Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Facebooks Mark Zuckerberg får stå till svars för näthatet

Foto: Kay Nietfeld/AFP

Berlin. Klockan 13 började Mark Zuckerbergs så kallade townhall-möte i Berlin. Den 31-årige Facebook-grundaren ska svara på frågor från de runt 1 400 personerna i publiken. Zuckerberg kommer att få redogöra för vad Facebook tänker göra för att stoppa hetsen och hatet på plattformen och följa tysk lag.

Live from our Townhall Q&A in Berlin. Comment to ask a question!

Posted by Mark Zuckerberg on  Friday, February 26, 2016

Mark Zuckerberg och hans hustru Priscilla Chan kom till Berlin redan på onsdagskvällen. I Berlin-tidningarna kan man i dag se hur Zuckerberg iförd kortbyxor joggar förbi Brandenburger Tor med sina livvakter trots torsdagsmorgonens snöblask.

Det är första gången Zuckerberg är i Berlin i egenskap av Facebook-chef och visiten har karaktären av ett statsbesök.

På en gala i Springer-skrapan fick han på torsdagskvällen ta emot ett nyinstiftat pris – Axel Springer Award – och koncernchefen Mathias Döpfner konstaterade i sitt högtidstal att Zuckerberg skapat det viktigaste kommunikationsmedlet för en ny generation.

Priset kom väl till pass. Zuckerbergs resa har liknats vid en PR-offensiv eftersom Facebook den senaste tiden kritiserats hårt i Tyskland för att man helt enkelt inte följer tysk lag. På plattformen publiceras bilder och kommentarer som i varje tidning eller tv-kanal skulle leda till rättsliga följder.

Som DN berättat har två advokater gjort ett antal polisanmälningar mot Facebook, den senaste kom i tisdags och var riktad mot Mark Zuckerberg personligen.

Foto:

Advokaten Chan-jo Jun har startat en juridisk motoffensiv mot Facebook.

Facebook har lovat att starta en så kallad task force som inom 24 timmar ska radera inlägg som bryter mot tysk lag.

Utbildningen av så kallade customer care agents pågår och inte bara tysktalande rekryteras, granskningen ska gälla hela Europa inklusive Sverige.

Av det skälet träffade i går Mark Zuckerberg också förbundskanslern Angela Merkels närmaste man, kanslerämbetets chef Peter Altmaier.

Altmaier sade efter mötet att han hade intrycket av att Facebook seriöst ville angripa problemet och följa tysk lag.

Foto: Jan Lewenhagen

Många ville se Mark Zuckerberg i Berlin. Foto: Jan Lewenhagen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.