Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bilförsäljningen slog rekord från 80-talet

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

En stark avslutning innebär att bilförsäljningen under 2015 slog det gamla rekordet från 1988. Men i år vänder det ned, spår Bil Sweden.

I december registrerades 33.485 nya personbilar, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Det är en ökning med 23,4 procent jämfört med motsvarande månad året före.

Under hela 2015 var ökningen 13,5 procent då totalt 345.053 bilar nyregistrerades, vilket innebär att det gamla rekordet på 344.000 från 1988 slogs.

Men den värsta köpfesten är över. För 2016 spår Bil Sweden att 330.000 bilar nyregistreras, en nedgång med drygt fyra procent.

Tätplatsen under fjolåret hade som vanligt Volvo, med Volkswagen som god tvåa. Några direkta effekter av VW:s avgasskandal syns ännu inte. För hela VW-familjen, inklusive Audi och Porsche, ökade registreringarna i december med 16 procent och under hela året var ökningen närmare 15 procent.

Men effekten kan komma senare. Registreringsstatistiken har en viss eftersläpning jämfört med själva försäljningen.

Lastbilsregistreringarna ökade med fyra procent i december. Under helåret 2015 var ökningen 6,5 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.