Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Ekonomi

Från ”Flyga drake” till ”praktikant” på Ica

Abdullah, eller ”Abbe”, ny karaktär i Icafilmerna, spelad av Ahmad Khan Mahmoodzada.
Abdullah, eller ”Abbe”, ny karaktär i Icafilmerna, spelad av Ahmad Khan Mahmoodzada. Foto: Ica

En ny karaktär dyker nu upp i Icas reklamfilmer, praktikanten och extrajobbaren Abdullah, med smeknamnet Abbe. Butiksjätten vill med honom, spelad av Ahmad Khan Mahmoodzada, visa att man är med på banan i invandringsdebatten.

– För oss är det är viktigt att skildra de förändringar som händer ute i samhället och i våra butiker, säger Mats Liedholm, marknadsdirektör på Ica Sverige, till tidningen Dagens Media.

Ahmad Khan Mahmoodzada kom 2010 från Afghanistan till Sverige som tonårig flykting. Han bodde hos en familj i Borlänge och gick i skolan, något han verkligen tog till sig efter att ha tvingats sluta skolan hemma i Afghanistan.

Ahmad Khan Mahmoodzada medverkade som 10-årig barnskådespelare i filmatiseringen av amerikansk-afghanske Khaled Hosseinis roman ”The kite runner”, ”Flyga drake” på svenska. Rollen och filmen ställde till det för familjen – framställningen på vita duken föll varken talibaner eller egna folket hazarerna i smaken.

– Både talibanerna och mitt eget folk, hazarerna, var kritiska. De tyckte att filmen pekade ut dem som svaga, berättade Ahmed Khan för Aftonbladet i en intervju för ett drygt år sedan.

Hädanefter kommer de korta men frekventa Icafilmerna att bli mer än ett extrajobb för honom.

– Våra filmer ska engagera och roa tittarna, men samtidigt visa det som händer ute i Icahandlarnas butiker och i kundernas vardag. I Ahmad har vi hittat en ung talang, bara 19 år gammal, och det känns roligt att låta honom vara en extrahjälp i våra filmer, säger Mats Liedholm.