Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Dags att slopa tevelicensen

Det bästa argumentet för att den statliga radion och teven ska finansieras med tevelicensen är det här: Kommer intäkterna från licensen i stället för via statsbudgeten så är risken mindre att en kritiserad statsmakt frestas att strypa anslagen.

En viktig poäng med licensen är att det bara är de som innehar apparat som betalar. Men när alla datorer, mobiltelefoner, tevespelskonsoler och annat snart kan användas som teveapparater så borde de allra flesta vara skyldiga att betala licens. Och då är licensen knappast meningsfull längre.

Själv kan jag titta på teve på flera olika sätt. Lilla teven tar bara emot gammaldags analoga signaler från kabelnätet. På stora teven tittar jag digitalt med digitalbox. Boxen kan jag också koppla till projektorn i vardagsrumstaket. I två av familjens datorer sitter det tevekort. Och videon är ju i princip en tevemottagare. Så långt kommer alla signaler, analoga som digitala, från kabeltevenätet in i någon av sex olika tevemottagare.

Men jag kan också titta på teve på nätet. SVT och andra kanaler lägger ut hela program som man kan se på utan att de passerat en tevemottagare. Det går utmärkt med en vanlig modern dator utan särskilt tevekort. Det är förstås inte direktsänt. CNN:s nättjänst Pipeline, som jag abonnerar på, sänder däremot direkt till datorn i fyra olika kanaler. Och i min gsm-mobil kan jag se inslag från TV 4:s nyheter på mobilt internet. Visserligen lågupplöst och litet hackigt, men det fungerar. Den numera digitaliserade teven kan således ses i alla digitala apparater. Många teveprogram gör sig för övrigt utmärkt på liten skärm - på dator eller på telefon.

Regeringen lämnade för två veckor sedan en läsvärd remiss om ändringar i lagen om teveavgift till Lagrådet. Av den kan man dra slutsatsen att licensen inte går att försvara om man licensbelägger alla datorer och moderna mobiler. Därför undantar regeringen framtidens teve på internet från licens. Bland annat med det besynnerliga argumentet att SVT:s servrar inte räcker till! Och att det inte går att garantera att sändning över internet kommer fram "i tid".

Det är dags att skrota tevelicensen och hitta en nytt sätt att finansiera public service.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.