Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bred uppgång på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med att lyfta på bred front. Även på de ledande Europabörserna var det uppåt. OMXS-index hade vid stängning gått upp 2,0 procent till 481,1.

Banker och telekom drog mest uppåt. Telekomlyftet hänger samman med nyhetsflödet från mobilmässan i Barcelona, där Ericsson bland annat presenterat planer på en global allians med e-handelsjätten Amazon. Ericssonaktien steg 2,5 procent, medan Nokias aktie lyfte 3,9 procent.

Men uppgången var bred, med 29 av 30 aktier i OMXS30-index på plus. Swedish Match gick mot strömmen och sjönk 0,8 procent.

Nordea steg 3,1 procent och Handelsbanken 2,9 procent. Swedbank och SEB lyfte 4,7 respektive 2,8 procent.

Marknaden präglas bland annat av en återhämtning för de nedtryckta olje- och råvarupriserna.

Bäst bland de mest omsatta aktierna gick ståltillverkaren SSAB, vars aktie rusade med hela 13 procent.

På valutamarknaden föll det brittiska pundet markant i en ny våg av oro bland investerare för att Storbritannien ska lämna EU.

Londonbörsens FTSE-index steg 1,5 procent, Frankfurtbörsens DAX-index gick upp 2,0 procent och Parisbörsens CAC-index lyfte 1,8 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.