Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Apple beordras hacka telefon åt FBI

Foto: Berit Roald, TT

Teknikjätten Apple beordras av en amerikansk domare att hjälpa FBI att bryta sig in i en Iphone tillhörande Syid Farook som tillsammans med sin hustru sköt ihjäl 14 personer i San Bernardino i Kalifornien i december.

FBI har misslyckats med att knäcka koden till telefonen, och nu beordras Apple ge ”rimligt tekniskt bistånd” till utredarna genom att bland annat inaktivera säkerhetsfunktioner. Men Applechefen Tim Cook säger i ett uttalande att företaget kommer att bestrida kravet, eftersom det innebär att det skulle skapa ett slags bakdörr till Iphone som skulle kunna användas om och om igen.

Amerikanska regeringstjänstemän har varnat för att ökad användning av hård kryptering kan hota den nationella säkerheten och försvåra brottsutredningar. Techexperter och integritetsförespråkare har å sin sida försökt motverka att amerikanska företag ska tvingas försvaga sin kryptering.

Foto: AP

Tashfeen Malik och Syed Farook sköt ihjäl 14 personer i San Bernardino i december. Foto: AP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.