Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Ekonomi

Börsen föll med utlandet

Stockholmsbörsen föll på tisdagen i linje med ledande Europabörser. OMXS-index hade vid stängning gått ned med 1,0 procent. Nedgången var bred med 27 av 30 aktier i OMXS30 på minus.

Ett fortsatt fall för oljepriset efter raset i måndags bidrog till trycket nedåt, liksom en dyster prognos från Japans centralbank i samband med ett räntebesked.

Nya detaljhandelssiffror från USA, med en kraftig nedrevidering av en tidigare beräkning för januari, hjälpte inte heller.

Aktien i stålkoncernen SSAB föll med 4,5 procent, ihop med andra råvaruaktier.

Klädkedjan H&M:s aktie föll med 3 procent sedan företaget redovisat en något lägre försäljningsökning i februari än vad marknaden hade räknat med.

Aktien i fastighetsbolaget Hemfosa, som lanserat en företrädesemission på 1,8 miljarder kronor inför årsstämman den 19 april, steg med 0,3 procent.

Storbankerna Handelsbanken och SEB backade med 0,9 respektive 1,4 procent sedan Finansinspektionen höjt kravet på kontracykliska buffertar i bankerna från 1,5 till 2 procent. Det höjda kravet beräknas innebära att bankerna måste öka på kapitalet med 8,8 miljarder kronor.

Londonbörsens FTSE-index sjönk 0,6 procent, Frankfurtbörsens DAX-index dalade med 0,7 procent och Parisbörsens CAC-index gick ned med 0,6 procent.