Nya Windows 8 är ett vågspel

Publicerad 2012-06-10 07:33

DN provar nya Windows 8.

Foto: Ruben Ubeira DN provar nya Windows 8.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Snart kommer din pc att se helt annorlunda ut. Nya operativsystemet Windows 8 bjuder på de största förändringarna av systemet på 17 år.

Snart kommer din pc att se helt annorlunda ut. Nya operativsystemet Windows 8 bjuder på de största förändringarna av systemet på 17 år.

Microsofts vågspel går ut på att det ska se likadan ut på stationära datorer, surfplattor och telefoner. Din Ekonomi har provat sista versionen före det officiella släppet.

Borta är startknappen och startmenyn. I stället härskar nu tiles, brickor som både kan vara programstarter och visa innehållet i program som körs. Det är ett välkänt koncept från Windows Phone och för en surfplatta är det ett logiskt steg – men för en dator utan pekskärm?

Microsoft utmanar användarna rejält. Samma utseende ska råda såväl på datorer som på surfplattor och telefoner och tekniskt sett ska det fungera både med processorer från Intel/AMD- och ARM (som finns i surfplattorna).

Som Windowsanvändare har man blivit van vid skrivbord och startmeny, låt vara att det grafiska utseendet har växlat lite mellan versionerna men nu är det i stället det nya Metrogränssnittet som ska vara normen.

Kanske visar metoden vägen mot en ny kategori datorer med pekmöjlighet på skärmen. Att det gans­ka snart kommer bärbara datorer med möjligheten står redan klart.

Kanske tar Microsoft i för mycket denna gång. En försiktig gissning är att företaget tvingas att ge Windows 7 ett förlängt liv, precis som XP fick när Vistaversionen inte anammades av företagen i den omfattning Microsoft hoppats.

För förändringen är stor och på en stationär dator känns de nya programmen, ”apparna”, väldigt uppblåsta. Första intrycket är långtifrån välkomnande och det tar en stund att vänja sig vid navigeringen. En tröst för vana användare är att skrivbordet finns kvar som en av brickorna, väl där känner man igen sig, det går att lägga upp genvägar som vanligt och sedan kan de läggas nere i aktivitetslisten. Och papperskorgen finns kvar. Välkända tangentkombinationen Alt-Tab växlar också fortfarande mellan aktiva program.

Ett genomgående tema för flera av apparna är att Microsofts söktjänst Bing finns som ryggrad för att ta fram uppgifter som apparna använder. Likaså finns en tätare koppling till kommersiella tjänster för att till exempel köpa appar eller köpa/hyra filmer.

Bland de många nya funktionerna finns appen ”Foto”, en bildvisare som ger en översikt av lokala bilder och de bilder som lagras i molntjänsten Skydrive och på communitys som Facebook och Flickr.

Metro har inte fallit testanvändarna på läppen och det är inte svårt att förstå varför. Systemet är helt enkelt inte inbjudande.

Det släpps i september och i höst kommer vi att se många datorer med det nya ute i handeln.

Den som ändå köper eller har en dator med Windows 7 kommer att kunna uppgradera för en mindre summa.

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

Maria Sveland svarar Jonas Thente i debatten om vad som ligger bakom hatet på internet. Debatt. 435  42 tweets  392 rekommendationer  1 rekommendationer

maria12
Foto:Beatrice Lundborg

Debatt. Näthatet är ett tecken på samhällskris, skriver Jonas Thente. 6928  337 tweets  6487 rekommendationer  104 rekommendationer

pengar_144102
Foto:TT

Fler vill ha hand om sina egna pengar. Vad blir bäst? Privatekonomen Ingela Gabrielsson ger råd.

Har du och din sambo delad ekonomi?

Annons:
familjenpuffen
Foto:Johan Engman

Tv. Nu är hela startfältet i TV4-programmet klart. Här finns både punk- och schlagerdrottningar.

Ännu en artist klar. Love Antell fyller på ”Så mycket bättre”

”Så mycket bättre” Carola uppges klar för den populära tv-showen. 31  3 tweets  28 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons: