Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

ECB flaggar för räntesänkningar

ECB-chefen Mario Draghi.
ECB-chefen Mario Draghi. Foto: AFP

Den Europeiska centralbanken, ECB, lämnade sin styrränta oförändrad på 0,05 procent vid torsdagens möte. Men i mars kan ytterligare lättnader i penningpolitiken bli aktuella, enligt ECB-chefen Mario Draghi.

Lägre oljepris, sämre utsikter i tillväxtländerna och oro på de finansiella marknaderna gör att ECB ser risker för sämre rillväxt i euroområdet framöver.

– Nedåtriskerna har ökat, sade Draghi vid en presskonferens där han även nämnde den ökade geopolitiska oron i världen.

Draghi konstaterade att inflationen i euroområdet var lägre än väntat i december, 0,2 procent, och långt ifrån ECB:s mål på 2 procent. ECB räknar med att inflationen förblir låg eller negativ de kommande månaderna för att börja stiga först senare under året.

Om utvecklingen fortsätter att försämras är ECB redo att ompröva sin penningpolitik i mars, betonade Draghi flera gånger vid en presskonferens.

– Vi ska nu se till att alla tekniska verktyg är på plats så att vi kan använda hela vår uppsättning av alternativ om nödvändigt, sade han.

Vilken typ av lättnader som kan bli aktuella ville Draghi inte gå in på. Men han underströk att det inte finns några begränsningar i hur långt ECB är redo att gå för att nå inflationsmålet på 2 procent. Bland alternativen finns ytterligare räntesänkningar, obligationsköp som ökar penningutbudet och interventioner på valutamarknaden.

Draghis bestämda uttalanden och signaler om framtida lättnader i penningpolitiken fick Stockholmsbörsen att vända uppåt. Vid 15-tiden hade OMXS-index stigit med 1,6 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.