Ekonomi

Apple återkallar farliga strömadaptrar

Väggkontakter till Mac-datorer har gått sönder och kan ge elektriska stötar. Nu återkallar Apple modeller som har sålts i tolv år, bland annat modellen som har sålts i Sverige.

De felkonstruerade väggkontakterna har levererats med Mac-datorer mellan 2003 och 2015. Laddarna kan "gå sönder och orsaka en elektrisk stöt vid beröring", skriver Apple i ett meddelande.

Under tiden som laddarna har sålts ska tolv incidenter ha inträffat, enligt företaget.

Återkallelsen rör inte alla varianter av Mac-laddare. De som anses vara farliga är de som är  utformade för europeisk standard, inklusive den vanliga modellen som säljs i Sverige, samt modeller för Australien, Nya Zeeland, Sydkorea, Argentina och Brasilien. 

Däremot omfattas inte de som är byggda för USA, Storbritannien, Kina och Japan.

Apple har lagt upp en speciell sajt där man som användare kan se om ens egen laddare är drabbad. Nya, säkrare väggkontakter har markeringen "EUR" eller motsvarande för andra regioner tryckt i en skåra i den del av laddaren som förs in i vägguttaget.

Alla Apple-butiker och auktoriserade serviceställen kan byta ut adaptrar. Det går även att beställa en ersättningsadapter via webben.

Så sent som för en vecka sedan återkallade Microsoft strömkablar till den bärbara datorn Surface Pro.