Nya Windows 8 är ett vågspel

Publicerad 2012-06-10 07:33

DN provar nya Windows 8.

Foto: Ruben Ubeira DN provar nya Windows 8.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Snart kommer din pc att se helt annorlunda ut. Nya operativsystemet Windows 8 bjuder på de största förändringarna av systemet på 17 år.

Snart kommer din pc att se helt annorlunda ut. Nya operativsystemet Windows 8 bjuder på de största förändringarna av systemet på 17 år.

Microsofts vågspel går ut på att det ska se likadan ut på stationära datorer, surfplattor och telefoner. Din Ekonomi har provat sista versionen före det officiella släppet.

Borta är startknappen och startmenyn. I stället härskar nu tiles, brickor som både kan vara programstarter och visa innehållet i program som körs. Det är ett välkänt koncept från Windows Phone och för en surfplatta är det ett logiskt steg – men för en dator utan pekskärm?

Microsoft utmanar användarna rejält. Samma utseende ska råda såväl på datorer som på surfplattor och telefoner och tekniskt sett ska det fungera både med processorer från Intel/AMD- och ARM (som finns i surfplattorna).

Som Windowsanvändare har man blivit van vid skrivbord och startmeny, låt vara att det grafiska utseendet har växlat lite mellan versionerna men nu är det i stället det nya Metrogränssnittet som ska vara normen.

Kanske visar metoden vägen mot en ny kategori datorer med pekmöjlighet på skärmen. Att det gans­ka snart kommer bärbara datorer med möjligheten står redan klart.

Kanske tar Microsoft i för mycket denna gång. En försiktig gissning är att företaget tvingas att ge Windows 7 ett förlängt liv, precis som XP fick när Vistaversionen inte anammades av företagen i den omfattning Microsoft hoppats.

För förändringen är stor och på en stationär dator känns de nya programmen, ”apparna”, väldigt uppblåsta. Första intrycket är långtifrån välkomnande och det tar en stund att vänja sig vid navigeringen. En tröst för vana användare är att skrivbordet finns kvar som en av brickorna, väl där känner man igen sig, det går att lägga upp genvägar som vanligt och sedan kan de läggas nere i aktivitetslisten. Och papperskorgen finns kvar. Välkända tangentkombinationen Alt-Tab växlar också fortfarande mellan aktiva program.

Ett genomgående tema för flera av apparna är att Microsofts söktjänst Bing finns som ryggrad för att ta fram uppgifter som apparna använder. Likaså finns en tätare koppling till kommersiella tjänster för att till exempel köpa appar eller köpa/hyra filmer.

Bland de många nya funktionerna finns appen ”Foto”, en bildvisare som ger en översikt av lokala bilder och de bilder som lagras i molntjänsten Skydrive och på communitys som Facebook och Flickr.

Metro har inte fallit testanvändarna på läppen och det är inte svårt att förstå varför. Systemet är helt enkelt inte inbjudande.

Det släpps i september och i höst kommer vi att se många datorer med det nya ute i handeln.

Den som ändå köper eller har en dator med Windows 7 kommer att kunna uppgradera för en mindre summa.

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

farja_500
Foto:Kim Kyung-Hoon/Reuters

Utreds för att ha övergett skeppet. Kanske inte ens var på bryggan.

Sms ger hopp. Pappa säger sig ha fått sms från barn på färjan. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Passagerarfärja med 470 ombord sjönk. Stor räddningsinsats. 4  0 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

everest_500
Foto:TT

Norrman på plats. Minst tolv har omkommit på Mount Everest.

Svenske äventyraren Oskar Kihlborg. ”Man försöker skynda sig igenom det.”

everest_144102
Foto:Privat

Aktivera, logga in, läs! Du får tidningen digitalt istället för i brevlådan. 31  15 tweets  15 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

Tog av snaran. Hängningen stoppades i sista stund när modern till den döde gick fram och förlät mannen. 25  1 tweets  23 rekommendationer  1 rekommendationer

iran_144102
Foto:AP
Annons:
Annons: