Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Ekonomi

Fortsättning för ”Norrlandsskatten”

En rad kalla kommuner i norra delarna av Sverige får behålla sänkt energiskatt. Regeringen anser att den lägre skatten håller för EU:s regler.

En statlig utredning som tillsattes av den förra regeringen föreslog att den sänkta energiskatten skulle avskaffas när det nuvarande undantaget löper ut 2017. Utredaren såg problem med anpassningen till EU:s regler.

Men finansminister Magdalena Andersson (S) gör en annan bedömning och föreslår i stället att skatteundantaget ska fortsätta att gälla. Men nedsättningen föreslås till 9,6 öre per kilowattimme i stället för dagens 9,9.

Orsaken till att hushåll och serviceföretag kan få lägre energiskatt är att uppvärmningskostnaderna är högre. I dag gäller den lägre skatten för alla kommuner i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län, men även i bland annat Ljusdal och Torsby.

”Jobben ska bli fler i Norrland, och vi ska ta hänsyn till att uppvärmningskostnaderna är högre där. Det är bra att EU-reglerna tillåter lägre energiskatt i området”, säger finansminister Magdalena Andersson i en kommentar.

För att anpassa de svenska reglerna till EU-rätten föreslår regeringen att information om de företag som får statligt stöd ska offentliggöras på en webbplats och att stöd till företag som är i ekonomiska svårigheter ska begränsas.

Fakta: Dessa kommuner berörs

Den lägre energiskatten gäller i dag för förbrukning i följande kommuner.

1. Samtliga kommuner i Norrbottens län, Västerbottens län samt Jämtlands län.

2. Sollefteå, Ånge och Örnsköldsvik (Västernorrlands län).

3. Ljusdal (Gävleborgs län).

4. Malung-Sälen, Mora, Orsa, Älvdalen (Dalarnas län).

5. Torsby kommun (Värmlands län).

Källa: Finansdepartementet.