Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Djup spricka mellan partierna

Detta har hänt.

Under sensommaren pågår förhandlingar i kongressen kring en budgetlag. Republikaner insisterar på att villkora en budgetuppgörelse med att stympa president Obamas sjukvårdslag, något inte demokrater accepterar.

Den 25 september maratontalar den republikanske senatorn Ted Cruz i över 21 timmar förgäves i ett försök att försena sjukvårdsreformen.

Den första oktober inleds budgetåret i USA. Sedan Demokrater och Republikaner inte lyckats enas om en budget saknas tillstånd att bedriva statlig verksamhet. Sådant som anses ”essentiellt” för landets säkerhet fortsätter fungera, men över 800 000 anställda permitteras utan lön.

Oförmågan att hitta en lösning bottnar i ett polariserat politiskt läge. Republikanerna har majoritet i representanthuset, medan Demokraterna dominerar i senaten. De blockerar varandra. Därutöver råder en splittring inom Republikanerna, där en falang av Teapartyanhängare under de senaste åren har fått stort inflytande. De kräver att en budget villkoras med förändringar i Obamas sjukvårdslag.

Samma dag, den 1 oktober, börjar sjukvårdsreformen implementeras.
Veckan därpå domineras i USA fullständigt av den stängda statsapparaten och de konsekvenser situationen får. Läget i kongressen är i princip stillastående
Parallellt stiger hettan kring det så kallade skuldtaket, som också kräver ett kongressbeslut för att höjas. Det är nödvändigt för att USA inte ska behöva ställa in betalningarna den 17 oktober, med oöverblickbara konsekvenser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.