Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Sociala medier

Frågor & svar om dataskydd på Facebook

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Göran Gräslund, generaldirektör på Dataisnpektionen, svarade på läsarnas frågor om vilka krav Facebookanvändare kan ställa på sekretess och integritet.

Göran Gräslund, generaldirektör på Dataisnpektionen, svarade på läsarnas frågor om vilka krav Facebookanvändare kan ställa på sekretess och integritet.

Gustaf: Hej! Var inte granskningen av Facebook på Irland väl tam? Kändes ju mer som en hyllning av Facebook, tycker jag. FTC i USA var betydligt tuffare.
Göran Gräslund: Hej. Jag antar att du menar granskningen som gjordes av irländska Datainspektionen. Deras granskning var ett första steg, kan man säga. De kommer att följa upp den nu i sommar. Har Facebook inte åtgärdat de saker som irländarna påpekade så kan tonen komma att skärpas, tror jag.

Andreas: Det känns meningslöst att diskutera att jag vill se mina journaler i vården, personalen känner sig kritiserad och frågan rinner ut sanden varje gång jag för det på tal. Vad spelar det för roll att reglerna finns när det blir så känsligt i praktiken?
Göran Gräslund: Enligt lagen har du rätt att få ta del av dina journaluppgifter. Det kan dock finnas delar av din journal som du inte får se, men det är i undantagsfall. Det är synd att din vårdgivare inte låter dig se din journal. Får du fortsatta problem med det, så hör av dig till oss.

Annons:

David H: Vad har jag för rättigheter som INTE är med i Facebook? Jag har en misstanke om att min kompis gör fel enligt PUL när han publicerar en festbild på mig utan lov, och kan väl kräva att min kompis tar bort bilden. Men finns lagligt några sätt att "skynda på" en sådan process? Idag ser vi ju exempel på att det ibland tar 6 veckor att få svar från FB...
Göran Gräslund: Mitt första råd: kontakta kompisen och be honom/henne ta bort bilden. Finns det lagligt stöd? Det beror på vad bilden föreställer. Är bilden kränkande enligt personuppgiftslagen så finns det lagligt stöd. Det kan till exempel vara nakenbilder.

Göran: Utöver en lättanvänd adressbok så är väl det som tilltalar folk med Facebook det faktum att de kan skryta och sen få direkt feedback? Det är kanon att kunna ha en kontrollerbar fasad som är snyggare och bättre än verkligeheten. Det enda det kostar är din integritet och den har vi inte satt något pris på. Goolge, Facebook, Twitter, gratis? Knappast va? Deras applikationer kostar lika mycket som alla andra att utveckla. Var kommer pengarna från? Hur ser du på argument som dessa?
Göran Gräslund: Facebook, Google och liknande tjänar mest pengar på att sälja annonser. Det finns ett engelskt uttryck som säger "There's no such thing as a free lunch". Samma sak gäller här. Det är dina personuppgifterna som du "betalar" med för att få använda dessa gratistjänster.

Jenny: Vilka rättigheter har facebook till t. ex foton som man väljer att lägga ut? Kan facebook använda mina foton till vad som helst? Är det sant att facebook kan se andra saker på min dator än bara det jag väljer att publicera på facebook, t. ex vad som finns på min hårddisk? Tacksam för svar!
Göran Gräslund: Hej. Jag är inte helt uppdaterad på Facebooks användarvillkor, så jag vet inte vilken rätt eller inte de har till sina medlemmars foton. Bäst är att du loggar in och kollar användarvillkoren (noga). Facebook kan inte kan se vad du har på hårddisken,förutom de cookies som Facebook själva har skrivit på din dators hårddisk (och som de då har rätt att läsa).

Argus: Ett grundläggande krav på såna här "tjänster" måste ju vara att det är lättare att avsäga sig dem, än att ansluta sig till dem. Så ätr inte fallet med Facebook, varför tvingas de inte införa en avstägningsfunktion, där jag med att klick avslutar mitt abonnemang och alla uppgifter om mig raderas?
Göran Gräslund:

Irländska Datainspektionen har sagt åt Facebook att det måste bli lättare att stänga av sitt konto. Inom EU talar man nu om "rätten att bli glömd". Det innebär att det är du som "äger" dina uppgifter och som bestämmer hur de ska användas och när de ska tas bort. Personligen ser jag dock stora svårigheter med den här principen...
Nedan har jag klippt ur litet text från Facebook som beskriver hur man avslutar sitt konto:
Avaktivera kontot
För dig som inte längre vill använda facebook men som tror att du kanske vill fortsätta senare så finns det en funktion för att avaktivera ditt konto.
Din profil och allt du lagt upp finns kvar och du kommer förmodligen även att då och då få mail från facebook.. Allt som du lagt i grupper, hos dina vänner mm. blir kvar på facebook.
Under inställningar på ditt konto är det enkelt att avaktivera.

Avsluta kontot

Annons:

Man måste vara inloggad för att kunna klicka på länken.

https://ssl.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account&_fb_iframe_path=%2Fhelp%2Fcontact.php


Det kan ta ett tag innan allt försvinner från sökmotorer som Google mm. Sökmotorerna uppdaterar sin information löpande men det kan ta flera månader innan det försvinner.

Albert Veli: Det går många rykten om att olika länders säkerhetstjänster skulle ha tillgång till facebooks gigantiska databas, med färdiga sociogram över alla medlemmar osv. Är detta bara rykten?

Göran Gräslund: Det är svårt för mig att spekulera i den frågan. I demokratiska länder finns det regler för hur bla säkerhetstjänster ska få ta del av den typen av uppgifter. Som GD för Datainspektionen har jag dock ingen aning om det sker och i vilken omfattning. Men kolla gärna in den här sidan där Google beskriver hur ofta myndigheter begär ut information från dem:http://www.google.com/transparencyreport/governmentrequests/

Eva: Hur gör jag om jag känner mig kränkt av facebook, te x bilder som jag inte vill ska finnas publikt ute på FB. Hur kan jag ta bort dessa! Det känns förnedrande att be någon ta bort bilder! Känns som jag inte kan bjuda på mig själv!
Göran Gräslund: Jag kan förstå att du upplever det som ett problem. Men, jag tror ändå att det bästa är att du tar kontakt med personen ifråga. Oftast är det, det lättaste sättet att lösa problemet.

Simon: Vad kan dataskyddet göra för mig som medborgare. Är det så när jag accepterar villkor hos FB, avsäger mig rätten till privatliv?
Göran Gräslund:

Bra fråga. Facebook är ett social nätverk som bygger på att man delar med sig av sin information. Men det finns inställningar som styr hur man delar med sig av sina uppgifter. Det finns dock vissa uppgifter som man alltid delar med sig. Hela idén med dataskydd är att du själv bestämmer vad du vill göra med dina personuppgifter.


Kennet: Hej! FB har stäng mitt konto, de säger att: "våra säkerhetssystem misstänker att du inte använder ditt riktiga namn eller att du har flera konton" Jag har använd mitt riktiga namn och har bara ett konto(det kan verifieras). Nu har jag ingen tillgång till mitt konto. Jag vill bara radera det. Vad kan jag göra? Hur kan man ta kontakt med FB och få svar från dem?

Göran Gräslund: Hej. Trist att du har bekymmer med ditt konto. Som du kunde läsa på DN idag är det inte lätt att komma i kontakt med Facebook. Vi är medvetna om det problemet och vi har även påpekat det för Facebook då vi träffade dem i Dublin i höstas. Det kan vara bra att känna till att om Facebook bedömer att det inte tänker göra någon åtgärd, så hör de inte av sig till den som klagat (vilket vi tycker att de borde göra). I ditt fall skulle jag gå till den här sidan och läsa hur man gör om man har problem med inloggingen:

http://www.facebook.com/help/?page=214512881928339&ref=hcnav

Sofie Larsson: Hej! Hur ser ni på frågan om man kan grundlagsskydda (skaffa utgivningsbevis för) en facebook-sida där man inte tillåter andra att posta inlägg?
Göran Gräslund:

I Europa räknas Facebook som etablerat på Irland och inte i Sverige. Jag har svårt att tro att man då kan grundlagsskydda en Facebook-sida med ett svenskt så kallat utgivningsbevis. Jag känner inte till att det skulle ha hänt. Det är Radio- och TV-verket som håller i hanteringen av utgivningsbevis.

Janelöv: Hej! Jag undrar bara om man laddar upp ett foto på facebook. Äger då facebook detta foto sen? Har de lov att använda detta material i annat syfte som försäljning, marknadsförning mm? Hälsningar Olof
Göran Gräslund: Hej Olof. Se svaret på frågan som Jenny ställde!

Sara: Hej, vad gör FB med mina personuppgifter, sälsj de vidare till företag? Och kan de då gå in och titta på min FB sida?

Göran Gräslund: Datainspektionerna i Norden skickade i somras över ett antal frågor till Facebook på Irland. Enligt svaren vi fick så lämnar Facebook inte ut några personuppgifter till andra företag, utöver de uppgifter som användaren själv går med på att lämna ut genom att installera appar. Däremot använder Facebook självt uppgifterna för att visa riktad reklam.

Karin: Hur ställer sig datainspektionen till kränkningar och mobbning på FB! Hur kan vi ta bort sådant skräp och låta våra unga fortsätta att vara tillfreds med sig själva! Kan vi anmäla kränkande behandligar på FB. Och går det att utesluta medlemmar som utför sådant?
Göran Gräslund: Det förekommer mycket kränkningar på Internet, däribland på Facebook (fast vi får många klagomål från andra platser på nätet). På Facebook har de nu infört en ny funktion för att hantera klagomål som kallas för "social rapportering". Det innebär att en person kan be sina kompisar att hjälp med ett problem.
Men, ska "tonen" bli bättre på nätet, så måste alla i samhället hjälpa till. Ett sätt att göra det, är att reagera på kränkningarna, inte bara låta dem bero.


Gottfrid: Vad har jag för möjlighet att förhindra att någon annan mot min vilja publicerar uppgifter om mina barn på Facebook, annat än att lita till Facebooks goda vilja om jag vill ha informationen borttagen?
Göran Gräslund: Tyvärr är dina möjligheter att få bort sådana uppgifter väldigt små. Åtminstone om uppgifterna är harmlösa (och inte kränkande enligt lagen). Sorry.
 

Göran Gräslund: I väntan på nästa fråga, så klipper jag in en text från en amerikansk tidning som jag tycker är intressant för att den beskriver hur vi kanske kommer att ”se ut” på Facebook i framtiden. Vad tror ni?

"The future of social media is lying. As more and more services close their grip upon who we know, where we are, and what we're doing, we'll come to the sobering realization that we're just not that interesting. We'll create personas to travel the world, meet interesting people, solve crimes and rescue kittens from burning houses. 'Who you are' has never been as interesting as 'who you pretend to be'. The future of social media is the frontier of a new fiction, and one that we can be an active, and sometimes unwilling participant in. We don't want real identities, we want really good identities."

Johan: Min kusin dog ung och hade ett facebook konto som ingen kommer åt. Familjen vill ta bort informationen, helt och hållet, dvs inte något "minneslundskonto". Det har nu gått flera år. Finns det rättsligt stöd eller vad gör man?
Göran Gräslund: Du är inte ensam om det problemet. Vi har diskuterat frågan med Facebook. Det finns dock problem som att olika släktningar kan ha olika uppfattning, att man måste verifiera att en person verkligen gått bort osv.

niklas: Vilka rättigheter har datainspektionen? kan ni gå in och stänga vissa sidor som inte håller "måttet"? Alltså vad gör ni?
Göran Gräslund: Bra fråga. Datainspektionen är en liten myndighet. vi är faktiskt bara ett 40-tal personer. Det gör det väldigt svårt för oss att personligen hantera alla kränkningar på nätet och alla sajter som hänger ut sexbrottslingar, vargjägare och mycket annat. Vi har inga möjligheter att stänga sajter. Men vi kan beslut att en publicering strider mot personuppgiftslagen och vi kan även polisanmäla sajter. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med nätkränkningar
http://www.datainspektionen.se/om-oss/uppdrag-och-mal/internet/

Niklas. A: Idag finns det företag som anlitas för att kontrollera privatpersoners social liv på nätet (genom facebook etc.) inför exempelvis anställning. Finns det några riktlinjer, föreskrifter eller regler för hur dessa företag får bedriva verksamhet? Inspekteras dessa företag av DI? Se exempelvis Seccredo AB
Göran Gräslund:
Javisst har vi tittat på sådana företag. Vi har dock inga synpunkter på hur dessa företag använder Google och Facebook för att kolla upp arbetssökande.
Läs mer här:
http://www.datainspektionen.se/press/nyhetsarkiv/2011/granser-for-vad-som-far-registreras-vid-bakgrundskontroller/

AndersW: Finns det några gränser för vad jag får skriva om andra på min blogg? Jag har skrivit om en person som krävde att jag skulle ta bort det jag skrivit.
Göran Gräslund:

I personuppgiftslagen finns något som kallas för journalistiskt ändamål. Om man skriver något i ett forum eller på en blogg och vill "informera, utöva kritik och väcka debatt i samhällsfrågor av betydelse för allmänheten" så gäller inte stora delar av personuppgiftslagen. En blogg har till exempel skrivit namnet på en läkare som misstänkts för att ha mördat ett barn. Det hade vi inga synpunkter på eftersom vi ansåg att det fanns ett journalistiskt syfte med blogginlägget. Det knepiga här är att det enligt lagen kan vara okey att skriva saker som den person som pekas ut kan uppleva som väldigt jobbigt och kränkande.
Det finns dock andra bestämmelser som kan spela in, som exempelvis förtal.

Anette: Jag tycker att FB har blivit ett ställe där vi kan skryta om hur duktiga vi är. Komplexet att duga i andras ögon har blivit viktigt för oss! Och vi har fått en kanal att göra detta i genom, FB! Det gäller att trycka på gilla knappen. Eller så gäller det att stå emot och inte vara delaktig, eller se det som en rolig grej, välj själv! Tack för en intressant chatt!
Göran Gräslund: Hej Anette, Kul att du tycker chatten är intressant. Värt att notera är att varken generaldirektören eller Per använder Facebook. Jonas har dock ett FB-konto. :-)

Göran Gräslund: Vi har tagit fram en separat webbplats med information om nätkränkningar. Den heter Kränkt.se. Ta gärna en titt på den, och kom även gärna med synpunkter på mer information du skulle vilja se på den sajten. Skicka i så fall ett mejl till krankt@datainspektionen.se.

Feldon: Generell fråga: varför finns inga krav på minsta säkerhet vid lagring av lösenord etc? Minimum bitar på hashen osv?
Göran Gräslund: Hej Feldon. Jag vet inte riktigt vad du menar med krav. När vi inspekterar företag, myndigheter och liknande så tittar vi på hur känsliga personuppgifter de hanterar, och hur pass bra de skyddar dem. För vissa uppgifter kräver vi säkrare inloggning än lösenord (till exempel lösenordsdosa).
Det är viktigt att ha bra och svåra lösenord. Här kan man testa hur pass bra lösenord man själv har:https://www.testalosenord.pts.se/

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

colorado3-1000
Reuters

 Liveuppdaterad text. Dramatisk insats pågår på abortklinik i USA. 5  0 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

sdstenberg1000
Foto:Anders Hansson

 Ewa Stenberg: Övriga partier gör allt för att undvika SD:s mål om nyval. 4  0 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ville slopa vice-rollerna. Åkesson förslag fick nobben av SD-ombuden.

Moske
Foto:DN

 Forskaren Aje Carlbom: SD-ledarens förslag skulle kunna gynna muslimer i Sverige. 394  0 tweets  393 rekommendationer  1 rekommendationer

 Kritiken tillbakavisas av partistyrelsen. Det blev bråk direkt på Sverigedemokraternas landsdagar. 24  0 tweets  24 rekommendationer  0 rekommendationer

wigh488
Foto:DN
vilks3-1000
Foto:Anders Hansson

 DN möter Lars Vilks. Bevakas av beväpnade livvakter dygnet runt.

Annons:

 Föll ihop på banan. Hästens liv gick inte att rädda. 4  0 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

filur-288
Foto:TT

 Prestigepris till Henrik Larssons dotter. Glänste inför stolt pappa.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: