Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Asylkostnaderna drev upp Sveriges BNP

Migrationen spelade en stor roll för den svenska ekonomins utveckling under 2015. Statistik från SCB visar att kostnaderna för asylinvandringen bidrog till BNP-tillväxten ökade kraftigt. 

Flyktingströmningen och den ökade asylinvandringen bidrog under fjolåret till den största tillväxttakten inom svensk ekonomi de senaste fem åren, enligt SCB:s nya rapport.

Asylsökningarna stod för 0,4 procentenheter av den totala BNP-tillväxten på 5,0 procent under fjärde kvartalet.

Det är främst via den offentliga konsumtionen som migrationsströmmarna har påverkat BNP-tillväxten. Den offentliga konsumtionen är i det här fallet statens ökade kostnader för exempelvis Migrationsverket. Kostnaderna för Migrationsverket under det fjärde kvartalet ska enligt SCB ha ökat med 1,5 miljarder kronor jämfört med motsvarande kvartal under 2014.

”Det som drev upp kostnaderna var främst ersättningen till kommuner och landsting. Sen ökade även sådant som personalkostnaderna”, säger Johanna Måhlen, pressansvarig på Migrationsverket.

Det ökade antalet asylsökande skapar dock utmaningar för SCB och deras statistik då det endast är den folkbordförda befolkningen som ingår i statistiken. En analys som även har med asylsökande i räkningen visar att BNP per capita blir lägre.

SCB:s rapport för 2015 visar att 163.000 personer sökte asyl i Sverige under fjolåret. Av dessa kom 90.000 under fjärde kvartalet. Migrationsverket avgjorde 59.000 asylärenden under året och drygt hälften ska ha fått uppehållstillstånd.

Även om många asylsökande kom under det fjärde kvartalet så bedöms det finnas en viss fördöljning som kommer att påverka statistiken under 2016. Enligt SCB så kommer troligtvis effekten av migrationen att synas ännu mer på årets BNP.

Invandringen spelade en stor roll, men det var exporten som bidrog till den största delen av BNP-tillväxten under det sista kvartalet 2015. Även hushållskonsumtion och bostadsinvesteringar står för en stor del av tillväxten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.