Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Hej !
Mitt DN Ämnen jag följer Sparade artiklar Kundservice Logga ut
Ekonomi

Därför luktar köttbullar fis

Foto: AFP

Lagom till påskhelgen har SVT-programmet Plus gjort ett stort test av köttbullar. Expertpanelen i programmet testar inte bara smak och innehåll utan ger också svar på en fråga som en och annan kanske har ställt sig genom åren: Varför luktar köttbullar fis?

– Det beror på att man packar dem i en livsmedelsgas, i en modifierad atmosfär, för att förlänga hållbarheten i produkten, säger kostvetaren Eva-Britt Kvarnbrink.

Gasen är helt ofarlig enligt Eva-Britt Kvarnbrink.

– Den försvinner snabbt. Precis som en vanlig fis, säger hon.

I Plus test ingick elva slags färdiglagade köttbullar inköpta på större matbutiker i Umeå. Både innehåll och smak granskades.

Se hela programmet här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.