Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Ekonomi

Datacenter ger miljarder

Facebooks datacenter i Luleå har hittills gett 900 nya jobb och skapat affärer till ett värde av 3,5 miljarder kronor i Sverige. Det framgår av en ny ekonomisk studie.

I oktober 2011 etablerade det sociala medieföretaget Facebook sitt första datacenter på europeisk mark. Under våren har företaget börjat bygga ytterligare en datahall som ska stå klar nästa år.

I kölvattnet efter Facebook har flera andra globala koncerner följt, bland andra KnC Miner och Hydro 66 som också valt att placera stora datacenter i regionen. Den sammanräknade ekonomiska betydelsen sedan etableringen 2011 har beräknats i en studie av konsultföretaget Boston Consulting Group.

Fram till år 2020 beräknas nära 2 200 jobb ha skapats i direkt anslutning till Facebooks båda datahallar, enligt Boston Consulting Group. Dessutom kommer datacentret att ha bidragit till 4 500 heltidsjobb och skapat affärer till ett värde av 9 miljarder kronor.

Hittills, 2011–2013, har 900 nya jobb skapats kring Facebooks datahall och företaget har investerat 1,5 miljarder kronor i Sverige. Det sammanlagda värdet av investeringarna beräknas till 3,5 miljarder kronor.

– Framför allt har Luleå och regionen fått ett good will-värde som är enormt. Medieintresset från hela världen har varit otroligt stort. På 2,5 år har det skrivits 1 500–1 600 artiklar i internationell press, tv-kanaler som CNN har varit här och gjort reportage och en tysk ­manusförfattare har baserat en pjäs det som händer här, säger Matz Engman, vd på Luleå Näringsliv.

Matz Engman betonar att många fler globala företag är på väg att etablera sig i Luleå med omnejd. Förklaringen är att många goda förutsättningar finns på plats.

– Våra unika egenskaper är ett stabilt elnät, hundra procent förnyelsebar energi, låga energikostnader och en fantastisk intellektuell infrastruktur med Luleå universitet som länge jobbat med stora industrier i de svenska basnäringarna stål, malm och skog.

Det kyliga klimatet är också en avgörande fördel för stora datahallar. Facebook har också deklarerat att ”Luleå has a very welcoming business climate”. (Luleå har ett väldigt gott affärsklimat.)

Luleås kommunalråd, Yvonne Stålnacke (S), är mycket nöjd med näringslivets utveckling i kommunen.

– Det här är ett utmärkt exempel på vilken betydelse ett globalt företag som Facebook kan ha för den lokala och regionala ekonomin, säger hon.

Facebook får statligt stöd i form av ett regionalt investeringsstöd på 36 miljoner kronor från Tillväxt­verket. För den första hallen fick företaget 103 miljoner kronor i statligt stöd.