Davos blickar mot Sverige

I schweiziska Davos möts världseliten.

Foto: Alamy I schweiziska Davos möts världseliten.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Fakta: Många höjdare kommer till toppmötet

Det är oklart om Rysslands president Dmitrij Medvedev kommer som planerat. Men USA företräds av finansminister Timothy Geithner, medan Europa har flera politiska Ledare där, såsom Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Microsofts grundare Bill Gates och finansmannen George Soros är, som vanligt, där.

Bland svenskar i Davos finns, förutom fyra ministrar, åtskilliga företagsledare. Kusinerna Jacob och Marcus Wallenberg, ordförande i Investor respektive SEB, är där. Liksom SEB:s vd Annika Falkengren och EQT:s vd Conni Jonsson. Andra svenskar är Skanskas vd Johan Karlström, Stenas vd Dan Sten Olsson, riskkapitalisten Björn Savén liksom brittiska BP:s ordförande Carl-Henric Swanberg och Spotify-vd:n Daniel Ek. Restauratören Marcus Samuelsson, numera i New York, hör också till deltagarna.

SKF och Vattenfall har också sina högsta chefer där, Tom Johnstone respektive Øystein Løseth.

 

Sverige hyllas just nu på bred front runt om i Europa. Den här veckan står de starka svenska finanserna i Fokus när världens ekonomiska makthavare möts i schweiziska Alperna.

Sverige hyllas just nu på bred front runt om i Europa. Den här veckan står de starka svenska finanserna i Fokus när världens ekonomiska makthavare möts i schweiziska Alperna.

När den ekonomiska och politiska eliten samlas i schweiziska Davos, där Världsekonomiskt forums möte inleds i dag, är Sverige och de nordiska länderna en av huvudattraktionerna. Statsminister Fredrik Reinfeldt får möjlighet att skryta om hur bra det går, samtidigt som många andra västländer brottas med svåra underskott.

Så sent som i förra veckan sade OECD:s generalsekreterare Angel Gurria att den svenska ekonomin är lika stark som Pippi Långstrump. Inflytelserika internationella finansmedier har stämt in i hyllningskören. Wall Street Journal har liknat Sverige vid ”ett nordiskt Schweiz”.

Annons:

Tidigare har man talat mest om Tyskland, men nu är det Sverige som uppmärksammas, säger Mats Ringborg, Sveriges OECD-ambassadör.

Han får medhåll av Clare MacCarthy, Nordenkorrespondent för The Economist:

– Den svenska succén under senare år är anmärkningsvärd. Resten av Europa borde skämmas när de tittar på de svenska tillväxtsiffrorna, säger hon.

I Världsekonomiskt forums senaste mätning av konkurrenskraften gick Sverige upp från fjärde till andra plats i världen. Samtidigt kom Finland som sjua, Danmark som nia och Norge på plats fjorton på listan.

– Det finns en nordisk erfarenhet av hur man framgångsrikt kan hantera kriser, men däremot inte någon gemensam modell. Norden har valt olika lösningar på flera områden, tydligast när det gäller valutorna, säger Klas Eklund, seniorekonom vid SEB och samtalsLedare när de nordiska stats- och regeringscheferna träffas i Davos.

Finansminister Anders Borg, som också ska till Davos, menar att Sverige måste slå noga vakt om framgångarna. Annars hotar en situation som för Island eller de baltiska länderna: att det går upp mycket snabbt – och sedan brant utför:

Gör vi misstag och tappar greppet om de offentliga finanserna riskerar vi att hamna i en sådan sits. Att ha drag av försiktighet i den ekonomiska politiken är alltid motiverat. Som jag ser det ska vi använda de år vi har framför oss till att städa upp i den svenska ekonomin, säger Anders Borg.

– Den svårighet vi upplevt flera gånger tidigare vid stark uppgång i ekonomin är att man säger att vi ska skärpa regelverken och förhindra att det här blir en bubbla. Men i efterhand visar det sig att man inte tog i tillräckligt. Det är ingen tvekan om att det är en risk den här gången också.

Faran för en bostadsbubbla och svårigheterna att komma till rätta med den höga ungdomsarbetslösheten är problem som oppositionen pekar på:

Sverige hyllas med all rätt. Men vår akilleshäl är att sysselsättningspolitiken i stor utsträckning är lagd för fäfot. I stället för fler skattesänkningar vore det bättre att satsa resurserna på kunskap och konkurrenskraft, bättre infrastruktur och välfärden. Det skulle göra att vi också om tio år hyllas i Davos. Men med Borgs politik blir det inte Sverige som kommer att hyllas då, säger Thomas Östros, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman.

Kommentarer (44)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Upptäcktes av förbipasserande. Spår i snön visar var bilen kört av bron.

gustafsson-1000
Foto:Bildbyrån

 Har tagit kontakt med förbundet. ”Har haft dopningspreparat i kroppen.” 7  7 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Får chans till revansch. Efter Tele2-debaclet.

mauler-288
Foto:Bildbyrån
Annons:
Jimmie Åkesson i Skavlan
Foto:SVT/TT

 400 anmälningar till Granskningsnämnden. Och nära 2.000 synpunkter. 600  18 tweets  571 rekommendationer  11 rekommendationer

Johan-Croneman-bs
Foto:DN

 Tittarstorm. Ställde politiska frågor. SD-väljarna rasade mot kritiska och "oförskämda" frågor. 314  28 tweets  285 rekommendationer  1 rekommendationer

hogskoleprovspuff
Foto:TT

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 8818  57 tweets  8757 rekommendationer  4 rekommendationer

 Facit: Här är alla rätt på högskoleprovet. Kolla hur det gick för dig! 7  5 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hittar du de försvunna orden? Kräver bra ordförståelse. 2076  18 tweets  2055 rekommendationer  3 rekommendationer

 Hur bra är du på engelska? Slipa på dina språkkunskaper. 1278  33 tweets  1240 rekommendationer  5 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: