Ekonomi

Ännu en deppig börsdag i Stockholm

Stockholmsbörsen rasade på nytt efter förnyad oro för den kinesiska ekonomin och den fallande yuanen. Det såg allmänt dystert ut bland de stora bolagen – och även på de stora börserna i Europa var det deppigt.

OMXS-index landade på minus 2,3 procent jämfört med tisdagens stängning. Som mest var nedgången nere på minus 4,3 procent innan det vände uppåt något under eftermiddagen.

Tre börsdagar in på det nya året handlar det om ett ras på totalt 5,9 procent. Förutom Kina har också konflikten Saudiarabien-Iran och den amerikanska räntepolitiken påverkat världsmarknaderna.

Alla storbolagsaktier på börsens finrum, den så kallade OMXS30-listan, föll utom Swedish Match och Nokia – som steg med 1,1 respektive 0,7 procent.

Mest av de 30 bolagen backade Fingerprint Cards, med 8,1 procent. Med på pallen för sämsta utveckling var också gruvbolaget Boliden och SEB – som föll 7,7 respektive 4,5 procent.

De ledande Europabörserna stängde också nedåt. Londonbörsens FTSE-index sjönk 2 procent, Frankfurtbörsens DAX-index backade 2,3 procent och Parisbörsens CAC-index stängde på minus 1,7 procent.