Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Byggnads varslar om strejk

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. Foto: TT

Byggnads varslar om strejk. 60 företag med omkring 2 600 medlemmar kommer att tas ut i strejk från 12 april.

Detta kommer att ske om ingen uppgörelse med motparten Sveriges Byggindustrier (BI) nås innan dess.

”Jag kan bara beklaga att det är precis där vi hamnat. Genom att förhala förhandlingarna har vi inte nått samförstånd inom en rad viktiga framtidsfrågor, exempelvis jämställdhets- och mångfaldsarbetet. Där är BI svaret skyldigt”, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Byggnads är irriterat på att arbetsgivarna, enligt ordförande Johan Lindholm, bara vill prata lönesystem i stället för att prata om byggbranschens framtidsutmaningar. Byggnads vill försvara rätten till ackord.

– Det handlar om makten över lönebildningen, säger Johan Lindholm.

Byggarbetsgivarna kallar fackets strejkvarsel för oansvarigt.

”Omfattningen av varslet tyder på att detta planerats under en längre tid. Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer”, skriver Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind i en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.