Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Ekonomi

Förslag: Förbjud exponering av snus

Foto: Bertil Ericson/TT

Rökning ska vara förbjudet på uteserveringar, busshållplatser och lekplatser, föreslår en utredare. Det ska inte heller vara tillåtet att exponera tobaksprodukter i butiker.
Tobaksutredaren Göran Lundahl vill utvidga dagens rökförbud till att också omfatta olika platser utomhus. Dels för att minska riskerna för att utsättas för passiv rökning, dels för att ”avnormalisera tobaksbruket”.

– Man ska inte utsättas för frestelsen att röka. Exponeringen av det rökande beteendet är också ett skäl för rökförbudet, säger Göran Lundahl.

Han föreslår också att e-cigaretter, örtprodukter och vattenpipor som inte innehåller tobak ska omfattas av rökförbud, både det som redan finns i dag och det utökade förbudet utomhus.

För att minska tobaksanvändningen föreslår utredningen också att det ska vara förbjudet att förvara cigaretter, snus och andra tobaksprodukter synligt i butikerna. Undantag görs dock för specialbutiker som enbart säljer tobaksprodukter.

– Jag tycker att det är väldigt intressant, inte minst förslaget om fler rökfria miljöer, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S) som nu skickar utredningens förslag på remiss.
– De förslag som vi sedan vill gå vidare med bedömer jag att vi kan gå vidare med under den här mandatperioden.

Utredningens slutbetänkande ”En översyn av tobakslagen – nya steg mot ett minskat tobaksbruk” lämnades på tisdagen till regeringen. I den framkommer också att snus inte längre ska jämställas med livsmedel i livsmedelslagstiftningen. Dessutom anser Lundahl att det finns skäl att införa krav på neutrala tobaksförpackningar i Sverige, men att ett sådant krav förutsätter en grundlagsändring. Det tittar en annan utredning redan på och ett förslag kommer i höst.

En ny tobakslag föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.

Utredaren har även lämnat en promemoria där förslag till en reglering av e-cigaretter redovisas eftersom försäljningen av dessa är oreglerad sedan Högsta förvaltningsdomstolen fastslog att e-cigaretter inte ska klassas som läkemedel.