DN granskar slöseriet med skattepengar

Festfixaren fick en kvarts miljon – varje månad

Uppdaterad 2012-08-14 08:10. Publicerad 2012-08-14 06:08

Festfixaren Micael Bindefeld och festen vid stiftelsens 15-årsjubileum i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Foto: Johan Heikensten, Staffan Jerrevång/Stiftelsen för strategisk forskning Festfixaren Micael Bindefeld och festen vid stiftelsens 15-årsjubileum i Blå hallen i Stockholms stadshus.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Stiftelsen för strategisk forskning har de senaste åren festat upp flera miljoner kronor av pengar avsedda för forskning. På tre år har festfixaren Micael Bindefeld fått 9,3 miljoner kronor. När stiftelsen fyllde 15 år kostade festen över två miljoner.

Stiftelsen för strategisk forskning har de senaste åren festat upp flera miljoner kronor av pengar avsedda för forskning. På tre år har festfixaren Micael Bindefeld fått 9,3 miljoner kronor. När stiftelsen fyllde 15 år kostade festen över två miljoner.

Stiftelsen för strategisk forskning har 14 anställda, ett anonymt kontor högst upp i World Trade Center i Stockholm och nio miljarder i kapital. Pengarna kommer från de på 1990-talet nedlagda löntagar­fonderna som finansierades med skatter från företag. Stiftelsens uppdrag från regeringen är att stödja svensk forskning inom medicin, teknik och naturvetenskap.

I fjol betalde stiftelsen ut 542 miljoner kronor till forskningsprojekt. Livsviktiga bidrag för den svenska forskarkåren som ofta lider av resursbrist.

Samtidig har stiftelsen spenderat många miljoner på oklara pr-projekt och fester.

Den välkände festfixaren Micael Bindefeld har sedan januari 2009 ett avtal med stiftelsen. Avtalet kom till utan upphandling och i strid med reglerna diariefördes avtalet aldrig. Inte ens de anställda på stiftelsen har sett innehållet i uppgörelsen. Men varje månad under flera år har det lett till regel­bundna utbetalningar. Under 2012 har 695 546 kronor betalats ut, totalt sedan 2009 handlar det om 9,38 miljoner kronor.

Av fakturorna framgår i princip ingenting om vad betalningarna handlar om, ofta hänvisas bara till ett avtal eller en arbetsbeskrivning. En faktura om totalt 2,7 miljoner beskrivs specifikationen så här: ”Produktionsbudget för 9 september 2009, Seminarium 330 000, Stadshuset 1 888 000”.

Utbetalningen attesterades av den administrative direktören som också var den som upprättade avtalet med Bindefeld. Specifikationerna till fakturorna som borde finnas i bokföringen saknas dock, enligt vd Lars Rask.

– Jag vet inte var de är, säger han.

När DN påbörjade granskningen vägrade Lars Rask först att lämna ut avtalet med hänvisning till sekretess. Men senare får vi en kopia på ett av avtalen som bland annat beskriver Bindefelds uppdrag som att öka kännedomen om stiftelsen via ”uppmärksamhet och genomslag i medier.”

Under 2009 fyllde stiftelsen 15 år, ett jubileum som man valde att fira storstilat. Festen för 500 personer arrangerades av Micael Bindefeld och hölls i Blå hallen i Stockholms stadshus med Nobelfesten som förlaga. Inbjudan som skickades ut till de utvalda gästerna var i form av en påkostad glasplakett. Inför evenemanget hade stiftelsen låtit köpa in egna servetter som broderades med stiftelsen logotyp.

Bland de inbjudna syntes landshövdingar, direktörer, ledarskribenter, ministrar och även journalister. Både utbildningsminister Jan Björklund och dåvarande högskole- och forskningsminister Tobias Kranz närvarade. Lena Philipsson uppträdde när det efter middagen var dags för dans.

I huvudboken kallades tillställningen för ”MBAB informationsprojekt”. Utåt sett var det dock mycket tyst om informationsprojektet, på den egna hemsidan nämndes inte ett ord om den storstilade festen. Till och med i årsredovisningen för 2009 är stiftelsen mycket tystlåten om festen. Den nämns bara i förbigående.

Enligt vad DN erfar valde ledningen medvetet att ligga lågt för att inte få kritik från forskarvärlden. Internt har det under många år funnits ett missnöje med ledningen för stiftelsen.

Nyttan med de hemliga avtalen med Micael Bindefeld har ifrågasatts och det har varit oklart vad pengarna egentligen gått till.

Missnöjet har också gällt de mycket gynnsamma villkoren som stiftelsen båda direktörerna har. Vd Lars Rask har en månadslön om 135 000 kronor i månaden, utöver det får han ytterligare 30 procent av sin lön i tjänstepension utbetalt till en kapitalförsäkring. Enligt avtalet har han dessutom rätt till tio veckors betald semester.

Administrative direktören Ann-Katrin Croon har en lön om 105 000 kronor i månaden även hon har tio veckors semester och 30 procent av lönen i tjänstepension.

Rättelse: I en tidigare version av texten uppgavs att stiftelsens jubileumsfest internt bokfördes som forskningsbidrag. Det stämmer inte.

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

malaria_500
Foto:Erik Esbjörnsson

Dödstalen har halverats sedan millennieskiftet. Nu väntar vaccin. 6  3 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

premium DN:s vetenskapsredaktör: Någonting har hänt i kampen mot malaria det senaste decenniet.

krucifix_144102
Foto:TT

Vid firandet av påven Johannes Paulus II. Mannen krossades till döds av jättelikt träkrucifix. 6  2 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Webb-TV
Hör Martin och Felicia sjunga sina bidrag till European Song Festival!

Snart avgörs European Song Festival. DN har träffat Sveriges hopp. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons: