SAS

Facklig upprördhet över SAS chefsbonusar

Stormigt på SAS efter att facket fått reda på att bonus betalts ut till vissa chefer.

Foto: Scanpix Stormigt på SAS efter att facket fått reda på att bonus betalts ut till vissa chefer.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

18 SAS-chefer ska ha fått bonus, samtidigt som de anställda varit tvungna att gå ner i lön och/eller förändra sina arbetsvillkor för att klara krisen. Från fackligt håll är upprördheten stor.

18 SAS-chefer ska ha fått bonus, samtidigt som de anställda varit tvungna att gå ner i lön och/eller förändra sina arbetsvillkor för att klara krisen. Från fackligt håll är upprördheten stor.

– Jag är oerhört tveksam till detta av många olika skäl. SAS är ekonomiskt utsatt och vi har fått veta att alla bonusar i samband med de nya 4XNG-flygplanen har slopats eller kommer att slopas, utom för personal inom försäljningsavdelningen, säger Sven Cahier, ordförande för SAS Tjänstemannaförening.

Det handlar om 18 chefer, varav ingen i ledningen, som har fått så kallade stay on-bonusar på 3 till 6 månader. Enligt Cahiers uppskattning rör det sig om totalt 15 miljoner kronor.

Annons:

– I förhandlingarna som SAS och fackföreningar genomfört under hösten har vi tvingats gå med på kraftiga avtalsförsämringar som i stor utsträckning påverkar våra medlemmars levnadsvillkor. Att i det läget och på det här viset införa en ny bonus synes anmärkningsvärt, säger Sven Cahier.

Han ifrågasätter också urvalet av vilka chefer som fått den nya bonusen. Några på den kommersiella sidan är svåra att mista, medger han, men det gäller även andra som inte har fått bonus. Samtidigt har en del, enligt hans mening, mer försumbara personer fått bonusen.

– Det här kommer att leda till att förbisedda chefers motivation kan minska, att fler chefer kommer att begär bonus och att chefer med bonus kommer få svårt att motivera nödvändiga kostnadsbesparingar på sina områden. Jag konstaterar också att två av cheferna som har fått bonus dessutom har slutat, så jag ifrågasätter stay on-bonusens effekter.

Du säger ”tveksam”, men låter upprörd?

– Jag är väldigt upprörd. Vi har inte fått någon information om detta och att vi inte skulle få reda på det är naivt. Det rör sig om så stora belopp att det går larm direkt i lönehanteringen. Ingen av personalens representanter i styrelsen har hört något vilket betyder inte heller styrelsen fått informationen, säger Cahier.

– Det innebär att SAS ledning har fattat beslutet. Vi riktar ingen kritik mot vd Rickard Gustafson. Däremot ifrågasätter jag högsta chefen för personalavdelningen, Henriette Fenger Ellekrog, som också är ansvarig för kommunikationsavdelningen. Hur har hon kunnat låta detta ske? Jag tycker omdöme och chefskap saknas för den befattningen.

Inte heller Transportarbetareförbundet har informerats om bonusarna. Förbundssekreterare Markus Pettersson sägar att han visserligen inte är förvånad över tilltaget, men att det lägger ett ”löjets skimmer över hur SAS hantering av den här krisen”.

– Man kan säga att det är väldigt anmärkningsvärt och oerhört provocerande att företaget förväntar sig att våra medlemmar ska vända ut och in på sig själva medan de delar ut bonus till chefer. Inte bara bibehåller de sina villkor utan de får dem också kraftigt förbättrade. Detta trots att chefernas skuld i krisen är betydligt större än skulden hos de som står på golvet och utför arbetet, säger Markus Pettersson.

SAS kommenterar inte individuella avtal, men skriver i ett mejl till DN.se: ”Det vi konkret kan säga i detta sammanhang är att i samband med uppstarten av 4XNG-planen etablerades ”stay-on”-avtal, via individuella avtal, för ett mycket begränsat antal nyckelpersoner i hela SAS (Norge, Danmark och Sverige).

Denna begränsade skara medarbetare skulle arbeta intensivt med 4XNG-planen som bland annat kunde betyda att deras befattningar skulle upphöra eller bli centraliserad till Sverige.

Syftet med avtalen var att säkerställa att viktiga nyckelkompetenser bevarades i företaget under hela processen. Vi har på samma sätt, i andra processer relaterade till 4XNG, arbetat med avtal för att säkerställa nyckelkompetenser under en process, till exempel centraliseringen av OCC (Operational Control Center) till Sverige.”

DN.se har sökt Henriette Fenger Ellekrog.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

trygg1000
Foto:Oskar Kihlborg, Alamy

 Tar sig inte därifrån. Svenske klättraren på 5 600 meters höjd i Nepal. 34  9 tweets  25 rekommendationer  0 rekommendationer

 300 000 utlänningar i landet. Svårt få kontakt med turister i Nepal.

 ”Det är bara borta.” Historiska monument reducerade till högar av bråte och tegel. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nepal_488
Foto:AFP

 Svenskt sök- och räddningslag skickas till Nepal. MSB har gett klartecken. 44  13 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu. 11  3 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

elfsborg-1000
Foto:Bildbyrån

 Halmstads första seger. Keene var med och stoppade sin gamla klubb.

 Välkomnades med Idolhån. Kevin Walker tillbaka i Sundsvall. 14  5 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

 Djurgårdens andra raka seger. Efter knackiga starten på allsvenskan.

flyktingar_1000
Foto:AP

 Livsfarlig resa. Världen ser på medan flyktingsmugglare härjar ostört. 120  69 tweets  50 rekommendationer  1 rekommendationer

sara2
Foto:Nicklas Thegerström

 Flyktingen: Färden till Sverige gick via lastbil genom öknen och en överfull pråm över Medelhavet. 29  13 tweets  16 rekommendationer  0 rekommendationer

 Smugglarna: ”Alla säger att jag låter för många gå ombord.” 11  5 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gränspoliserna: Behövs närvaro av utländska trupper i Libyen. 5  2 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Dansstilen som Miley Cyrus är känd för uppskattades inte. Tre unga kvinnor döms. 17  10 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

twerk
Foto:AP
deklaration_1000
Foto:TT

 Sista dagen att deklarera närmar sig. Så kan du få mer pengar tillbaka. 35  5 tweets  30 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Maria Crofts. Har blivit allt enklare att deklarera och blir ännu lättare för ännu fler framöver.

Maria-Crofts-288-DN
Foto:DN

Har du deklarerat?

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: