tove Jansson utgjorde han den självlysande ledartrion i en författargeneration som skakade liv i en genre som sedan länge gått i stå. Han har hyllats för sin experimentlust och fantasifullhet kring språket, där han leker med ord och tänjer på språket.

1945 debuterade han med diktsamlingen ”Akvarium”. Samma år kom hans första barnbok ”Katten blåser i silverhorn”. Boken mottogs då med måttliga lovord och betraktades som en konstig experimentbok. De anarkistiska nonsensverserna låg långt från dåtidens barnböcker med tomtar och troll och prinsar och prinsessor.

Så småningom lyckades Hellsing inte bara förnya genren utan också fördjupa synen på barn, vidga definitionen av barnkultur och stärka barnlitteraturens roll, både akademiskt, konstnärligt och medialt. Han har varit ledamot av Svenska Barnboksakademien och var även en av grundarna av Svenska barnboksinstitutet. 1989 utnämndes han till hedersdoktor vid Stockholms universitet.

– Han hade ett starkt engagemang för barnlitteraturen. Han var en pådrivare i skapandet av Svenska barnboksinstitutet och även en barnlitteraturhistoria. Han närmade hela barnboksgenrens status till vuxenlitteraturen, säger Ulf Boëthius, professor emeritus i barnlitteratur vid Stockholms universitet.

Under ett par decennier skrev Hellsing omkring hundra böcker för barn och översatte nästan lika många. Han är känd för klassiker som ”Krakel spektakel och Kusin Vitamin”, ”ABC-boken”, "Boken om Bagar Bengtsson", ”Kanaljen i seraljen” och ”Musikbussen”. Med stor språkglädje och allvar skrev han nonsensramsor som ”Lapprika papprika puddingpastej” och ”Dinkeli dunkeli doja”.

I ”Ägget” tog han sig an det tunga existentiella allvaret utifrån ett tänkande ägg. Förra året, i samband med författarens 95-årsdag, utkom boken ”Skor” där skodon av olika slag virvlar fram över sidorna.

Som personlig favorit bland sina många böcker har Lennart Hellsing lyft fram ”Sjörövarbok” från 1965, där han helt osannolikt lyckats använda ordet ”slå” i 36 olika betydelser.

– Jag har vuxit upp med hans författarskap, så han har varit enormt viktig för mig. Med sin lekfullhet har han påverkat hur vi ser på språket, visat dess möjligheter. Han har också påverkat alla som arbetar med barnlitteratur, hans verk är en skattkista. Dessutom var han en belevad livskonstnär med sinne för musik och bild, säger Ann Sköld Nilsson, förlagschef på Hellsings förlag Rabén & Sjögren.

Hellsing har beskrivits som en allkonstnär efter sina samarbeten med flera kända illustratörer och konstnärer som Paul Strøyer, Fibben Hald, Stig Lindberg och Ulrika Hydman-Vallien. Hans texter har tonsatts av bland andra Georg Riedel och Knut Brodin och inspirerat till flertalet teateruppsättningar och filmer. Han skrev monologer, dialoger för Sveriges Radio och gjorde många barnradioprogram under 1950- och 60-talet.

Lennart Hellsing dog i stillhet i sitt hem natten till onsdagen omgiven av sin familj. Han blev 96 år gammal. 

”In i det sista var han en samlande kraft för sin stora familj och spred värme och trygghet omkring sig. Han lämnar ett stort tomrum efter sig”, säger familjen i ett pressmeddelande.