Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Eurokris dominerar G8-möte

”Mycket kvar att göra” sade USA:s president Barack Obama på lördagen, då han fick frågan om helgens G8-möte fattat några beslut om eurokrisen i Europa.

När mötet inleddes på USA-presidentens lantställe Camp David hade Obama hälsat Tysklands förbundskansler Angela Merkel med orden:

– Hur är läget?

Reaktionen blev symptomatisk: Merkel ryckte på axlarna och snörpte på munnen.

– OK, ni har ju en del att tänka på, erkände Obama.

Och även G8-ledarnas diskussioner dominerades av EU:s ekonomiska problem. Förutom Merkel och Obama var ledare från Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Ryssland och Storbritannien på plats.

I samband med välkomstmiddagen signalerade Obama att Europa måste betona tillväxt mer, åtstramningar mindre. Utspelet ses som ett bakslag för linjen med strama ekonomiska tyglar som Tyskland är starkaste förespråkare för.

Obama hade då redan tagit emot Frankrikes nye president Francois Hollande, som inte är mycket för svångremsmetoder.

Andra ämnen på middagen i Laurel Lodge, Camp David-anläggningens huvudbyggnad, var utvecklingen i Iran, Syrien, Nordkorea och Burma, säger amerikanska källor till medier. Obama lät optimistisk när han på lördagen uttalade sig om de förhandlingar om Irans kärnteknikprogram som väntar i veckan.

G8-mötet är den i särklass största tillställningen hittills på Camp David, som har en rustik fritidshusprägel långt från världspolitikens vanliga fina salonger.

– Tanken är att vi ska trivas i en mer avslappnad miljö, sade Obama enligt Reuters i mars, när han meddelade att G8-mötet skulle flyttas från Chicago.

Tidigare har USA:s presidenter oftast tagit emot kollegor en och en på Camp David. De största mötena har varit två Mellanöstern-konferenser — 1978 tog president Jimmy Carter emot Israels premiärminister Menachem Begin och Egyptens president Anwar Sadat, och 2000 besökte Israels Ehud Barak och palestiniernas Yasser Arafat president Bill Clinton.

Fakta: Camp David

Det som numera kallas Camp David byggdes som en rekreationsanläggning för federalt anställda i natursköna Catoctin Mountain Park, Maryland, på 30-talet.

1942 döpte president Franklin Roosevelt platsen till Shangri La, efter sägnens tibetanska kungarike. Det första internationella toppmötet hölls där året efter, då Storbritanniens premiärminister Winston Churchill kom på besök.

Roosevelts efterträdare Dwight Eisenhower tyckte att Shangri La lät lite väl extravagant, så han döpte 1953 om området till Camp David, ett namn han hämtade från sin far och ett barnbarn.

Källa: USA:s UD.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.