Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bankerna lyfte börsen

Stockholmsbörsen var på hyfsat humör och steg med 0,5 procent på onsdagen.

Särskilt de stora bankerna hade en bra dag.

Av de 30 storbolagen i börsens finrum, den så kallade OMXS30-listan, steg 20. Visserligen klättrade gruvjätten Boliden mest, med 2,1 procent. Men sedan följde Handelsbanken, Swedbank och SEB i ordning — med plus 1,8 procent, 1,7 procent respektive 1,5 procent. Lite längre ner återfanns Nordea, med plus 0,3 procent.

Också på andra börser i Europa var bankaktierna populära under dagen. På torsdagen kommer Europeiska centralbanken (ECB) med ett nytt räntebesked, och förväntningarna från marknaden är ytterligare stimulanser.

I den andra, mer ledsna änden på OMXS30-listan återfanns Nokia med minus 1,2 procent samt Assa Abloy, ABB och SKF med minus 0,9 procent. Electrolux backade med 0,8 procent.

Karolinska developments portföljbolag Aprea har tagit in drygt 400 miljoner kronor i nytt kapital, för att utöka sitt forskningsprogram för cancer. Karolinska development steg med 9,5 procent.

Datalagringsföretaget Proacts aktie steg med 5,4 procent efter en köprekommendation i tidningen Affärsvärlden.

Londonbörsens FTSE-index lyfte 0,5 procent, Frankfurtbörsens DAX-index steg med 0,3 procent och Parisbörsens CAC-index klättrade 0,6 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.