DIN EKONOMI

Så växlar du pengar billigare

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Tips inför semestern

De flesta bankkort har dubbla kostnader för uttag utomlands: en procentuell uttags- eller växlingsavgift som går till den kortutgivande banken, samt påslaget på växlingskursen, (som går till Visa eller Mastercard.)

Det finns några få kort på marknaden (bland andra Ica-bankens och OKQ8:s) som inte har uttags- eller växlingsavgifter i utlandet.

Man brukar få en fråga om man vill bli debiterad i kronor, det ska man svara nej på. Visas och Mastercards växlingskurser brukar vara bättre än den lokala bankens.

Fakta: Billigast på växlapengar.nu

Så mycket får du betala för 500 euro enligt växlapengar.nu (9/12):

1. Växlapengar.nu 4.370 kronor.

2. Swedbank 4.487 kronor.

3. Bankomat på plats (prel) 4.492 kronor.

4. Nordea 4.497 kronor.

5. Handelsbanken 4.507 kronor.

6. Valuta Online 4.517 kronor.

7. X-Change 4.527 kr.

10 000 bankomater i Spanien är anslutna till kodsystemet.

Foto: Alamy 10 000 bankomater i Spanien är anslutna till kodsystemet.

Nu kan du växla pengar på nätet och ta ut kontanterna i en spansk bankomat när du kommer fram till resmålet – genom att bara knappa in en kod.

Nu kan du växla pengar på nätet och ta ut kontanterna i en spansk bankomat när du kommer fram till resmålet – genom att bara knappa in en kod.

Att växla pengar kan vara både omständligt och dyrt – vare sig du växlar till dig kontanter på ett växlingskontor eller tar ut pengar på resmålet med hjälp av ett bankkort.

Vad kostnaden blev för växlingen får man ofta reda på i efterhand.

Annons:

Det är här den nya internettjänsten växlapengar.nu skjuter in sig.

– Du loggar in på vår hemsida och köper euro. Sedan får du ett sms med uppgifter som du knappar in i bankomaten när du kommer fram till resmålet, säger Jens Claesson, vd på företaget.

Enligt växlapengar.nu kan man tjäna upp till ett par hundralappar på att köpa 500 euro. En familj som är utomlands i flera veckor kan alltså spara en del.

Systemet är egentligen en vidareutveckling av en spansk banktjänst, där man redan kan sms:a uttagskoder till varandra.

Det är därför som Spanien är det första landet som det fungerar i.

– Ungefär tio tusen bankomater är anslutna i Spanien, det finns på alla turistorter. Vi har exempel på folk som stått i kön till bankomaten och gjort en beställning med sin smartphone och kunnat ta ut pengarna direkt, säger Jens Claesson.

Enligt växlapengar.nu garanterar man den bästa kursen.

– På växlingskontoren är en stor del av påslaget kostnaden för att transportera pengar. En fördel som vi har är att pengarna redan finns i systemet, i bankomaterna, och vi har inte heller kostnader för butiker och personal, säger Jens Claesson.

När man beställt pengarna har man tio dagar på sig att ta ut dem. Det görs genom att knappa in mobilnummer, en referenskod som man får på sms, och sedan en hemlig kod, i bankomaten.

– Om det skulle hända något, att man tappat mobilen eller resan blir inställd, så kan vi betala tillbaka till samma konto och till aktuell dagskurs, säger Jens Claesson.

Konsumenternas bankbyrå kan ännu inte utvärdera tjänsten.

– Vi har inte några reaktioner på hur den fungerar. Man får själv läsa på och ta ställning till villkoren, säger juristen Fredrik Nordquist.

Branschledande Forex Bank tycker att initativet är intressant.

– Jag känner till tjänsten, det är bara att avvakta och se om det växer till sig. Vi är också intresserade av ny teknik, säger kommunikationschefen Tom Friberg.

Däremot ser han inte än så länge att man skulle spara så mycket pengar på själva transporterna av sedlar.

– Pengarna måste fortfarande till uthämtningsstället, säger han.

Kommentarer (6)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

lofven-1000
Foto:DN, TT

 ”Jätteviktigt att ha bra kontakter.” Statsvetare om statsministerns plan. 45  7 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

stenberg
Foto:DN

 Ewa Stenberg om resorna. ”På den internationella arenan står ingen ovillig riksdagsmajoritet i vägen.” 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Tittarstorm. Massiv kritik mot hur Jimmie Åkesson intervjuades. 2391  137 tweets  2252 rekommendationer  2 rekommendationer

skavlan-488
Foto:Rex
wallstrom-1000
Foto:TT

 Förnekar påståendet. Utrikesminister Margot Wallström i SVT:s Agenda. 20  6 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ger annan bild av von Sydows besök. Uppges ha bett om ursäkt för Margot Wallströms uttalanden. 1569  87 tweets  1480 rekommendationer  2 rekommendationer

arabnews
Skärmdump Arab News
Annons:
burma_puff
Foto:Torbjörn Petersson

 Guldrushens baksida. Tonåringar jobbar i gruvan utan skyddsutrustning. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

hogskoleprovspuff
Foto:TT

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 5922  51 tweets  5869 rekommendationer  2 rekommendationer

 Facit: Här är alla rätt på högskoleprovet. Kolla hur det gick för dig! 7  5 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hittar du de försvunna orden? Kräver bra ordförståelse. 2048  18 tweets  2027 rekommendationer  3 rekommendationer

 Hur bra är du på engelska? Slipa på dina språkkunskaper. 1267  33 tweets  1229 rekommendationer  5 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: