Doldisar blir goda för miljarder

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Det blev datanördarnas revansch: två 33-åriga uppsalabor blir miljardärer. Österrikiska speljätten Betandwins köp av svenska Ongame blev klart på fredagen.

Det blev datanördarnas revansch: två 33-åriga uppsalabor blir miljardärer. Österrikiska speljätten Betandwins köp av svenska Ongame blev klart på fredagen.

Efter någon veckas förhandlingar var det dags för Oscar Hörnell och Claes Lidell att korka upp champagnen: prislappen för Ongame, som de grundade för bara sex år sedan, blev 4,5 miljarder kronor.

Pokerhysterin har gett företaget en enorm tillväxt de senaste åren - bara i år kommer omsättningen att mer än fördubblas och landa på omkring en miljard kronor. Det är det som Betandwin betalar för. Vd Patrik Selin har svårt att hålla tillbaka glädjen. "Otroligt, fantastiskt, positivt" ramlar det ur honom innan han stramar upp sig och börja förklara grunderna för affären:

Annons:

- Vi har 10 procent av världsmarknaden på poker. Det finns 350 olika spelsajter så det är inte så dåligt gjort för ett företag i Sverige, säger han.

På förra årets omsättning på 411 miljoner var resultatet 137 miljoner, en rörelsemarginal som börjar närma sig bankernas.

Enligt Patrik Selin kompletterar de båda företagen varandra mycket väl. Betandwin har inga pokerspel, utan live-betting och sportsbook, det vill säga olika typer av vadslagningar på nätet kring sportevenemang.

- Vi kompletterar varandra geografiskt också. De är störst i Centraleuropa och Tyskland, vi har 80 procent av våra kunder i USA och Kanada. Men vi har inga svenska kunder på grund av det rättsliga läget, förklarar Selin.

Ongame äger och driver spelsajten Pokerroom som är en av de största pokersajterna på nätet, men levererar också plattformen, tekniken, till andra spelsajter. Det är där transaktionerna görs.

- Att spela poker på nätet är något av det mest komplicerade rent tekniskt som finns på internet i dag. Det är mycket mer avancerat än bankernas it- system. Vid en banktransaktion är det en person som skickar information till banken - vi måste hela tiden berätta för alla andra spelare vad du gjorde, och vi måste samtidigt bevaka så att folk inte fuskar och stjäl kreditkort, säger Patrik Selin.

Det handlar också om att hantera volymer. Pokersajterna måste till skillnad från bankerna klara att ha många tusen inloggade kunder dygnet runt.

Spelsajterna tjänar pengar på att ta en liten procent på varje pott, varje spelomgång. Eftersom det pågår många tusen spel samtidigt blir det stora summor.

Efter att planerna på en affär mellan Betandwin och Ongame offentliggjordes för någon vecka sedan har Betandwins kurs stigit kraftigt.

- När vi låste kursen mot dem låg den på 65 kronor. Nu är den uppe i 80 kronor, vilket borde betyda att marknaden gillar affären.

För Ongame blir det inga stora förändringar till att börja med. Företaget, med 150 programmerare, grundades i Uppsala men finns numera i Stockholm.

Enligt Selin kommer bolaget att finnas kvar och utveckla tekniken bakom poker och casionspel på nätet.

Under ett år kommer Ongame att vara kvar som dotterbolag. Betandwin kommer att börja med en pokerplattform så småningom, men de har fullt upp med fotbolls-VM i sommar, det är den stora händelsen för dem i år.

Trenden med spel på nätet att hålla i sig, tror Patrik Selin.

- Det beror dels på att allt fler får internet och bredband, men också på att man flyttar över sitt spel från spelbutiker till nätet. I Sverige har spelandet varit konstant sedan mycket länge, 3 procent av inkomsterna går till spel. Att det ökar på nätet nu är för att det är bekvämt att spela hemifrån. Vi är på nätet och det är där tillväxten finns.

För Ongames del handlar det också om att gå in i nya geografiska områden.

Det här är andra gången på kort tid som svenska entreprenörer säljer ett it-bolag för miljardbelopp. Varför händer det i Sverige?

- Vi hade en stor internethype och var tidigt ute. Det var många som lärde sig hur det fungerar. Vi drev företag och lärde oss av misstagen då. Nu kommer frukterna.

Ongame ägs till 53 procent av familjen Hörnell, 28 procent av Claes Lidell, 15 procent av en privat finansiär och resterande av småaktieägare.

Grundarna Oscar Hörnell och Claes Lidell som nu blir goda för miljarder ville hålla sig i bakgrunden och ställde på fredagen inte upp på intervjuer.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

lofven
Foto:TT

 Kan släppa igenom regeringens budget. Ställer krav på statsministern. 30  17 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Våra väljare vill att vi fäller regeringen.” SD inför budgetomröstningen. 193  17 tweets  176 rekommendationer  0 rekommendationer

romsonpuff
Foto:TT

 Partiet vill att Miljöpartiet petas ur regeringen. ”Ingen nyhet att SD inte gillar vår politik.”

 Kinberg Batras svar till Löfven: ”Vi skulle svika alliansens väljare.” 22  7 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

I snitt låtsasjobbar vi flera timmar varje dag.  Därför avslöjas du inte av chefen. 46  9 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

Maska244
Foto:All over press

 Lyfte inte ett finger på 14 år. Gick till jobbet och satt av sin dag. 225  156 tweets  52 rekommendationer  17 rekommendationer

Annons:

 Galten satte betarna i låren. Gick igenom läderbyxor och två par långkalsonger. 150  30 tweets  120 rekommendationer  0 rekommendationer

vildsvin144
Foto:TT
vampyr_144102
Foto:Alamy

 Flera personer hittade i vampyrgravar i Polen. Forskare tror sig ha hittat en förklaring.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: