Höstbudgeten 2012

”Behåll rutavdrag och sänkta skatter”

Publicerad 2012-09-21 06:24

”Att sänka skatten för arbetslös, sjuka och pensionärer ger mer omedelbara effekter på sysselsättningen än exempelvis sänkt bolagsskatt, säger Socialdemokraternas skatteutredare Leif Pagrotsky.

Foto: Nicklas Thegerström ”Att sänka skatten för arbetslös, sjuka och pensionärer ger mer omedelbara effekter på sysselsättningen än exempelvis sänkt bolagsskatt, säger Socialdemokraternas skatteutredare Leif Pagrotsky.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Socialdemokraterna bör acceptera rutavdraget och genomföra stora skattesänkningar för sjuka, arbetslösa och pensionärer. Det skriver Leif Pagrotsky (S) i en intern skatteutredning som DN tagit del av.

Socialdemokraterna bör acceptera rutavdraget och genomföra stora skattesänkningar för sjuka, arbetslösa och pensionärer. Det skriver Leif Pagrotsky (S) i en intern skatteutredning som DN tagit del av.

– Min huvudvärk är inte vilka skatter vi ska höja, säger han.

I mer än ett år har Leif Pagrotsky utrett Socialdemokraternas framtida skattepolitik. DN kan i dag avslöja huvuddelarna i den interna rapport han inom kort överlämnar till Socialdemokraternas ledning.

Leif Pagrotsky är kritisk till många av de avsteg som gjorts från den stora skattereformen för 21 år sedan, men anser samtidigt att det saknas parlamentariska förutsättningar för en ny översyn av skattesystemet.

Därför förordar han inga radikala förändringar av skattesystemet.

– Vi respekterar den realitet som råder här och nu, något annat vore inte ansvarsfullt. Vänder man upp och ner på de regler som männi­skor ställt in sig på, så får det effekter som är svåra att överblicka, både för den enskilda människan och för samhällsekonomin, säger Leif Pagrotsky.

Det innebär att Socialdemokraterna accepterar flera av de förändringar som alliansregeringen genomfört de senaste sex åren.

För två år sedan gick partiet till val på att avskaffa rutavdraget.

Nu uppmanar Leif Pagrotsky partiet att acceptera reformen.

”Rut underlättar vardagen för många människor och har också visat vissa positiva effekter för sysselsättning och minskat svartarbete”, skriver han i rapporten.

– Nu finns rut, många människor har vant sig vid det. När vi går till val nästa gång har det funnits i åtta år. Och det är inte så dyrt som jag hade trott, säger Leif Pagrotsky.

Någon återställare när det gäller fastighetsskatten eller förmögenhetsskatten är inte heller aktuell. I rapporten påpekas att människor baserar sina boendekalkyler på dagens system och att den gamla fastighetsskatten hade mycket lågt folkligt stöd.

Jobbskatteavdraget, med breda skattesänkningar för förvärvsarbetande, är den kanske enskilt största förändring som regeringen genomfört. Leif Pagrotsky är kritisk till upplägget som enligt honom inte skapar några jobb.

Men han förordar inte att jobbskatteavdragen ska rullas tillbaka. I stället vill han på sikt se stora skattesänkningar även för pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa.

– Jag har en ambition att utjämna orättvisorna i skattesystemet, inte genom att höja utan genom att sänka skatten. Det är dyrt och det kostar mycket pengar, men det ligger inom räckhåll.

En sänkning av skatterna för de grupper som i dag inte omfattas av jobbskatteavdragen kan få positiva effekter för ekonomin i stort, menar Pagrotsky

– Att sänka skatten för arbetslösa, sjuka och pensionärer ger mer omedelbara effekter på efterfrågan och därmed sysselsättningen än vad exempelvis sänkt bolagsskatt har, menar Leif Pagrotsky.

De senaste årens förändringar av inkomstskatterna gör att det finns ännu fler skäl att behålla värnskatten, skriver han i rapporten.

– Vi har väldigt få inslag i skattesystemet i dag som är efter bärkraft, som är progressiva. De få som finns tycker jag att vi ska slå vakt om, säger han.

Skattefrågorna är mycket kontroversiella i delar av det socialdemokratiska partiet. Många blev upprörda när Leif Pagrotsky i en DN-intervju i november förra året aviserade att han inte tänkte föreslå några stora återställare av alliansregeringens skattepolitik.

Leif Pagrotsky menar att partiet måste lyfta blicken från procentsatser i skattesystemet, att det intressanta för Socialdemokraterna snarare är hur pengarna sedan används.

Grunden i Leif Pagrotskys tankar är att tillväxt snarare än högre skatter ska finansiera satsningar på välfärden.

– Skattesystemets viktigaste uppgift är att dra in pengar till de offentliga utgifterna. Det är där vi har våra viktigaste välfärdsområden, det är där vi har insatserna som jämnar ut levnadsvillkoren i Sverige.

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

mounteverest_500
Foto:Adrian Ballinger Påsken är högsäsong för att bestiga berget.

Lavin ovanför basläger. Sex personer har omkommit på Mount Everest.

Aktivera, logga in, läs! Du får tidningen digitalt istället för i brevlådan. 7  1 tweets  5 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

23-årig svensk kvinna anmäld försvunnen. Polis vädjar till allmänheten.

Annons:
Annons: