Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Älskat bär portat från brittisk krog

Delad avokado.
Delad avokado. Foto: Leif R Jansson/TT

Västvärlden frossar i avokado – supergrönsaken (egentligen är ett bär) som tillskrivs diverse hälsobringande egenskaper. Svenskarna är inget undantag. Men i London och Danmark växer frågetecknen kring den grönsvarta läckerheten.

Britterna är besatta av avokado. Sedan slutet av 2015 lägger britterna mer pengar på att köpa avokado än på apelsiner. Det rapporterar tidningen The Independent, som också skriver om nyöppnade Londonrestaurangen Firedog, där man vägrar servera avokado.

Restaurangen, som serverar grekinspirerade frukost- och lunchrätter, vill helt enkelt lära Londonborna upptäcka andra läckra nyttigheter som fänkål, rödbetor och granatäpple.

– Vi är rent ut sagt uttråkade av att se avokado på varenda frukost- och brunchmeny, säger Firedogs chef George Notley till tidningen.

Avokadofrossandet har en baksida. I Danmark nobbar nu butikskedjor Netto och Aldi avokado som odlats i provinsen Petorca i Chile, en av världens största avokadoexportörer. Anledningen är en färsk rapport från miljöorganisationen Danwatch. I den berättas hur floder i Petorca torrläggs av de vattenslukande avokadoodlingarna, rapporterar Sydsvenskan.

Enligt inköpsansvariga på Ica är vi i Sverige världstrea i avokadokonsumtion per capita, skriver tidningen.

Fakta: Avokado

Avokadon växer på ett 15–20 meter högt träd. Arten härstammar från bergsområden i norra Guatemala och södra Mexico men odlas i många tropiska och subtropiska trakter för fruktens skull. Arkeologiska utgrävningar har påträffat avokadokärnor i 10.000 år gamla kulturlager i Mexiko.

Frukten, som är ett enfröigt bär, är päronformig, 10–15 cm lång, med skrovligt, grönt till svartgrönt skal. Bland odlade sorter finns sådana med mer runda frukter, som kan väga upp till 2 kilo.

Frukten kan innehålla upp till 30 procent omättat fett och dessutom mycket protein och B-vitamin.

Sverige började importera avokado under 1970-talet.

Källa: Nationalencyklopedin

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.