Spotify

”Efter Spotify kommer en explosion av nya start-ups”

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Fakta: Stockholm School of Entrepreneurship

Drivs i samarbete av KTH, Karolinska Institutet, Konstfack, Handelshögskolan och Stockholms Universitet. Skolan erbjuder kurser för blivande entreprenörer inom en rad områden.

Fakta: Frank Meehan

Investerare vid Horizons Ventures med kontor i Hong Kong, London och San Fransisco.

Riskkapitalbolaget ägs av Asiens rikaste man Li Ka-shing som är världens nionde rikaste man.

Meehan har varit styrelseledamot i Spotify och Siri innan det såldes till Apple.

Han grundade mobilföretaget INQ Mobile. Han har tidigare jobbat för bland andra Ericsson.

Källa: Crunch Base, Wikipedia, KTH.

Investeraren Frank Meehan på Start-Up Day i Stockholm.

Foto: SSES Investeraren Frank Meehan på Start-Up Day i Stockholm.

I Spotifys kölvatten kommer Sverige få se en explosion av små spännande start-ups . Men den svenska framgången kan grusas av bristen på duktiga ingenjörer. Det säger stjärninvesteraren Frank Meehan som varit i Stockholm på jakt efter nästa it-under.

I Spotifys kölvatten kommer Sverige få se en explosion av små spännande start-ups . Men den svenska framgången kan grusas av bristen på duktiga ingenjörer. Det säger stjärninvesteraren Frank Meehan som varit i Stockholm på jakt efter nästa it-under.

I helgen anordnade Stockholm School of Entrepreneurship sin årliga Start-up dag med över 500 deltagare och ett hundratal på väntelista. Årets tillställning lockade en större grupp investerare än tidigare på jakt efter nästa Spotify eller Skype – ett tecken på att svenska uppstartsföretag är heta.

– Den senaste tiden har vi sett en rad stora internationella riskkapitalbolag investera i start-ups som grundats av våra alumner, till exempel SoundCloud, Klarna, Videoplaza och Tripbirds. Det tror jag har varit en bidragande faktor till att vi i år ser så många investerare på eventet, säger Marie Sundström, ansvarig för dagen på SSES.

Annons:

Ett av eventets dragplåster i talarstolen var Frank Meehan från Horizons Ventures i London. Bolaget investerar kapitalet åt Asiens rikaste man Li Ka Shing och investerade tidigt i Facebook, Skype och Spotify. Frank Meehan är ständigt på jakt efter nästa spännande projekt.

– Jag letar alltid efter en ny produkt som stör den rådande ordningen. När alla utomlands fortfarande använde iTunes kom jag till Sverige där alla lyssnade på Spotify. Då fattade jag att något var på gång, det är sådant man vill se som investerare. Vi letar alltid efter produkter som gör livet enklare och roligare, säger Frank Meehan till DN.se

En gång i tiden var Frank Meehan utbytesstudent från Australien på KTH. Sedan dess har han ett gott öga till svenska företag och är imponerad över hur svenskarna lyckas tänka globalt. Han nämner industriella förebilder som Ericsson, ABB och Volvo

– Det härstammar kanske från Vikingatiden när ni var ute och erövrade världen. Daniel Ek (Spotify) och Niklas Zennström (Skype) var aldrig ute efter en snabb försäljning, de ville bygga något stort, säger Frank Meehan.

Allt som rör musik, spel och utbildning får Frank Meehan att lystra till lite extra. Därför är han så begeistrad i svenska företaget Propellerheads app ”Figure” som låter användaren göra egen musik. Bonnier-ägda appföretaget Toca Boca som gör pedagogiska spelappar för barn och start-upen Wrapp som ger bort digitala presentkort är andra svenska företag som får Frank Meehan att låta entusiastisk.

– Social interaktion och spel blir allt viktigare. Utbildningssektorn förändras radikalt genom surfplattor, appar och internet. Där tror vi att det kommer finnas stora möjligheter, säger han.

Att ha framgångsrika företag som Spotify och Skype som förebilder för framtidens entreprenörer anser Meehan är ovärderligt för Sverige. Men något som kan stå i vägen för svensk utveckling är bristen på ingenjörer. USA, Storbritannien, och flera asiatiska länder satsar allt tidigare på att utbilda ungdomar i datakunskap och kodning. Här halkar Sverige efter, menar Frank Meehan. Det finns en överhängande risk att duktiga svenska ingenjörer försvinner till redan stora bolag som Spotify och Facebook och att återväxten är för svag för att räcka till framtida internet-under.

Vad har du då för råd till den som tror sig sitta på en fantastisk idé till en start-up?

– Försök att få den producerad med så små medel som möjligt så att du har något att visa upp. Lita på din magkänsla och ge dig inte. Drivkraft är det som skiljer ett framgångsrikt bolag från ett som inte överlever.

 

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Svarta Lådor
Foto:Johan Nilsson Lådorna är egentligen orangea.

 Kan ge nyckeln till katastrofen. Lådorna överlämande.

 Lådorna lämnade till Malaysia. Minskar press på separatister. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Offren på väg till Holland. . Tåget framme i Charkiv. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Tillfångatagen svensk: Jag behandlas okej. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bildextra. Satellitbilder visar förödelsen vid vraket.

 ”Är i bra skick.” Ukraina misstänker att lådorna har manipulerats.

premium  Michael Winiarski: Vore att ge upp projektet om Ryssland som global stormakt och imperium.

bostadshetta144
Foto:TT/Alamy

 Hyresrättsföreningen informerar. Detta kan du kräva av värden om du bor i en varm bostad. 95  5 tweets  90 rekommendationer  0 rekommendationer

 12 saker som dina grannar stör sig på. Det skapar grannosämja. 69  9 tweets  52 rekommendationer  8 rekommendationer

Annons:

 Liberala Venstre inväntar utredning. Prostitutionen har ökat.

Annons:

 ”Tur att ingen skadat sig.” Dykare har hittat pålar i Uppvidinge.

ramallah_500
Foto:Amit Shabi

 DN på Västbanken. Ilska och sorg råder efter höga dödstal i Gaza. 14  4 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

 Israelisk soldat saknas i Gaza. Kan ha tagits tillfånga.

 Sjuksköterska i Gaza: Våra barn kommer att ställa hela världen inför rätta. Hur lät ni detta ske? 30  3 tweets  27 rekommendationer  0 rekommendationer

gaza_144102
Foto:Reuters

 ”Avskyvärda handlingar.” FN kräver omedelbart eldupphör. 350  15 tweets  335 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kerrys tabbe. Vet inte att micken är påslagen. 129  5 tweets  122 rekommendationer  2 rekommendationer

 Journalist: Orimligt. Varför ska palestinierna foga sig? 889  19 tweets  868 rekommendationer  2 rekommendationer

 Historiker: Därför är konflikten i Palestina enkel att lösa. 2193  87 tweets  2085 rekommendationer  21 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: