Eurokrisen

Bäddat för ny eurovänlig regering

Nea demokratias ledare Antonis Samaras.

Foto: Petros Karadjias / AP Nea demokratias ledare Antonis Samaras.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Anhängarna jublade på Syntagma-torget när det verkade alltmer klart att konservativa Nea demokratia blir största parti i söndagens val.

Anhängarna jublade på Syntagma-torget när det verkade alltmer klart att konservativa Nea demokratia blir största parti i söndagens val.

Därmed vann ett parti som uttalat vill ha kvar Grekland i euro­samarbetet. Men än återstår att bilda regering i landet som har hela Europas blickar på sig.

Grekiska valet blev en nagelbitare. När de första resultaten från vallokalsundersökningarna kom var det jämnt lopp mellan huvudkombattanterna det gamla maktpartiet, konservativa Nea demokratia (Ny demokrati) och det snabbt växande vänsterpartiet Syriza.

Annons:

Men ju längre kvällen gick desto mer klart verkade det att Nea demokratia skulle bli största parti. När 47 procent av rösterna var räknade hade partiet 30,4 procent och Syriza 26,2 procent.

– Jag känner en stor glädje. Det grekiska folket har givit sitt stöd till Nea demokratia och till en proeuropeisk framtid, säger Spiros Kalamatianos, när han står med ett 100-tal uppklädda anhängare och jublar utanför Nea demokratias högkvarter.

Vid vänsteralliansen Syrizas högkvarter blev stämningen mer dämpad när de första officiella resultaten kom.

Men många var ändå ganska nöjda, partiet har på kort tid vuxit kraftigt och brutit dominansen med Nea demokratia och Pasok i grekisk politik.

– Bara att vi blivit andra parti är väldigt viktigt. Det är ett resultat som visar att grekerna är på väg att ta tillbaka kontrollen över sitt land, sade Manolis Glezos, parlamentariker för Syriza.

– Det här valet är extremt viktigt, det är första gången det känns som om resultatet verkligen kommer att förändra det dagliga livet, säger arkitekten Natassa Papdeole, 44 år, när vi träffar henne i hemmet dagen innan valet.

– Jag inser att vi kommer att ha tuffa år framför oss oavsett vilket parti som vinner. Men om Syriza vinner tror jag att vi kan röra oss i en positiv riktning och skapa något. Vinner Nea demokratia får vi ett parti som varit vid makten länge, gjort saker väldigt fel och stulit våra pengar.

Valet, som är hårt bevakat av internationella medier, är också av betydelse för hela Europa. Tvingas Grekland lämna euron kan spekulationer uppstå om att flera länder är på väg ut och hela valutasamarbetet ifrågasättas.

Syrizas ledare Alexis Tsipras har i valkampen lanserat sig som någon som står för hopp och värdighet. Han har betonat att han inte suttit i någon av de regeringar som försatt Grekland i landets djupa ekonomiska kris och att han aldrig varit med i några skandaler. Samtidigt säger han sig övertygad om att Grekland både kan vara med i euron och riva upp det räddningsavtal man slutit med EU och IMF, där stora besparingar ingår.

Nea demokratia tillhör den gamla makteliten i Grekland och har vid flera tillfällen efter andra världskriget lett landet.

Partiledaren Antonis Samaras taktik i valrörelsen har varit att framföra partiet som en garant för att Grekland kan vara kvar i eurosamarbetet, vilket de allra flesta greker vill.

– Grekiska folket har röstat i dag för att stanna kvar i euron. De har röstat på en politik som kommer att få hit jobb, utbildning, säkerhet och tillväxt, sade Samaras när resultatet stod klart.

Som största parti får Nea demokratia i uppdrag att bilda regering. Men även om de som störst får 50 extra platser i parlamentet måste partiet samarbeta med andra för att få majoritet.

Samaras höll dörren öppen på söndagskvällen.

– Vi välkomnar alla politiska grupper som delar de värderingar vi har att samarbeta. Det finns inget utrymme för småaktigt politiskt spel. Nu behöver vi en samlingsregering, sade han.

0 . Per sida:

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

foremalet_500
Foto:TT En av observationerna under höstens ubåtsjakt i Stockholm skärgård.

 Rapporterar SVT. Antingen väntar tidsödande renovering, eller skrotning.

 Flöt i land på ön. Försvarsmakten har med hjälp av polisens bombgrupp sprängt de fem rökljusen. 22  10 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

rökgranat
Foto:Polisen
minsk
Foto:Sergei Gapon/AFP

 När valutan faller. Oberoende nyhetssajter stängs och affärer töms. 39  20 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

Den första västerländska journalisten som släppts in på IS:s territorium har återvänt, vid liv.  Läs mer. 107  21 tweets  86 rekommendationer  0 rekommendationer

IS
Foto:AP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: