Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Börsen vände ned

Råvarubolagen fortsatte sin återhämtning och hade en fin dag. Men i övrigt var det mer dystert när Stockholmsbörsen efter en inledande uppgång vände ner igen och slutade på minus 0,6 procent.

Av de 30 stora bolaget i börsens finrum, den så kallade OMXS30-listan, gick 19 bakåt. Allra värst tappade hygien- och skogsbolaget SCA, med 2,8 procent. Därefter följde Assa Abloy med minus 2,6 procent, Swedish Match med 2,4 procent, Securitas med 1,9 och Getinge med 1,6 procent.

I den andra och mer glada änden av listan fanns ståljätten SSAB som gick upp 5,7 procent, gruvbolaget Boliden som steg 2,2 procent samt Tele2 som gick upp 1,1 procent.

På tisdagen beslutade Finansinspektionen om tuffare kapitalkrav på bankerna. Men det var blandad kompott för bankaktierna. Nordea och SEB ökade båda med 0,6 procent, medan Swedbanks kurs slutade oförändrad. Handelsbanken pressades dock ytterligare och slutade minus 1,3 procent, sedan ett mäklarhus sänkt riktkursen.

Stor förlorare på börsen var medicinteknikbolaget Elekta, som efter en nedjustering av prognosen föll 14,9 procent.

Londonbörsens FTSE-index slutade minus 0,1 procent. Frankfurtbörsens DAX-index ökade 0,6 procent och Parisbörsens CAC-index steg 0,4 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.