Davos blickar mot Sverige

Publicerad 2011-01-26 09:34

I schweiziska Davos möts världseliten.

Foto: Alamy I schweiziska Davos möts världseliten.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Sverige hyllas just nu på bred front runt om i Europa. Den här veckan står de starka svenska finanserna i Fokus när världens ekonomiska makthavare möts i schweiziska Alperna.

Sverige hyllas just nu på bred front runt om i Europa. Den här veckan står de starka svenska finanserna i Fokus när världens ekonomiska makthavare möts i schweiziska Alperna.

När den ekonomiska och politiska eliten samlas i schweiziska Davos, där Världsekonomiskt forums möte inleds i dag, är Sverige och de nordiska länderna en av huvudattraktionerna. Statsminister Fredrik Reinfeldt får möjlighet att skryta om hur bra det går, samtidigt som många andra västländer brottas med svåra underskott.

Så sent som i förra veckan sade OECD:s generalsekreterare Angel Gurria att den svenska ekonomin är lika stark som Pippi Långstrump. Inflytelserika internationella finansmedier har stämt in i hyllningskören. Wall Street Journal har liknat Sverige vid ”ett nordiskt Schweiz”.

Tidigare har man talat mest om Tyskland, men nu är det Sverige som uppmärksammas, säger Mats Ringborg, Sveriges OECD-ambassadör.

Han får medhåll av Clare MacCarthy, Nordenkorrespondent för The Economist:

– Den svenska succén under senare år är anmärkningsvärd. Resten av Europa borde skämmas när de tittar på de svenska tillväxtsiffrorna, säger hon.

I Världsekonomiskt forums senaste mätning av konkurrenskraften gick Sverige upp från fjärde till andra plats i världen. Samtidigt kom Finland som sjua, Danmark som nia och Norge på plats fjorton på listan.

– Det finns en nordisk erfarenhet av hur man framgångsrikt kan hantera kriser, men däremot inte någon gemensam modell. Norden har valt olika lösningar på flera områden, tydligast när det gäller valutorna, säger Klas Eklund, seniorekonom vid SEB och samtalsLedare när de nordiska stats- och regeringscheferna träffas i Davos.

Finansminister Anders Borg, som också ska till Davos, menar att Sverige måste slå noga vakt om framgångarna. Annars hotar en situation som för Island eller de baltiska länderna: att det går upp mycket snabbt – och sedan brant utför:

Gör vi misstag och tappar greppet om de offentliga finanserna riskerar vi att hamna i en sådan sits. Att ha drag av försiktighet i den ekonomiska politiken är alltid motiverat. Som jag ser det ska vi använda de år vi har framför oss till att städa upp i den svenska ekonomin, säger Anders Borg.

– Den svårighet vi upplevt flera gånger tidigare vid stark uppgång i ekonomin är att man säger att vi ska skärpa regelverken och förhindra att det här blir en bubbla. Men i efterhand visar det sig att man inte tog i tillräckligt. Det är ingen tvekan om att det är en risk den här gången också.

Faran för en bostadsbubbla och svårigheterna att komma till rätta med den höga ungdomsarbetslösheten är problem som oppositionen pekar på:

Sverige hyllas med all rätt. Men vår akilleshäl är att sysselsättningspolitiken i stor utsträckning är lagd för fäfot. I stället för fler skattesänkningar vore det bättre att satsa resurserna på kunskap och konkurrenskraft, bättre infrastruktur och välfärden. Det skulle göra att vi också om tio år hyllas i Davos. Men med Borgs politik blir det inte Sverige som kommer att hyllas då, säger Thomas Östros, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman.

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

”Undrade om man ville ta kål på mig.” Deckar- författaren lär Lotta Lundgren konsten att jaga.

gw144x102
Foto:SVT
Wallraffande-Bulgarien-144
Foto:youtube.com

Reportrar under täckmantel lurade varandra. Ville egentligen avslöja människosmugglare. 121  29 tweets  88 rekommendationer  4 rekommendationer

Annons:

Fångar släppta i Eritrea. Brodern tror att Dawit Isaak kan släppas fri. 13  2 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons: