Nu släpper förlagen sina barn-appar

Publicerad 2010-10-26 09:33

Rabén och Sjögrens mest avancerade app bygger på Martin Olczak och Anna Sandlers böcker om Megakillen och lanseras senare i höst.

Foto: Rabén & Sjögren Rabén och Sjögrens mest avancerade app bygger på Martin Olczak och Anna Sandlers böcker om Megakillen och lanseras senare i höst.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Mulle Meck, Prinsessan och Megakillen. I kampen om marknadsandelar i den digitala världen har barnen blivit den viktigaste genren att satsa på. Inför Sverigelanseringen av Apples Ipad ligger de svenska förlagen i startgroparna, och först ut är barnboksapplikationerna.

Mulle Meck, Prinsessan och Megakillen. I kampen om marknadsandelar i den digitala världen har barnen blivit den viktigaste genren att satsa på. Inför Sverigelanseringen av Apples Ipad ligger de svenska förlagen i startgroparna, och först ut är barnboksapplikationerna.

– Bilderböcker är som gjutna för att skapa mervärden kring. Det är en skattkista som bara väntar på att bli använd. Ser man hur barn interagerar med Iphone, Ipad och liknande produkter så ser man att det är helt rätt väg att gå, säger Klas Fjärstedt, webbansvarig på Norstedts, där Rabén och Sjögren ingår.

Före jul lanserar Rabén och Sjögren sin första barnbok för Ipad, med förhoppningen att den ska släppas samtidigt som Apples svenska lansering av Ipad. Det är barnböckerna om Megakillen, av Martin Olczak och Anna Sandler, som har fungerat som förlagets försöksprojekt.

– Vi vill se vad som är möjligt att göra och Megakillen passade väldigt bra att utgå från, upphovsmännen har varit högst involverade. Det handlar inte om att göra en häftig app, utan om att bygga ett ramverk som vi kan applicera på fler böcker. Nu har vi utgått från Ipad, men vi kommer finnas för Android och andra operativsystem, säger Klas Fjärstedt.

– De mer avancerade apparna är en kännbar investering, vi kommer inte släppa massvis av dem. Enklare funktioner, som bilderböcker med ljud, kan vi göra både fler och billigare, säger Klas Fjärstedt.

Först ut att lanseras som app verkar Mulle Meck vara, en enkel digital version av bilderboken. Förlaget Natur och Kultur väntar just nu på Apples godkännande.
De mindre och mellanstora förlagen har hittills avvaktat utvecklingen. Nina Wadensjö, förlagschef på Alfabeta, berättar att förlagen noga följer de större aktörerna, inte minst vad gäller prissättning.

Bonniers Magnus Nytell är tveksam till om förlagen egentligen ska ägna sig åt att bygga dataspel, men vill inte riskera att hamna i bakvattnet.

– Det är fantastiskt hur man kan utveckla barnboken, men vi gör det med stor kluvenhet. Det kostar enorma pengar att bygga upp och ingen har en aning om förväntad försäljning, säger Magnus Nytell, VD på Bonnier Audio.

Att barnböckerna är viktiga i förlagens digitala satsningar beror inte enbart på att bilderboksvärlden är tacksam att utforska. På Apples försäljningslista dominerar program som riktar sig till barn. På Bonniers ser man den utländska marknaden som ett argument för att satsa på Ipad. När man inom kort lanserar sin första barn-app - baserad på Sarah Sheppards dinosaurieböcker - gör man det globalt.

– Det känns som att satsa pengar på ett kasino och hoppas på det bästa, säger Magnus Nytell.

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

Mer från förstasidan

”Är avskräckande.” Regeringen vill utrusta den nya generationen Gripenplan med kryssningsrobotar. 14  6 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Karin-Enstrom-144
Foto:TT
Brollop500
Foto:TT

Bröllopssäsongen stundar. Allt fler lägger allt mer pengar på att gifta sig.

Gränslös glamour. Ingen botten i plånboken när kändisarna säger ja. Så mycket betalade de.

Vad vet du om bröllop? Gör frågesporten!

Brollop144
Foto:TT
Annons:

Hade glömt sin engelska. Arbetade som tennistränare i Uddevalla. 34  0 tweets  34 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!

Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: