Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Ekonomi

E-postens skapare har gått bort

E-postens fader Ray (egentligen Raymond) Tomlinson har avlidit, 74 år gammal.
E-postens fader Ray (egentligen Raymond) Tomlinson har avlidit, 74 år gammal. Foto: Miguel Riopa / AFP

Ray Tomlinson, betraktad som skaparen av e-posten, har gått bort, 74 år gammal. Året var 1971 när amerikanen uppfann e-postmeddelandet som kunde skickas mellan datorer. Fram till dess hade digitala meddelanden bara kunnat utbytas mellan användare i mycket begränsade nätverk.

”Tack, Ray Tomlinson, för att du uppfann mejlet och satte tecknet snabel-a på kartan”, twittrade mejlgiganten Gmail, när Tomlinsons arbetsgivare Raytheon, en amerikansk försvarskoncern, meddelade att deras medarbetare gått bort.

Ray Tomlinson tog examen vid välkända tekniska instituten Rensselaer Polytechnic Institute i New York och MIT i Cambridge i USA-delstaten Massachusetts. 1971 arbetade han för ett högteknologiföretag i Boston när han föresatte sig att skapa en teknik för att skicka meddelanden via datorer, skriver nyhets-tv-kanalen CNN.

Vid den tiden var datorer gigantiska maskiner som fyllde hela rum, med en kapacitet som vi i dag kan småle åt.

Det kom att dröja många år innan e-posten blev något som gemene man kunde ta del av. Först när persondatorerna slog igenom mot slutet av 80-talet började tekniken få spridning.

– Jag ser nu hur e-posten, i stort, används precis så som jag hade tänkt mig. Framför allt är det inte ett verktyg som används antingen i arbetslivet eller i ett strikt personligt sammanhang. Alla använder e-posten på olika sätt – men de använder den på ett sätt som de själva känner fungerar, sade Ray Tomlinson i en intervju för tekniksajten The Verge.