Svensk vapenexport

Avtal med diktaturen bakom avslöjade vapenaffärer

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Vapenaffärerna med diktaturen Saudiarabien som Ekot avslöjat är en direkt följd av det svensk-saudiska samarbetsavtal som slöts 2005. Det säger forskaren Pieter Wezeman på Sipri som menar att Saudiarabien är en mycket intressant kund för den svenska krigsindustrin.

Vapenaffärerna med diktaturen Saudiarabien som Ekot avslöjat är en direkt följd av det svensk-saudiska samarbetsavtal som slöts 2005. Det säger forskaren Pieter Wezeman på Sipri som menar att Saudiarabien är en mycket intressant kund för den svenska krigsindustrin.

Sveriges Radios Ekoredaktion avslöjade på tisdagen att Sverige genom myndigheten FOI hjälpt Saudiarabien med förberedelserna för att starta en vapenfabrik. Pieter Wezeman på fredsforskningsinstitutet Sipri är bara delvis överraskad av uppgifterna.

– Tittar man i avtalet som Sverige och Saudiarabien slöt 2005 så ingår det helt klart att hjälpa saudierna att sätta upp vapenproduktion. Man använder inte just de orden, det talas om utbyte av teknologi och så vidare, men det är det som menas, säger Pieter Wezeman till DN.se.

Annons:

– Sverige fullföljer egentligen bara sina åtaganden enligt avtalet.

Wezeman, som har vapenhandel i Mellanöstern som ett specialområde, syftar på ett avtal som kom till under Göran Perssons socialdemokratiska regering 2005, då Leni Björklund var försvarsminister. I sina kommentarer till Ekots avslöjande har både statsminister Reinfeldt och försvarsminister Tolgfors hänvisat till överenskommelsen.

För att förstå varför Sverige ingått en så pass kontroversiell uppgörelse med diktaturen Saudiarabien ska man enligt Wezeman se till de ekonomiska intressena.

– Saudiarabien är en stor kund, man investerar mellan 40 och 45 miljarder dollar per år i sin militär. Kan den svenska vapenindustrin få en liten bit av den kakan så är det förstås intressant, säger Wezeman.

Den saudiska regimen använder oljepengarna till att rusta upp sin krigsmakt i rask takt. Räknat per capita kan landet vara nummer ett i världen när det gäller militära utgifter, enligt Pieter Wezeman.

Enligt honom är det svenska avtalet inte på något sätt unikt. Flera andra länder, exempelvis Tyskland och Storbritannien, gör stora vapenaffärer med Saudiarabien. I Tyskland hade man förra året en liknande debatt som den som nu blossat upp i Sverige, när det framkom att ett tyskt bolag bidragit till en saudisk vapenfabrik.

Den saudiska upprustningen är mycket målmedveten, enligt Pieter Wezeman. Målet är att på egen hand kunna slå tillbaka alla tänkbara angripare. Viktigast är att vara överlägsen Iran som uppfattas som det största hotet.

Men den saudiska regimen rustar även mot inre fiender, menar Wezeman.

– Man kalkylerar till exempel med risken för att uppror i Irak eller Yemen spiller över till Saudiarabien.

Inspektionen för strategiska produkter (ISP), som har tillsynsansvaret för svensk vapenexport, har framhållit att Sverige bara försett saudierna med vapen som kan användas mot angrepp utifrån. Pieter Wezeman menar att vi vet för lite för att kunna bedöma den saken. Han efterlyser mer transparens om den svenska debatten ska kunna bli konstruktiv.

– När det sägs att vi exporterar antitankmissiler, vilken sort menar man då? Är det Bill-missilerna, som verkligen är specifikt avsedda att användas mot pansarfordon? Eller det AT4 som finns i versioner gjorda för att riktas mot människor?

Samma frågetecken finns enligt Wezeman kring exporten till Saudiarabien av Saabs flygplansburna övervakningssystem Erieye.

– Är det en version som kan användas för signalspaning, alltså till att tjuvlyssna på kommunikation? Det talas om att Erieye ska användas mot terrorister. Då måste man också fråga sig vilka den saudiska regimen ser som terrorister, säger Sipri-forskaren.

– Ska Erieye användas för att upptäcka invasionsstyrkor som landstiger på en strand? Eller mot folksamlingar som demonstrerar?

Först när frågor av denna typ får svar kan man starta en verklig diskussion, menar Pieter Wezemann på Sipri.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 Gripen i Köpenhamn. Kvinnan anmälde mannen för misshandel.

aska_500
Foto:TT

 SMHI: Kraftiga urladdningar och hagel. Mer oväder under veckan. 37  4 tweets  33 rekommendationer  0 rekommendationer

 Försäkringen täcker inte alla vattenskador. ”Stod i vatten till anklarna.”

 Efter blixtnedslag i flyg. Passagerare strandade på Arlanda.

 Finlandsfärja slet sig. Oväder på flera håll – blixtnedslag på Arlanda. 151  6 tweets  145 rekommendationer  0 rekommendationer

 Träd föll i centrala Stockholm. Bilder från kaoset på Nytorget.

 Södra länken stängdes av. Trafikproblem på många platser.

 Ställdes in efter ovädret. Matchen AIK-Falkenberg sköts upp – men nu är planen spelbar.

DSC_6008
Foto:Jonas Eriksson

 Regnar det? Här är Netflix 50 bästa filmer enligt DN:s filmredaktör. 613  88 tweets  508 rekommendationer  17 rekommendationer

 Hur blir vädret hos dig? Se din lokala prognos hos Weatherpal.

Annons:

 "Det är en stor ökning." Trots nollvision fortsätter siffrorna att öka.

Annons:
vin
Foto:TT Mer vin bland de äldre.

 Var tionde kvinna. Mer social livsstil och stor tro på alkoholens gynnande effekter ligger bakom.

kimjongun_144102
Foto:AP

 ”Raketer mot källan till all ondska.” En högt uppsatt officer hotar USA med en kärnvapenattack.

 Nordkorea bygger undervattenshotell. Dyrt projekt trots svält i landet. 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: