Fritidshus 2011

Avtal hjälper er dela fritidshuset

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Fakta: Så håller ni sams - här är tipsen

Ett skrivet avtal kan underlätta ägandet när man är flera ägare till ett fritidshus.

Prata igenom hur och när ni vill utnyttja huset.

Samma standard som hemma eller enklare? Red ut det redan från början.

Regler för hur man ska sköta den gemensamma ekonomin gör det enklare när utgifterna ska betalas.

Intresset för det gemensamma huset kan en gång ta slut. Skapa regler hur man ska göra då någon vill dra sig ur samägandet.

Har du tröttnat på att hyra stuga eller bestämt dig för att inte bo på nåder hos släkten nästa sommar?

Har du tröttnat på att hyra stuga eller bestämt dig för att inte bo på nåder hos släkten nästa sommar?

Ett sätt att få råd med sommarstugan är att äga den tillsammans – antingen med släkt eller kompisar. Din Ekonomi går igenom vad du behöver tänka på inför samägandet.

Skriv ett avtal om hur fritidshuset ska skötas både praktiskt och ekonomiskt om du äger det tillsammans med andra. Det gäller oavsett om ni är släkt eller inte. Det rådet ger Britt-Marie Svensson, som är DN:s juristexpert.

Annons:

– Det vanliga brukar vara att man inte kommer överens om praktiska saker som vem som ska vara i huset under påsken eller vad som ska renoveras. Det kan bli tjafs om det mesta. Då är det bra att ha ett avtal, säger Britt-Marie Svensson.

Det innebär inte att det alltid blir oenighet om man äger ett hus tillsamman. Så är det inte alls, säger hon, men ett gemensamt ägande kan bädda för oenighet och skulle det bli så är det bra att ha ett avtal att luta sig emot.

– Man bör diskutera det mesta när man ska skriva ett sådant avtal. Man kan gärna vara detaljerad, till exempel om hur man ska dela upp tiden när man är där, säger Svensson och fortsätter:

– Avtalet är inte bara juridik utan också en överenskommelse om hur huset ska skötas. Men man bör ta hjälp av en jurist när man skriver det. Det kan kosta några tusen men det är det värt.

Vad är det då som ska stå i avtalet? Här är några av de saker som bör finnas med, enligt Britt-Marie Svensson:

* Hur man delar upp tiden när de olika ägarna kan vara i huset och om släkt och vänner till ägarna också kan få disponera huset.

* Vilken standard huset ska ha, till exempel om det räcker med utedass, ska man ha diskmaskin och liknande.

* Hur betalning av drift och underhåll ska gå till, till exempel om man ska betala pengar månadsvis till ett speciellt huskonto.

* Vad man ska göra om någon vill dra sig ur och hur man ska värdera en andel, till exempel genom att anlita en opartisk värderingsman.

– Det finns en samäganderättslag som kan sättas ur spel om man inte vill att den skall tillämpas. Lagen om Samäganderätt säger att varje ägare kan få huset sålt på en offentlig auktion. Om jag inte vill vara ägare längre kan jag be rätten utse en god man som säljer fastigheten.

I de flesta fallen är det bra att kunna tillämpa lagen så att man kan upplösa ett samägande som inte fungerar, säger Svensson.

Man bör också vara medveten om att man utsätter sig för en risk om den man är delägare med har eller får så stora ekonomiska bekymmer att andelen måste utmätas.

Det vanligaste formen av gemensamt ägande brukar vara att syskon ärver eller får föräldrarnas hus som gåva. Det kan fungera utmärkt så länge alla syskonen är med och deltar i skötseln av huset. Men om något syskon dör och det börjar halta mellan generationerna blir det lätt krångligt, säger Svensson.

– Då tycker jag att man ska reda upp det och se vem som är mest intresserad och kanske lösa ut de andra, säger hon och tillägger:

– Det brukar aldrig vara bra om det är flera generationer som tampas. Man försvårar för sina barn om man inte bestämt vad som ska hända när någon av föräldrarna inte är med längre.

Man bör också ha ett äktenskapsförord om man har ärvt andel i ett fritidshus. Då blir den blir den enskild egendom om det skulle bli skilsmässa, menar Svensson.

 

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

ferguson
Foto:Michael B. Thomas/AFP

 Nya svarta pantrarna. Misstänks ha förberett ett rörbombsattentat.

 Får cellgift. ”Jag vet att hon kommer att klara det”, säger Petter Stordalen.

stordalen
Foto:NTB Scanpix

 Resistenta bakterier. Antalet personer som bär på dem har femdubblats. 65  14 tweets  49 rekommendationer  2 rekommendationer

 Karin Bojs: Risk att vi kommer tillbaka till en värld där friska människor dör av triviala infektioner. 73  10 tweets  61 rekommendationer  2 rekommendationer

 Tar antibiotika fyra gånger om dagen. Bröt benet 1989.

Annons:
Bill-Cosby-144
Foto:AFP

 Lojala fans ger komikern stöd. Anklagas för att ha drogat och våldtagit flera kvinnor.

 Se intervjun Cosby ville stoppa. ”Inget av detta kommer att visas?” 9  3 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Stockholm-500
Foto:TT, DN

 ”De rika bor med varandra.” Segregationen ökar i staden. 59  24 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Ulrika By: Man undrar – har dessa olika världar egentligen någonsin mötts? 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: