Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Fler köper hushållsnära tjänster

Bokmärk artikel
Efterfrågan på hushållsnära tjänster planar inte ut.

Foto: Scanpix Efterfrågan på hushållsnära tjänster planar inte ut.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Fakta: Detta är rot– och rutjobb

Med rot-arbete menas reparation och underhåll, ombyggnad och tillbyggnad. Till rut-arbete räknas hushållsarbete som till exempel städning, klädvård, enklare trädgårdsarbete samt barnpassning. Skattereduktionen är 50 procent av arbetskostnaden, med ett maxbelopp på 50 000 kronor per person och år.

Källa: Skatteverket

Svenskarna köper mer städhjälp och andra hushållsnära tjänster med hjälp av Rut-avdrag medan köpet av byggtjänster planat ut, enligt ny statistik från Skatteverket som SVT tagit del av.

Svenskarna köper mer städhjälp och andra hushållsnära tjänster med hjälp av Rut-avdrag medan köpet av byggtjänster planat ut, enligt ny statistik från Skatteverket som SVT tagit del av.

Antalet köpare av hushållsnära tjänster ökade med 75.000 personer under 2012 jämfört med 2011, till ungefär en halv miljon människor.

”Ökningen har de senaste åren legat kring 20–25 procent och den mattades inte av under 2012”, säger Pia Blank Thörnroos, expert på Skatteverket till SVT.

Annons:

Stockholmarna är de flitigaste användarna av både rot- och ruttjänster. Av de närmare 17 miljarder kronor som Skatteverket betalat ut för rot- och rutavdrag har ungefär en fjärdedel betalats ut i Stockholms län.

Enligt Skatteverkets statistik finns 16.811 utförare av rut-tjänster i riket och 67 912 som tillhandahåller rot-tjänster.

Läs mer: ”Nedlåtande pigdebatt ett arbetsmiljöproblem”

Köp av rutarbete har stigit med 18 procent, enligt Skatteverket. Rot stod för 14,6 miljarder kronor och rut för 2,2 miljarder av de totalt 16,8 miljarder som betalades ut i skattereduktion under 2012.

Men även om rut ökar mest dominerar rot, både när det gäller antal köpare, antal företag och utbetald skattereduktion.

I snitt har varje köpare av ruttjänster fått nästan 4.500 kronor i skattereduktion.

Även om storstadsregionerna dominerar när det gäller köp av hushållsnära tjänster ökar de även på mindre orter.

– I till exempel Jämtland och Norrbotten har antalet köpare av hushållsnära tjänster ökat mer procentuellt sett än genomsnittet. Det tyder på en ökad acceptans, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert vid Skatteverket.

I Norrbotten det antal som köper rut-tjänster ökat med 24 procent, i Jämtland med 20 procent och i Halland med 22 procent.

– Så även om storstäderna syns mest, är en tydlig tendens att det nått även andra delar av landet. I lilla Dorotea kommun till exempel köpte i fjol 20 personer rut-tjänster mot bara 8 året innan.

Mest köps städning. Men läxhjälp blir förmodligen det som kommer att dominera frågorna i år. Från och med i år klassas även läxhjälp till gymnasister som hushållsnära tjänst. Tidigare har det bara gällt grundskoleelever eftersom det då kunde gå in under begreppet barnpassning.

– Här finns förmodligen en ganska stor marknad som ska bli spännande att följa. Men vi är tydliga med att läxhjälpen bara kan ske i bostaden eller på tomten, säger Blank Thörnroos.

Så även om du går på ett rid- eller idrottsgymnasium och behöver hjälp med ridningen eller idrotten får det bara ske på tomten.

När rot- och rutavdragen infördes var ett av motiven att göra svarta tjänster vita. I vilken utsträckning det lyckats vet inte Skatteverket men myndigheten konstaterar att antalet företag som säljer rot- och ruttjänster ökat och därmed gjort sin verksamhet synlig för Skatteverket.

Förra året gick flera företag miste om sin utbetalning eftersom man missade att skicka in sin begäran före den 31 januari.

– Och det är ett stupstocksdatum. Så skicka in begäran om pengar för skattereduktionen så snart som möjligt, uppmanar Blank Thörnroos.

Läs mer:

Skatteavdrag för läxhjälp går igenom

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

filmtopp
Foto:TT/Youtube

 Strömmade svensktextade filmer. Administratör: Jag satt häktad 90 timmar. 257  23 tweets  234 rekommendationer  0 rekommendationer

poseidonpuff
Foto:TT

 Insatsen i Medelhavet. Avlossade varningsskott mot Italienska flottans ribbåt. 22  15 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
cosby2
Foto:TT

 Andreas Nordström: Kan aldrig resa sig igen – internet utfärdade domslutet. 45  1 tweets  44 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kan läcka radioaktivitet. Strålningsprover har suttit fast i tullen i tio månader. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

ubatpuff
Foto:Wikipedia
Annons:
Annons:

Full koll i sommar

 Skaffa DN:s app! Massor av läsning hela sommaren.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: