Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Avtalsrörelsen 2011/2012

För hög löneökning gynnar inte någon

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Avtalsrörelsen går mot ett kritiskt skede. Det gäller lönerna för handelsanställda och personliga assistenter, men handlar också om hur det ska gå för Sveriges ekonomi. Löne­ökningar som driver fram inflation är i längden inte till nytta för någon.

Avtalsrörelsen går mot ett kritiskt skede. Det gäller lönerna för handelsanställda och personliga assistenter, men handlar också om hur det ska gå för Sveriges ekonomi. Löne­ökningar som driver fram inflation är i längden inte till nytta för någon.

Samordningen på den fackliga sidan fungerar inte i årets avtalsrörelse. Tidigare har principen att den utlandskonkurrerande industrin ska vara löneledande fällt avgörandet, även om alla inte blivit nöjda med resultatet. Men bland LO-förbunden har man ändå sett ett gemensamt intresse att försvara konkurrenskraften mot omvärlden och undvika inhemsk inflation.

I år talas det mycket om LO-samordningen, som nu ligger bakom varslen från Handels och Kommunal liksom löften om sympati­åtgärder från Byggnads och Pappers. Men av dessa förbund ingår endast det sistnämnda i den konkurrensutsatta industrin, medan de övriga finns på hemmamarknaden.

Annons:

På industrisidan har IF Metall och andra LO-förbund skrivit på ett avtal som ger 2,6 procent i löne­ökning, vilket de – och arbetsgivarna – nu vill se som norm även för and­ra. LO-samordningen innebär däremot lönekrav runt 3,5 procent och för Handels 4,5 procent. För personliga assistenter framförs nu krav som motsvarar 5,0 procent.

Det är begripligt att förbund med lägre löner vill se ökningar i kronor, inte procent. Det tillhör avtalsrörelsens pussel att hitta lösningar som tillgodoser olika krav utan att sätta samhällsekonomin i fara. Men nu, när några dagar återstår tills strejk bryter ut, är utsikterna högst osäkra.

Förhandlingarna bedrivs mellan fack och arbetsgivare – och det är mot utpekade företag som strids­åtgärderna är riktade. Men konflikter finns också inom löntagarsidan, där ingen tycks vara beredd att avstå till förmån för någon annan. De som redan har tecknat avtal kan komma igen med högre krav längre fram, om de känner sig förbisprungna.

Här börjar det bli verkligt farligt. Löneökningar som går snabbare än produktivitetsutvecklingen driver förr eller senare fram inflation. Följden blir att reallönerna stannar upp och att köpkraften inte förbättras, oavsett hur imponerande lönelyften ser ut. I Sverige visar erfarenheterna från 1970- och 1980-talet hur inflationen bidrar till långvarig ekonomisk stagnation.

Industriavtalet, som bygger på att industrins löneutveckling ska fungera som norm, blev sedan ett framgångsrikt sätt att vända utvecklingen. Men just denna princip tycks nu vara på väg att spricka, trots de stora risker som följer. Till dem hör också att arbetslösheten fastnar på en högre nivå än annars.

Riksbanken har legat lågt inför årets avtalsrörelse och kommit med flera räntesänkningar. Det beror på att man på förhand har bedömt läget för måttfulla löneavtal som gynnsamt. Men räkna med att tonläget därifrån blir ett helt annat om det visar sig att inflation hotar!

Därför finns alla skäl att hoppas på att handelskonflikten är löst före fredag och att detta får påverka följande delar av avtalsrörelsen. Inom de allra närmaste dagarna står mycket på spel.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

flyktingar1000
Foto:Daniel Nilsson

 DN/Ipsos. Blocken står stabila – men andelen osäkra väljare ökar. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 SD:s Jomshof: Vi kan tappa 2–3 procentenheter efter helomvändningen.

 Ewa Stenberg: Nu finns det flera olika alternativ för de väljare som låtit invandringspolitik avgöra. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Ewa-Stenberg-2
Foto:DN
ingers-10000
Foto:AP, TT

 Svenskan blev 103 år. Deltog i OS i Los Angeles 1932 och i Berlin 1936.

hollandeputin
Foto:AFP

 ”Vår fiende är IS.” Ryssland säger att de är redo att stödja andra grupper. 30  0 tweets  30 rekommendationer  0 rekommendationer

 Putin: ”Driver oss in i återvändsgränd.” Ordkrig efter nedskjutning. 18  0 tweets  14 rekommendationer  4 rekommendationer

flyg288
Foto:AP

  Ska stödja Frankrike i kampen mot IS. Planen ska användas för spaning. 17  0 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

 Höjdes förra veckan. Bryssel sänker hotnivån från ”mycket allvarlig”.

 Moské avspärrad i Berlin. Tillslag i Tyskland och Marocko. 9  0 tweets  8 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

 El Salvador. Högt uppsatt katolsk präst sparkad för sex med minderårig.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: