Avtalsrörelsen 2011/2012

För hög löneökning gynnar inte någon

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Avtalsrörelsen går mot ett kritiskt skede. Det gäller lönerna för handelsanställda och personliga assistenter, men handlar också om hur det ska gå för Sveriges ekonomi. Löne­ökningar som driver fram inflation är i längden inte till nytta för någon.

Avtalsrörelsen går mot ett kritiskt skede. Det gäller lönerna för handelsanställda och personliga assistenter, men handlar också om hur det ska gå för Sveriges ekonomi. Löne­ökningar som driver fram inflation är i längden inte till nytta för någon.

Samordningen på den fackliga sidan fungerar inte i årets avtalsrörelse. Tidigare har principen att den utlandskonkurrerande industrin ska vara löneledande fällt avgörandet, även om alla inte blivit nöjda med resultatet. Men bland LO-förbunden har man ändå sett ett gemensamt intresse att försvara konkurrenskraften mot omvärlden och undvika inhemsk inflation.

I år talas det mycket om LO-samordningen, som nu ligger bakom varslen från Handels och Kommunal liksom löften om sympati­åtgärder från Byggnads och Pappers. Men av dessa förbund ingår endast det sistnämnda i den konkurrensutsatta industrin, medan de övriga finns på hemmamarknaden.

Annons:

På industrisidan har IF Metall och andra LO-förbund skrivit på ett avtal som ger 2,6 procent i löne­ökning, vilket de – och arbetsgivarna – nu vill se som norm även för and­ra. LO-samordningen innebär däremot lönekrav runt 3,5 procent och för Handels 4,5 procent. För personliga assistenter framförs nu krav som motsvarar 5,0 procent.

Det är begripligt att förbund med lägre löner vill se ökningar i kronor, inte procent. Det tillhör avtalsrörelsens pussel att hitta lösningar som tillgodoser olika krav utan att sätta samhällsekonomin i fara. Men nu, när några dagar återstår tills strejk bryter ut, är utsikterna högst osäkra.

Förhandlingarna bedrivs mellan fack och arbetsgivare – och det är mot utpekade företag som strids­åtgärderna är riktade. Men konflikter finns också inom löntagarsidan, där ingen tycks vara beredd att avstå till förmån för någon annan. De som redan har tecknat avtal kan komma igen med högre krav längre fram, om de känner sig förbisprungna.

Här börjar det bli verkligt farligt. Löneökningar som går snabbare än produktivitetsutvecklingen driver förr eller senare fram inflation. Följden blir att reallönerna stannar upp och att köpkraften inte förbättras, oavsett hur imponerande lönelyften ser ut. I Sverige visar erfarenheterna från 1970- och 1980-talet hur inflationen bidrar till långvarig ekonomisk stagnation.

Industriavtalet, som bygger på att industrins löneutveckling ska fungera som norm, blev sedan ett framgångsrikt sätt att vända utvecklingen. Men just denna princip tycks nu vara på väg att spricka, trots de stora risker som följer. Till dem hör också att arbetslösheten fastnar på en högre nivå än annars.

Riksbanken har legat lågt inför årets avtalsrörelse och kommit med flera räntesänkningar. Det beror på att man på förhand har bedömt läget för måttfulla löneavtal som gynnsamt. Men räkna med att tonläget därifrån blir ett helt annat om det visar sig att inflation hotar!

Därför finns alla skäl att hoppas på att handelskonflikten är löst före fredag och att detta får påverka följande delar av avtalsrörelsen. Inom de allra närmaste dagarna står mycket på spel.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Örstadius-delad
Foto:Nils Öhman/Erik Ardelius

 Osäkra modem. Comhem har känt till allvarliga brister i mer än ett år. 58  13 tweets  42 rekommendationer  3 rekommendationer

 Lätt att ta över hemelktronik. DN styrde skrivare tre mil bort. 334  28 tweets  301 rekommendationer  5 rekommendationer

 Så lätt kan det hackas. Brister i Bredbandsbolagets modem. 953  135 tweets  766 rekommendationer  52 rekommendationer

 Tipsa DN om nyheter. Skriv till våra granskande reportrar.

 Tusen rum och kök. Turkiets presidentens nya bostad upprör både opposition och miljökämpar. 60  6 tweets  54 rekommendationer  0 rekommendationer

palats144
Foto:AFP
ambassad2-500
Foto:TT

 Sverige erkänner Palestina. Israel kallar hem ambassadör i protest. 1511  48 tweets  1460 rekommendationer  3 rekommendationer

 DN Ledare. Regeringens beslut är dessvärre ett slag i luften. 35  9 tweets  25 rekommendationer  1 rekommendationer

 Testa dina kunskaper. Vad vet du om Palestina? 74  3 tweets  71 rekommendationer  0 rekommendationer

 Därför fördömer FP regeringens beslut. Borgerliga partierna splittrade om Palestina. 231  11 tweets  218 rekommendationer  2 rekommendationer

ohlssonliten
Foto:TT
Annons:

 Kyrkan emot. 94-årings grav öppnas efter bråk om norska miljoner.

quizbordskick
Foto:Alamy

Har du koll på hyfs kring matbordet?  Gör Magdalena Ribbings quiz. 340  0 tweets  340 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: