Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
DN granskar slöseriet med skattepengar

Festfixaren fick en kvarts miljon – varje månad

Bokmärk artikel
Festfixaren Micael Bindefeld och festen vid stiftelsens 15-årsjubileum i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Foto: Johan Heikensten, Staffan Jerrevång/Stiftelsen för strategisk forskning Festfixaren Micael Bindefeld och festen vid stiftelsens 15-årsjubileum i Blå hallen i Stockholms stadshus.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Stiftelsen för strategisk forskning

Stiftelsen för strategisk forskning ska stödja naturvetenskaplig, teknisk och medicinsk forskning.

Stiftelsens bildades i januari 1994 efter beslut i riksdag och regering. Kapitalet kom från de nu nedlagda löntagarfonderna.

Stiftelsen har 9 miljarder kronor i kapital.

2011 betalade stiftelsen ut 550 miljoner kronor i stöd till forskningsprojekt. Under samma år hade stiftelsen 14 anställda och 49 ­miljoner kronor i kostnader.

Löntagarfonder

Löntagarfonder var under 1984–1992 kollektivt ägda investerings­fonder som finansierades med företagens vinster.

1983 beslöt riksdagen att införa en modifierad form utan fackligt huvudmannaskap. Fonderna tillfördes medel genom företagsbeskattning.

Kapitalet placerades främst i aktier.

När fonderna avvecklades användes en del av tillgångarna till att stödja insatser på miljöområdet, småföretagande och långsiktig kunskapsutveckling, bland annat i form av forskningsstiftelser.

Källa: Nationalencyklopedin/DN

Stiftelsen för strategisk forskning har de senaste åren festat upp flera miljoner kronor av pengar avsedda för forskning. På tre år har festfixaren Micael Bindefeld fått 9,3 miljoner kronor. När stiftelsen fyllde 15 år kostade festen över två miljoner.

Stiftelsen för strategisk forskning har de senaste åren festat upp flera miljoner kronor av pengar avsedda för forskning. På tre år har festfixaren Micael Bindefeld fått 9,3 miljoner kronor. När stiftelsen fyllde 15 år kostade festen över två miljoner.

Stiftelsen för strategisk forskning har 14 anställda, ett anonymt kontor högst upp i World Trade Center i Stockholm och nio miljarder i kapital. Pengarna kommer från de på 1990-talet nedlagda löntagar­fonderna som finansierades med skatter från företag. Stiftelsens uppdrag från regeringen är att stödja svensk forskning inom medicin, teknik och naturvetenskap.

I fjol betalde stiftelsen ut 542 miljoner kronor till forskningsprojekt. Livsviktiga bidrag för den svenska forskarkåren som ofta lider av resursbrist.

Annons:

Samtidig har stiftelsen spenderat många miljoner på oklara pr-projekt och fester.

Den välkände festfixaren Micael Bindefeld har sedan januari 2009 ett avtal med stiftelsen. Avtalet kom till utan upphandling och i strid med reglerna diariefördes avtalet aldrig. Inte ens de anställda på stiftelsen har sett innehållet i uppgörelsen. Men varje månad under flera år har det lett till regel­bundna utbetalningar. Under 2012 har 695 546 kronor betalats ut, totalt sedan 2009 handlar det om 9,38 miljoner kronor.

Av fakturorna framgår i princip ingenting om vad betalningarna handlar om, ofta hänvisas bara till ett avtal eller en arbetsbeskrivning. En faktura om totalt 2,7 miljoner beskrivs specifikationen så här: ”Produktionsbudget för 9 september 2009, Seminarium 330 000, Stadshuset 1 888 000”.

Utbetalningen attesterades av den administrative direktören som också var den som upprättade avtalet med Bindefeld. Specifikationerna till fakturorna som borde finnas i bokföringen saknas dock, enligt vd Lars Rask.

– Jag vet inte var de är, säger han.

När DN påbörjade granskningen vägrade Lars Rask först att lämna ut avtalet med hänvisning till sekretess. Men senare får vi en kopia på ett av avtalen som bland annat beskriver Bindefelds uppdrag som att öka kännedomen om stiftelsen via ”uppmärksamhet och genomslag i medier.”

Annons:

Under 2009 fyllde stiftelsen 15 år, ett jubileum som man valde att fira storstilat. Festen för 500 personer arrangerades av Micael Bindefeld och hölls i Blå hallen i Stockholms stadshus med Nobelfesten som förlaga. Inbjudan som skickades ut till de utvalda gästerna var i form av en påkostad glasplakett. Inför evenemanget hade stiftelsen låtit köpa in egna servetter som broderades med stiftelsen logotyp.

Bland de inbjudna syntes landshövdingar, direktörer, ledarskribenter, ministrar och även journalister. Både utbildningsminister Jan Björklund och dåvarande högskole- och forskningsminister Tobias Kranz närvarade. Lena Philipsson uppträdde när det efter middagen var dags för dans.

I huvudboken kallades tillställningen för ”MBAB informationsprojekt”. Utåt sett var det dock mycket tyst om informationsprojektet, på den egna hemsidan nämndes inte ett ord om den storstilade festen. Till och med i årsredovisningen för 2009 är stiftelsen mycket tystlåten om festen. Den nämns bara i förbigående.

Enligt vad DN erfar valde ledningen medvetet att ligga lågt för att inte få kritik från forskarvärlden. Internt har det under många år funnits ett missnöje med ledningen för stiftelsen.

Nyttan med de hemliga avtalen med Micael Bindefeld har ifrågasatts och det har varit oklart vad pengarna egentligen gått till.

Missnöjet har också gällt de mycket gynnsamma villkoren som stiftelsen båda direktörerna har. Vd Lars Rask har en månadslön om 135 000 kronor i månaden, utöver det får han ytterligare 30 procent av sin lön i tjänstepension utbetalt till en kapitalförsäkring. Enligt avtalet har han dessutom rätt till tio veckors betald semester.

Administrative direktören Ann-Katrin Croon har en lön om 105 000 kronor i månaden även hon har tio veckors semester och 30 procent av lönen i tjänstepension.

Rättelse: I en tidigare version av texten uppgavs att stiftelsens jubileumsfest internt bokfördes som forskningsbidrag. Det stämmer inte.

Kommentarer (42)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

putinpuff
Foto:AP, AA

 Putin: ”Driver oss in i återvändsgränd.” Ordkrig efter nedskjutning. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

flyg288
Foto:AP

  Ska stödja Frankrike i kampen mot IS. Planen ska användas för spaning.

 Friidrottare får inte tävla internationellt. Åtgärdsplan som ska häva avstängningen före OS diskuteras.

ryssland-288
Foto:AP
is_1000
Foto:TT

 Antropolog liknar IS med Nazityskland. Rekrytering sker sällan i moskéer. 4  0 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

mona_sahlin_288
Foto:Lotta Härdelin

 Terrorforskaren Magnus Ranstorp: ”Man kan inte passivt vänta på att telefonen ska ringa.”

 Mest drabbade staden efter storstäderna. Sedan 2013 har ett tjugotal personer rest till Syrien. 36  0 tweets  35 rekommendationer  1 rekommendationer

vivalla_288
Foto:Lars Lindqvist
Annons:

 Inför årets julhandel. Svenska handlare hoppas att vi ska ta efter stora rea-dagen i USA. 4  0 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

rea288
Foto:AP
sbab
Foto:TT

 Banken tror på ett stopp. SBAB: Då börjar boräntorna röra sig uppåt igen.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: