Sociala medier

Datasnillet med 800 miljoner kompisar

Skärmdump: Facebook

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Fakta: Mark Zuckerberg

Grundare av det sociala nätverket Facebook med 800 miljoner användare.

Bor: Palo Alto, Kalifornien

Ålder: 27 år

Civilstånd: Ogift

Utbildning: Hoppade av datakunskap vid Harvard

Förmögenhet 17,5 miljarder dollar.

Källor: Wikipedia, Forbes.

 

Mark Zuckerberg, den geniförklararde it-entreprenören och grundaren till Facebook är lika hemlig som uppgifterna kring det företag han startat. 2010 valdes han till årets person av Time Magazine och han återfinns år efter år bland de yngsta och rikaste på Forbes miljardärslista.

Mark Zuckerberg, den geniförklararde it-entreprenören och grundaren till Facebook är lika hemlig som uppgifterna kring det företag han startat. 2010 valdes han till årets person av Time Magazine och han återfinns år efter år bland de yngsta och rikaste på Forbes miljardärslista.

Men det är få som vet något om honom. Han utmålas som tillbakadragen, en person som ger få intervjuer och avskyr uppmärksamhet.

1984 föddes Mark Elliot Zuckerberg som ett av fyra barn i en judisk familj i byn Dobbs Ferry i staten New York i nordöstra USA . Mamman var psykiater och pappan tandläkare.

Annons:

Redan som barn var Zuckerberg något av en datanörd. Som 11-åring kopplade han ihop familjens datorer till ett intranät som han kallade ”ZuckNet” och byggde dataspel baserade på kompisarnas nedritade fantasifigurer.

Han läser och skriver fem språk, däribland latin, klassisk grekiska och hebreiska. I hans Facebookprofil skriver han också att han talar mandarin.

Innan Mark Zuckerberg ens fyllt 20 år utvecklade han embryot till världens mest framgångsrika sociala nätverk. Det var under studierna i datavetenskap vid Harvarduniversitetet som han fick idén. I ett första skede lanserade han sajten Facemash som gick ut på att jämföra studenternas id-bilder och rösta om vem som var snyggast. Bilderna fick han tag på genom att hacka sig in i Harvards datasystem. På bara några timmar hade 450 personer besökt sajten och tittat på 22.000 bilder. Bara ett par dagar senare stängdes sajten ner och Zuckerberg hotades med avstängning. Inget som på något sätt hindrade hans framfart.

Terminen efter, våren 2004, startade han Thefacebook på studentrummet tillsammans med de tre kompisarna Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin och Chris Hughes.

I samma veva kontaktades han av tvillingarna Tyler och Cameron Winklevoss. Efter Zuckerbergs ökända Facemashprojekt var han plötsligt killen alla vände sig till för hjälp med programmering. Tvillingarna ville utnyttja Harvards datanätverk för att skapa en dejtingsajt. Men Zuckerberg tröttnade och hoppade av efter en kort period för att ägna sig åt sitt eget projekt.

Vad som sedan verkligen hände är höljt i dunkel. Tvillingarna Winklevoss hävdar att Zuckerberg stal deras idé och utnyttjade den när han skapade Facebook. Zuckerberg själv påstod att hans eget projekt redan var på gång.

Meningsskiljaktigheterna har resulterat i flera utdragna tvister. 2006 fick tvillingarna en utbetalning på 65 miljoner dollar efter att bevis hittats att Zuckerberg faktiskt dragit nytta av vissa idéer för egen vinning.

Detta förlopp porträtteras i filmen The Social network från 2010 som Zuckerberg inte sägs vara särskilt förtjust i.

Säkert är i alla fall att Mark Zuckerberg hoppade av utbildningen vid Harvard sommaren 2004 och flyttade till Palo Alto i Kalifornien för att utveckla Facebook som snart blev tillgängligt på flera av USA:s toppuniversitet. När 2004 led mot sitt slut hade Facebook redan 1 miljon användare och spreds efter hand till först gymnasieskolor och vidare ut till allmänheten.

Zuckerberg har fått utstå mycket kritik för hur han hanterat frågor kring sekretess, anonymitet, censur och innehåll. Sedan dess försöker han flitigt sudda bort Facebooks dåliga rykte och har upprepade gånger fått gå ut och erkänna att företaget begått misstag.

2011 bor Mark Zuckerberg fortfarande i Palo Alto med sin flickvän från college och driver Facebook. Han uppges äga en fjärdedel av företaget och hans förmögenhet uppgår till 17,5 miljarder dollar. Vad gäller framtiden kan man inte kalla den annat än ljus. Under 2012 kan Mark Zuckerberg se fram emot vad som förmodas bli den största börsnoteringen i Amerikas historia.Kommentarer (3)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

itutb
Sara Siddiqui och Tao Maiwan går elprogrammet med inriktning dator- och kommunikationsteknik på it-gymasiet i Sundbyberg. Sara Siddiqui är enda tjejen i klassen. Foto:Jonas Eriksson

 Fyra av fem är män. ”Avgörande för svensk ekonomi att få in fler kvinnor.”

 Kvinna i Detroit misstänkt. Ska ha torterat och mördat två av sina barn.

PUFFbrand
Foto:TT

 Uppges ha kollapsat helt efter brand. 300 personer evakuerades. 11  0 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Så lagar du den. Sandra Mastios vann ”Sveriges mästerkock”. 127  13 tweets  111 rekommendationer  3 rekommendationer

mästerkocken
Foto:Eva-Karin Gyllenberg
sjpuff
Foto:DN/TT

 Konsumentverket och SJ i konflikt. ”Det här är inte ett lämpligt budskap.” 70  30 tweets  40 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: