Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Så får du centimeterkoll på greenen

Bokmärk artikel

Foto: MIGUEL RIOPA / AFP

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Fakta. Exempel på olika avståndsmätare

Recensioner och jämförelser av utrustning finns bland annat på www.about.com, www.criticalgolf.com och simplygolfgpsreviews.com.

1. Golf-GPS

Skycaddie SGX, med 30 000 för­installerade och markkontrollerade golf­banor. Utrustad med tretums skärm och navigationsknapp. Cirkapris: 3 395 kronor, plus årlig abonnemangsavgift.

2. Golfkikare

Bushnell Tour V2, mäter med hjälp av laser avstånd på banan med en felmarginal på 1 meter. Avstånd till flaggan kan mätas upp till 275 meter. Ger fem gångers förstoring och är utrustad med ett hjälpmedel som söker flaggan. Cirkapris: 3 195 kronor.

3.Talande GPS

Golfbuddy Voice, som i både bild och tal avslöjar avståndet till greenens framkant, bakkant och mitt. Har över 40 000 inprogrammerade banor och är försedd med uppladdningsbart batteri, som varar 9  timmar. Cirkapris 1 995 kronor.

4. Golfklocka

Garmin GPS Approach S1, med inbyggd gps och över 5 000 inprogrammerade banor över hela Europa. Visar avståndet till greenens framkant, bakkant och mitt. Kan även mäta längden på varje slag och den totala gånglängden. Cirkapris: 1 895 kronor.

Senaste inneprylen bland golfare: en klocka. Men den visar inte bara tiden, utan också avstånden på golfbanan. Ett hjälpmedel som kostar flera tusen kronor – men billiga versioner finns också i mobilen.

Senaste inneprylen bland golfare: en klocka. Men den visar inte bara tiden, utan också avstånden på golfbanan. Ett hjälpmedel som kostar flera tusen kronor – men billiga versioner finns också i mobilen.

Avståndsmätare för golf har funnits i ett tiotal år, framför allt i form av kikare med laser­mätare. Men både priset – ofta 4.000–5.000 kronor – och hårda regler för användningen har avskräckt. Med introduktionen av gps-teknik i kombination med förbättrade prestanda, lägre priser och uppmjukning av reglerna har utvecklingen de senaste åren fullkomligt exploderat.

– Jag skulle tro att var fjärde golfare i det här landet har någon typ av avståndsmätare, inräknat de mätare som finns för mobilen, säger Jakob Nordström, som driver webbutiken Golfmeter.

Annons:

Med en halv miljon golfare i landet innebär det att över 100 000 svenskar har en golfmätare. Dormy, ledande på golfutrustning i Sverige, har fördubblat försäljningen av avståndsmätare i år:

– Det gäller framför allt gps-mätare. Golfklockor har sålt helt hysteriskt i år, säger Mats Hedlund, inköpsansvarig och delägare.

Golfklockan bärs som ett vanligt armbandsur och håller, genom gps, reda på golfslagens längd och avståndet till greenen där flaggan är placerad. Klockan är vanligtvis förprogrammerad för flera tusen golfbanor, däribland samtliga svenska.

Enkel användning, behändigt format och förhållandevis lågt pris – de billigaste kostar under 2.000 kronor – har bäddat för säljsuccén. Men golfklockan har, liksom övriga gps-baserade golfhjälpmedel, sina begränsningar.

– Nackdelen är att den bara ger exakta mått till fasta punkter på banan och ungefärliga avstånd till flaggan, vilket kanske inte har så stor betydelse för medelgolfare. Men för duktiga spelare är en golfkikare mer användbar, säger Eric Franzén, reporter på Svensk Golf.

En golfkikare kostar i regel mellan 3 000 och 5 000 kronor, och ger exakta avstånd till framför allt flaggorna men även andra tydligt urskiljbara delar av banan. I dag finns också kikare med både laser och inbyggd gps. Men kikare kan upplevas som lite omständliga.

Annons:

En tredje typ är golf-gps:en, en mobilliknande mätare med i­nprogrammerade banguider till tiotusentals golfbanor över hela världen, där avstånden mäts via gps. Den kostar vanligtvis 3 000–4 000 kronor. För några av mätarna tillkommer årliga abonnemangs­avgifter.

I dag finns också en uppsjö av golfavståndsmätare som kan laddas ned för mobiltelefoner – några enklare är gratis, andra kostar upp till några hundralappar. Alla är gps-baserade och visar oftast satellitbilder av banorna, där det går att läsa av avstånd till olika punkter.

Varför ska man då betala tusentals kronor för ett hjälpmedel som går att få till bråkdelen av kostnaden genom appar till mobilen? Det vanligaste svaret är att mobilmätarna är mindre exakta, att batteritiden är begränsad, att de inte tål regn och att de i vissa sammanhang inte får användas på golfbanorna.

– Dessutom är kvaliteten inte lika bra. Att jämföra en avståndsmätare för en smartphone med en riktig avståndsmätare för golf är som att jämföra en gammal Opel med en ny Mercedes, säger Jakob Nordström på Golfmeter.

Artikeln har tillfogats en rättelse.

Kommentarer (3)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

helsingborg1000
Foto:TT

 ”Barnen bara skrek.” Taket från byggnaden bredvid landade på huset. 14  0 tweets  8 rekommendationer  6 rekommendationer

gorm288
Foto:TT

 Stormen Gorm. Tiotusentals utan el i södra Sverige – orkanvindar uppmätta. 149  0 tweets  148 rekommendationer  1 rekommendationer

 Clas Svahns blogg: Bevis saknas för att tusen muslimer firade 11/9. Och snart behövs det heller inte.

trump288
Foto:TT

 Fem frågor om Stadshuset. Årtalet, partierna, öppettiderna, konstnären och helgerna – gör Stockholmstestet!

puff2
Foto:Eva-Karin Gyllenberg
Annons:
katt488
Foto:Ove Säverman

 SVA: Vi vet inte varför. Fortfarande ovanligt – men antalet fall har ökat kraftigt i Sverige. 137  0 tweets  136 rekommendationer  1 rekommendationer

 Vägrade gå därifrån. Sundsvallspar fick oväntat – och ovälkommet – besök. 92  0 tweets  91 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: