Eurokrisen

Bäddat för ny eurovänlig regering

Nea demokratias ledare Antonis Samaras.

Foto: Petros Karadjias / AP Nea demokratias ledare Antonis Samaras.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Anhängarna jublade på Syntagma-torget när det verkade alltmer klart att konservativa Nea demokratia blir största parti i söndagens val.

Anhängarna jublade på Syntagma-torget när det verkade alltmer klart att konservativa Nea demokratia blir största parti i söndagens val.

Därmed vann ett parti som uttalat vill ha kvar Grekland i euro­samarbetet. Men än återstår att bilda regering i landet som har hela Europas blickar på sig.

Grekiska valet blev en nagelbitare. När de första resultaten från vallokalsundersökningarna kom var det jämnt lopp mellan huvudkombattanterna det gamla maktpartiet, konservativa Nea demokratia (Ny demokrati) och det snabbt växande vänsterpartiet Syriza.

Annons:

Men ju längre kvällen gick desto mer klart verkade det att Nea demokratia skulle bli största parti. När 47 procent av rösterna var räknade hade partiet 30,4 procent och Syriza 26,2 procent.

– Jag känner en stor glädje. Det grekiska folket har givit sitt stöd till Nea demokratia och till en proeuropeisk framtid, säger Spiros Kalamatianos, när han står med ett 100-tal uppklädda anhängare och jublar utanför Nea demokratias högkvarter.

Vid vänsteralliansen Syrizas högkvarter blev stämningen mer dämpad när de första officiella resultaten kom.

Men många var ändå ganska nöjda, partiet har på kort tid vuxit kraftigt och brutit dominansen med Nea demokratia och Pasok i grekisk politik.

– Bara att vi blivit andra parti är väldigt viktigt. Det är ett resultat som visar att grekerna är på väg att ta tillbaka kontrollen över sitt land, sade Manolis Glezos, parlamentariker för Syriza.

– Det här valet är extremt viktigt, det är första gången det känns som om resultatet verkligen kommer att förändra det dagliga livet, säger arkitekten Natassa Papdeole, 44 år, när vi träffar henne i hemmet dagen innan valet.

– Jag inser att vi kommer att ha tuffa år framför oss oavsett vilket parti som vinner. Men om Syriza vinner tror jag att vi kan röra oss i en positiv riktning och skapa något. Vinner Nea demokratia får vi ett parti som varit vid makten länge, gjort saker väldigt fel och stulit våra pengar.

Valet, som är hårt bevakat av internationella medier, är också av betydelse för hela Europa. Tvingas Grekland lämna euron kan spekulationer uppstå om att flera länder är på väg ut och hela valutasamarbetet ifrågasättas.

Syrizas ledare Alexis Tsipras har i valkampen lanserat sig som någon som står för hopp och värdighet. Han har betonat att han inte suttit i någon av de regeringar som försatt Grekland i landets djupa ekonomiska kris och att han aldrig varit med i några skandaler. Samtidigt säger han sig övertygad om att Grekland både kan vara med i euron och riva upp det räddningsavtal man slutit med EU och IMF, där stora besparingar ingår.

Nea demokratia tillhör den gamla makteliten i Grekland och har vid flera tillfällen efter andra världskriget lett landet.

Partiledaren Antonis Samaras taktik i valrörelsen har varit att framföra partiet som en garant för att Grekland kan vara kvar i eurosamarbetet, vilket de allra flesta greker vill.

– Grekiska folket har röstat i dag för att stanna kvar i euron. De har röstat på en politik som kommer att få hit jobb, utbildning, säkerhet och tillväxt, sade Samaras när resultatet stod klart.

Som största parti får Nea demokratia i uppdrag att bilda regering. Men även om de som störst får 50 extra platser i parlamentet måste partiet samarbeta med andra för att få majoritet.

Samaras höll dörren öppen på söndagskvällen.

– Vi välkomnar alla politiska grupper som delar de värderingar vi har att samarbeta. Det finns inget utrymme för småaktigt politiskt spel. Nu behöver vi en samlingsregering, sade han.

Kommentarer (2)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

nepal1000
Foto:Reuters, AP

 Över 2 500 döda. Tiden rinner ut för att hitta fler överlevande. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

trygg288
Foto:Oskar Kihlborg

 Tar sig inte därifrån. Svenske klättraren på 5 600 meters höjd i Nepal. 53  9 tweets  44 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Det är bara borta.” Historiska monument reducerade till högar av bråte och tegel. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nepal_488
Foto:AFP

 300 000 utlänningar i landet. Svårt få kontakt med turister i Nepal.

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu. 11  3 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

agg488
Foto:AFP

 Blåaktiga fossiler. Den kinesiska staden Heyuan verkar byggd på ett jättelikt dinosauriebo.

Annons:
seger-1000
Foto:AFP

 ”Pinsamt dåligt.” Svenska stjärnan stoppad i Champions League. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

flyktingar_1000
Foto:AP

 Livsfarlig resa. Världen ser på medan flyktingsmugglare härjar ostört. 157  73 tweets  83 rekommendationer  1 rekommendationer

sara2
Foto:Nicklas Thegerström

 Flyktingen: Färden till Sverige gick via lastbil genom öknen och en överfull pråm över Medelhavet. 48  14 tweets  34 rekommendationer  0 rekommendationer

 Smugglarna: ”Alla säger att jag låter för många gå ombord.” 16  9 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gränspoliserna: Behövs närvaro av utländska trupper i Libyen. 5  2 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: