Sparskolan

Spara säkert - här är bästa räntorna

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Bindningstid 3 månader:
OBS: Listan som följer är enligt modellen Bolag - Ränta (%) - Lägsta belopp (kr) - Högsta belopp (kr).

* Parex Bank Kapitalkonto - 5,7 - 1.000 - Obegränsat

* Skandiabanken Fasträntekonto - 5,6 - 20.000 - Obegränsat

* Swedbank Framtidskonto Max - 5,55 - 5.000 - Obegränsat

* Länsförsäkringar Bank Fasträntekonto - 5,35 - 20.000 - Obegränsat

* Capinordic bank Fasträntekonto - 5,2 - 5.000 - 10.000.000

* SEB Placeringskonto - 4,82 - 20.000 - Obegränsat

Bindningstid 1 år:
OBS: Listan som följer är enligt modellen Bolag – Ränta (%) - Lägsta belopp (kr) - Högsta belopp (kr).

* Parex Bank Kapitalkonto - 6,1 - 1.000 - Obegränsat

* Collector – 6 – 100.000 - Obegränsat

* Capinordic bank Sparkonto - 5,8 - 5.000 - 10.000.000

* Bank2 Högräntekonto - 5,75 - 50.000 - Obegränsat

* Swedbank Framtidskonto Max - 5,6 - 5.000 - Obegränsat

* Länsförsäkringar Bank Fasträntekonto - 5,5 - 50.000 - Obegränsat

* Skandiabanken Fasträntekonto - 5,4 - 20.000 - Obegränsat

* Sparbanken Finn Placeringskonto - 5,5 - 50.000 - 5.000.000

* SEB Placeringskonto - 5,33 - 20.000 - Obegränsat

* Nordea Fastränteplacering - 5,15 - 20.000 - Obegränsat

* Handelsbanken Framtidskonto - 4,76 - 10.000 - Obegränsat

* Ekobanken Sparbrev - 4 - 0 - Obegränsat

* Riksgäldsspar Fast ränta - 2,96 - 0 - Obegränsat

Källa: DN, Compricer

Nu krigar bankerna om dina sparpengar. Är du beredd att binda pengarna i 12 månader kan du få så hög ränta som 6 procent. Men det går att få bra ränta även på vanliga sparkonton.

Nu krigar bankerna om dina sparpengar. Är du beredd att binda pengarna i 12 månader kan du få så hög ränta som 6 procent. Men det går att få bra ränta även på vanliga sparkonton.

Finanskrisen har gjort det dyrt och svårt för bankerna att låna pengar. Det gör att de är mer intresserade av att få in pengar från vanliga småsparare och lockar med höga räntor.

Småspararna har i sin tur blivit mer intresserade av sparkonton i takt med att börserna fallit. Särskilt som sparräntorna är högre än på länge. Att insättningsgarantin höjdes till 500 000 kronor måndagen den 6 oktober spelar säkert också in.

Annons:

Finanskrisen har också fört med sig att räntorna blivit färskvara och i synnerhet de bundna räntorna kan ändras flera gånger under dagen. De räntor vi redovisar här på sidan gäller fredagen den 10 oktober klockan 15 30. De obundna sparräntorna publicerar vi som vanligt under Spara & Låna i papperstidningen på sidan 10.

Johan Lindqvist, analytiker på rådgivningsföretaget Söderberg & Partners, anser att räntesparande på bankkonto är ett bra alternativ i börsoron.

Det bästa är att sätta pengarna på ett säkert ställe tills man ser vart börsen tar vägen, säger han.

Räntorna varierar kraftigt mellan de olika bankerna och finansmarknadsbolagen.

Man ska tänka på att de bolag som erbjuder de högsta räntorna också är de som är i störst behov av pengar, säger Johan Lindqvist.

Kreditmarknadsbolagen Collector och Time Finans ger den högsta räntan, 5,75 procent, för obundet sparande. De fyra storbankerna, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank har lägre räntor men ligger samtliga över 4 procent på sina vanliga konton.

Statens egen bank, Riksgälden, har en rörlig sparränta på 4,5 procent. Men den som vill binda sparandet på ett år får nöja sig med en ränta som ligger strax under 3 procent.

Alla vill sätta in pengar hos Riksgälden nu eftersom det är ett säkert sparande, säger Johan Lindqvist.

De allra högsta sparräntorna får man om man binder kapitalet för en viss tid. Bindningstiderna varierar vanligtvis mellan tre månader och fem år.

Här ligger Parex Bank i topp med en ränta på 6,10 procent för sparande som binds i tolv månader. Collector kommer tvåa med 6 procents ränta för den som binder sina pengar i 12 månader.

Sedan den 6 oktober omfattas alla bundna sparkonton av den statliga insättningsgarantin. Så nu är bundet sparande lika säkert som att ha pengar på konton med rörlig ränta.

Väljer du ett bundet sparande måste du självfallet vara övertygad om att du inte behöver pengarna under bindningstiden. Det går
visserligen oftast att ta ut pengarna i förtid men då får du avdrag på räntan eller tvingas betala en uttagsavgift eftersom du avbryter sparandet innan bindningstiden gått ut.

Om det var en bra eller dålig affär att binda sparandet vet man först i efterhand. Men det mesta pekar på att räntorna kommer att sjunka framöver och då kan man tjäna på att binda om man ändå tänkt ha pengarna på ett sparkonto.

Ett alternativ till bankkonto är att placera pengarna på börsen i aktier eller fonder. Men då måste du fundera på hur du tror att börsen utvecklas under den period du har sparpengarna bundna.

Vill du binda dina sparpengar för att få högre ränta i väntan på att börsen hämtar sig är det troligen bra att binda på högst ett år. Då har du möjlighet att gå in på börsen om den visar tecken på att börja vända uppåt.

Söderberg & Partners gör bedömningen att nästan hela börsfallet borde vara avklarat efter det senaste årets nedgång. Det skulle tala för en vändning.

Men när börsen börjar gå upp igen är omöjligt att säga i dag eftersom det finns för många osäkra faktorer.

Just nu finns det ingen i hela världen som vet när börsen börjar gå upp igen, säger Johan Lindqvist.

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

norwegian
Foto:NTB

 Strejk i Norge. 35.000 resenärer drabbas när Norwegian ställer in. 155  0 tweets  155 rekommendationer  0 rekommendationer

Birgitta-Forsberg-bs-1
Foto:DN

 Birgitta Forsberg: Striden i Norwegian mycket större än den verkar. 12  5 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

 Heliga kor. 114 miljoner invånarna i indisk delstat förbjuds att äta nötkött. 7  0 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

hamburgare144
Foto:TT
azita144
Foto:Nicklas Thegerström

 ”Min chef klev åt sidan och lät mig växa.” Veckans Affärers rankning i svenska affärsvärlden. 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
sd500
Foto:DN, TT Karlsson, Jomshof och Hahne.

 SDU-falang mot ledningen. Karlsson medger att det pågår inre strid. 26  14 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

notch144
Foto:Emma Johansson

 Blev snuskigt rik snabbt. ”Ville inte bli en av de tråkiga rika människor som inte spenderar pengar.” 12  9 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 Forbes ranking över världens rikaste. Ikea:s Ingvar Kamprad rasar. 60  9 tweets  51 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: