Svensk vapenexport

Avtal med diktaturen bakom avslöjade vapenaffärer

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Vapenaffärerna med diktaturen Saudiarabien som Ekot avslöjat är en direkt följd av det svensk-saudiska samarbetsavtal som slöts 2005. Det säger forskaren Pieter Wezeman på Sipri som menar att Saudiarabien är en mycket intressant kund för den svenska krigsindustrin.

Vapenaffärerna med diktaturen Saudiarabien som Ekot avslöjat är en direkt följd av det svensk-saudiska samarbetsavtal som slöts 2005. Det säger forskaren Pieter Wezeman på Sipri som menar att Saudiarabien är en mycket intressant kund för den svenska krigsindustrin.

Sveriges Radios Ekoredaktion avslöjade på tisdagen att Sverige genom myndigheten FOI hjälpt Saudiarabien med förberedelserna för att starta en vapenfabrik. Pieter Wezeman på fredsforskningsinstitutet Sipri är bara delvis överraskad av uppgifterna.

– Tittar man i avtalet som Sverige och Saudiarabien slöt 2005 så ingår det helt klart att hjälpa saudierna att sätta upp vapenproduktion. Man använder inte just de orden, det talas om utbyte av teknologi och så vidare, men det är det som menas, säger Pieter Wezeman till DN.se.

Annons:

– Sverige fullföljer egentligen bara sina åtaganden enligt avtalet.

Wezeman, som har vapenhandel i Mellanöstern som ett specialområde, syftar på ett avtal som kom till under Göran Perssons socialdemokratiska regering 2005, då Leni Björklund var försvarsminister. I sina kommentarer till Ekots avslöjande har både statsminister Reinfeldt och försvarsminister Tolgfors hänvisat till överenskommelsen.

För att förstå varför Sverige ingått en så pass kontroversiell uppgörelse med diktaturen Saudiarabien ska man enligt Wezeman se till de ekonomiska intressena.

– Saudiarabien är en stor kund, man investerar mellan 40 och 45 miljarder dollar per år i sin militär. Kan den svenska vapenindustrin få en liten bit av den kakan så är det förstås intressant, säger Wezeman.

Den saudiska regimen använder oljepengarna till att rusta upp sin krigsmakt i rask takt. Räknat per capita kan landet vara nummer ett i världen när det gäller militära utgifter, enligt Pieter Wezeman.

Enligt honom är det svenska avtalet inte på något sätt unikt. Flera andra länder, exempelvis Tyskland och Storbritannien, gör stora vapenaffärer med Saudiarabien. I Tyskland hade man förra året en liknande debatt som den som nu blossat upp i Sverige, när det framkom att ett tyskt bolag bidragit till en saudisk vapenfabrik.

Den saudiska upprustningen är mycket målmedveten, enligt Pieter Wezeman. Målet är att på egen hand kunna slå tillbaka alla tänkbara angripare. Viktigast är att vara överlägsen Iran som uppfattas som det största hotet.

Men den saudiska regimen rustar även mot inre fiender, menar Wezeman.

– Man kalkylerar till exempel med risken för att uppror i Irak eller Yemen spiller över till Saudiarabien.

Inspektionen för strategiska produkter (ISP), som har tillsynsansvaret för svensk vapenexport, har framhållit att Sverige bara försett saudierna med vapen som kan användas mot angrepp utifrån. Pieter Wezeman menar att vi vet för lite för att kunna bedöma den saken. Han efterlyser mer transparens om den svenska debatten ska kunna bli konstruktiv.

– När det sägs att vi exporterar antitankmissiler, vilken sort menar man då? Är det Bill-missilerna, som verkligen är specifikt avsedda att användas mot pansarfordon? Eller det AT4 som finns i versioner gjorda för att riktas mot människor?

Samma frågetecken finns enligt Wezeman kring exporten till Saudiarabien av Saabs flygplansburna övervakningssystem Erieye.

– Är det en version som kan användas för signalspaning, alltså till att tjuvlyssna på kommunikation? Det talas om att Erieye ska användas mot terrorister. Då måste man också fråga sig vilka den saudiska regimen ser som terrorister, säger Sipri-forskaren.

– Ska Erieye användas för att upptäcka invasionsstyrkor som landstiger på en strand? Eller mot folksamlingar som demonstrerar?

Först när frågor av denna typ får svar kan man starta en verklig diskussion, menar Pieter Wezemann på Sipri.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 DN/Ipsos. Fortsatt trögt för alliansen. Osäkra väljare Reinfeldts hopp. 797  63 tweets  731 rekommendationer  3 rekommendationer

 DN:s Ewa Stenberg. Regeringspartierna kan gynnas av hetare valdebatter

is144
Foto:AFP

 Säger sig ha fler journalister. Terrorgruppen har publicerat video på halshuggning. 77  16 tweets  61 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kommer att dränka er i blod.” Terrorgruppen hotar USA. 33  3 tweets  30 rekommendationer  0 rekommendationer

 Herculesplanen på väg till Irak. Lastade med 170 tält och 850 filtar. 45  1 tweets  44 rekommendationer  0 rekommendationer

 "Det var värt det.” Många unga män lockas ut i strid mot IS. 345  5 tweets  340 rekommendationer  0 rekommendationer

irak_144102
Foto:Roger Turesson

 Fick besök av Bildt. Salem, 8 år: Han sa att han kan hjälpa oss 5  1 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN i Irak. Carl Bildt: Yazidierna är utsatt för folkmordshot. 457  19 tweets  438 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Getinge-500
Foto:TT

 ”Fruktansvärt mycket vatten.” Stopp i bil- och tågtrafiken på flera håll.

 Översvämningar även utanför Halland. Ovädret sprider sig. 32  1 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

 Stor ökning av vattenskadade hus. ”Exceptionellt i sommar.”

getinge144
Foto:TT

 Getinge hittills värst drabbat. Flera dagars kraftigt regn har orsakat svåra översvämningar.

 Getingebor evakuerar översvämmade hus. ”Frågan är om det kommer att gå att flytta tillbaka.” 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

getinge_144102
Foto:Jonas Lindstedt
Annons:
Filippa-Reinfeldt-Lilly-500
Foto:Eva Tedesjö, Fredrik Funck

 Politikerna om cancersjuka Lilly. Så vill de lösa vårdkrisen i Stockholm. 11  5 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sjuksköterskebrist i Stockholm. Cancersjuka barn hamnar i kläm. 1904  96 tweets  1805 rekommendationer  3 rekommendationer

Lilly-244
Foto:Fredrik Funck
mp144
Foto:tt

 ”Skjuta pil i huvudet på folk.” MP plockar bort ungdomsspråkrör från valarbete efter uttalanden. 42  13 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN Ledare. Hat är hat oavsett avsändare. 1529  197 tweets  1328 rekommendationer  4 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: