Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Den nyttiga snabbmaten – och rätterna du ska undvika

Vad är minst onyttigt av pizza, hamburgare och kebab? Testfakta har tillsammans med dietisten Sara Ask jämfört nio olika snabbmatsrätter.

Fett, kalorier och salt. Att våra älskade snabbmatsfavoriter inte är några hälsotallrikar är ingen nyhet. Men allt som går snabbt är inte skräp, visar Testfaktas genomgång av innehållet i nio populära rätter.

Bedömningen har gjorts av dietisten Sara Ask. (Här är en mer detaljerad jämförelse av rätterna.)

Falafel. Med bröd, sallad och dressing.
”Bra snabbmat. Framförallt kikärtorna i falafeln ger mycket näring.”

Sushi. Sju bitar (blandning), med 1 msk soja.
”Ger nyttigt fett, D-vitamin och selen – näringsämnen många får i sig för lite av. Men sojan innehåller mycket salt.”

Kebab. Med bröd, sallad och dressing (döner).
”Inte så tokig. Ger en del näring, och kan bli ännu bättre om man ber om generöst med grönsaker.”

Sojakorv. Med bröd, senap och ketchup.
”Bra korvalternativ. Nyttigare fett och mer näring än i vanlig korv. Allra bäst med fullkornsbröd.”

Hamburgare. Dubbel med bröd, ost, dressing, senap och ketchup.
”Mer kalorier än näring. Störst andel mättat fett.”

Korv. Med bröd, senap och ketchup.
”Mycket salt och lite näring. Men plus för järnet. Optimera genom att välja fullkornsbröd.”

Pizza. Capricciosa från restaurang.
Näringsfattig och salt kaloribomb. Tar en hel dags saltbudget och nästan halva energibehovet.

Fiskburgare. Med bröd (från McDonalds).
Bra alternativ till hamburgare: nyttigare fett och mer näring.

Pommes frites. Från gatukök.
”Mycket fett och kalorier - väldigt lite näring. Ännu onyttigare med mycket salt.”

Läs mer: Trött på kött? Här är tio proteinrika alternativ

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.