Spotify

”Efter Spotify kommer en explosion av nya start-ups”

Publicerad 2012-04-23 14:21

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln
Investeraren Frank Meehan på Start-Up Day i Stockholm.

Foto: SSES Investeraren Frank Meehan på Start-Up Day i Stockholm.

I Spotifys kölvatten kommer Sverige få se en explosion av små spännande start-ups . Men den svenska framgången kan grusas av bristen på duktiga ingenjörer. Det säger stjärninvesteraren Frank Meehan som varit i Stockholm på jakt efter nästa it-under.

I Spotifys kölvatten kommer Sverige få se en explosion av små spännande start-ups . Men den svenska framgången kan grusas av bristen på duktiga ingenjörer. Det säger stjärninvesteraren Frank Meehan som varit i Stockholm på jakt efter nästa it-under.

I helgen anordnade Stockholm School of Entrepreneurship sin årliga Start-up dag med över 500 deltagare och ett hundratal på väntelista. Årets tillställning lockade en större grupp investerare än tidigare på jakt efter nästa Spotify eller Skype – ett tecken på att svenska uppstartsföretag är heta.

– Den senaste tiden har vi sett en rad stora internationella riskkapitalbolag investera i start-ups som grundats av våra alumner, till exempel SoundCloud, Klarna, Videoplaza och Tripbirds. Det tror jag har varit en bidragande faktor till att vi i år ser så många investerare på eventet, säger Marie Sundström, ansvarig för dagen på SSES.

Ett av eventets dragplåster i talarstolen var Frank Meehan från Horizons Ventures i London. Bolaget investerar kapitalet åt Asiens rikaste man Li Ka Shing och investerade tidigt i Facebook, Skype och Spotify. Frank Meehan är ständigt på jakt efter nästa spännande projekt.

– Jag letar alltid efter en ny produkt som stör den rådande ordningen. När alla utomlands fortfarande använde iTunes kom jag till Sverige där alla lyssnade på Spotify. Då fattade jag att något var på gång, det är sådant man vill se som investerare. Vi letar alltid efter produkter som gör livet enklare och roligare, säger Frank Meehan till DN.se

En gång i tiden var Frank Meehan utbytesstudent från Australien på KTH. Sedan dess har han ett gott öga till svenska företag och är imponerad över hur svenskarna lyckas tänka globalt. Han nämner industriella förebilder som Ericsson, ABB och Volvo

– Det härstammar kanske från Vikingatiden när ni var ute och erövrade världen. Daniel Ek (Spotify) och Niklas Zennström (Skype) var aldrig ute efter en snabb försäljning, de ville bygga något stort, säger Frank Meehan.

Allt som rör musik, spel och utbildning får Frank Meehan att lystra till lite extra. Därför är han så begeistrad i svenska företaget Propellerheads app ”Figure” som låter användaren göra egen musik. Bonnier-ägda appföretaget Toca Boca som gör pedagogiska spelappar för barn och start-upen Wrapp som ger bort digitala presentkort är andra svenska företag som får Frank Meehan att låta entusiastisk.

– Social interaktion och spel blir allt viktigare. Utbildningssektorn förändras radikalt genom surfplattor, appar och internet. Där tror vi att det kommer finnas stora möjligheter, säger han.

Att ha framgångsrika företag som Spotify och Skype som förebilder för framtidens entreprenörer anser Meehan är ovärderligt för Sverige. Men något som kan stå i vägen för svensk utveckling är bristen på ingenjörer. USA, Storbritannien, och flera asiatiska länder satsar allt tidigare på att utbilda ungdomar i datakunskap och kodning. Här halkar Sverige efter, menar Frank Meehan. Det finns en överhängande risk att duktiga svenska ingenjörer försvinner till redan stora bolag som Spotify och Facebook och att återväxten är för svag för att räcka till framtida internet-under.

Vad har du då för råd till den som tror sig sitta på en fantastisk idé till en start-up?

– Försök att få den producerad med så små medel som möjligt så att du har något att visa upp. Lita på din magkänsla och ge dig inte. Drivkraft är det som skiljer ett framgångsrikt bolag från ett som inte överlever.

 

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

hamilton_144102
Foto:TT

Gick sämre för svensken. Formel 1-föraren Lewis Hamilton imponerade i lördagens tidskval.

Därför är stallet så mycket bättre. Överlägsenhet i inledningen av formel 1-säsongen var en gåta. 53  6 tweets  46 rekommendationer  1 rekommendationer

rosberg-244
Foto:AFP
Annons:

Föreslår sänkt pensionärsskatt. De som tjänar över 60.000 kronor får betala sänkningen. 11  4 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

pengar_144102
Foto:TT
Annons:
Annons: