Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Ekonomi

Förre ÖB ska arbeta åt Saab

Foto: Marcus Ericsson/TT

Ett halvår efter sin avgång som överbefälhavare ska Sverker Göranson arbeta åt försvarskoncernen Saab i USA. 

Den 1 oktober avgick Sverker Göranson från sin post som Sveriges överbefälhavare efter sex och ett halvt år. Redan ett halvår senare kommer han att arbeta för Saab.

– Från och med den 1 april kommer Sverker Göranson bli del av en grupp rådgivare åt Saab i USA, säger Saabs informationschef Sebastian Carlsson.

Under Sverker Göransons ledning beslutade Försvarsmakten om flera stora materielprojekt med Saab som utvecklare och tillverkare. Det gällde bland annat köp av Gripens nya version E i 60 exemplar och en ny ubåtsklass med två nya ubåtar.

I samband med sin avgång i oktober sade Sverker Göranson att han startat ett företag, Sverker Göranson AB. Detta skulle ”ägna sig åt ledarskapsrådgivning till höga chefer i statlig och privat tjänst”.

Saab uppger att Göranson är en av flera i en grupp rådgivare som ska bidra till deras verksamhet på den amerikanska marknaden.

– I gruppen ingår ett antal personer med kunskaper om USA och dess försvarsmarknad med uppdrag att agera sounding board till bolagets företrädare i landet. Rent praktiskt är detta ett konsultuppdrag som i snitt omfattar ett par dagar i månaden, säger Sebastian Carlsson. 

Det är inte ovanligt att politiker, diplomater och officerare rekryteras av industrin. Till exempel har tidigare statsrådet Jan Nygren (S) varit anställd och ingått i Saabs koncernledning. Där ingår numera också tidigare statssekreteraren i försvarsdepartementet Jonas Hjelm (S). Även Sveriges förutvarande USA-ambassadör Henrik Liljegren är rådgivare åt Saab.