Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Global Utveckling

Naturskyddsföreningen: Gifter finns även i pappersförpackningar

Cecilia Hedfors på Naturskyddsföreningen varnar för att det även finns pappersförpackningar som kan vara ohälsosamma.
Cecilia Hedfors på Naturskyddsföreningen varnar för att det även finns pappersförpackningar som kan vara ohälsosamma. Foto: Naturskyddsföreningen/Pressbild

Hur farliga är egentligen våra livsmedelsförpackningar?

Vi har under de senaste åren fått allt mer information om hur skadlig plasten är och de hormonstörande ämnen som materialet kan släppa ifrån sig.

Men enligt Naturskyddsföreningen innehåller även pappersförpackningar giftiga ämnen.

– Det handlar ofta om återvunnet papper som släpper ifrån sig gifter. Det kan bero på att något annat med gift, till exempel kvitton som innehåller mycket bisfenol a, har kastats i pappersåtervinningen och sedan blir del i den nya pappersmassan, berättar Cecilia Hedfors på Naturskyddsföreningen.

Men det finns även andra delar av pappersförpackningarna som kan vara ohälsosamma.

– I många fall kan det finnas risk för att trycksvärta går igenom kartongen och därför har många pappersförpackningar dubbelförpackningar med en tunn plastpåse på insidan.

Konservburkar är en annan förpackning som varit under lupp på senare tid.

– Många känner till att plasthinnan på insidan i många konservburkar innehåller bisfenol A. Men vi ser att flera märken byter ut materialet mot andra alternativ.

 

Det finns ju produkter som inte behöver förpackas, som ris. Det skulle det ju vara bra om man kunde köpa opaketerat.

 

Om nu många livsmedel packas i material som innehåller giftiga ämnen, hade det inte varit bättre att sluta förpacka livsmedel då?

– Det ett givande och tagande. Det finns ju produkter som inte behöver förpackas, som ris. Det skulle det ju vara bra om man kunde köpa opaketerat.

Samtidigt bidrar förpackningarna till att livsmedel håller bättre.

– Vi vill ha säkra livsmedel som inte blir dåliga och då är förpackningar bra. Det finns också förpackningar som är bättre än andra. Det finns plast som är biologiskt nedbrytbar som skulle passa utmärkt att paketera livsmedel i.

 

Detta är en av flera artiklar i en serie på DN Global utveckling om hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion. Läs övriga artiklar här:

• Därför kan plasten runt gurkan vara rena klimatvinsten (2 nov)

• Gamla tiders lösviktshandel på väg tillbaka (3 nov)

• Hon ska sälja mat utan en enda förpackning i butiken (4 nov)

• Framtidens plastflaskor kan göras av bark och rötter (5 nov)

• ”Förpackningarna har fått oförtjänt dåligt rykte” (5 nov)

Läs även fler artiklar från tidigare i år inom samma tema:

• Mat mer än hälsofråga på toppmöte i Stockholm (13 juni)

• Rockström vill ha lika tuffa regler för mat som för utsläpp (14 juni)

• Dela maten via mobilen i stället för att slänga (19 juni)

• Stordalen ändrade strategi efter ”bacon gate” (28 juni)

Om. DN Global utveckling
  • Denna artikel publiceras på DN Global utveckling, en temasajt om FN:s nya globala utvecklingsmål som syftar till att skapa en hållbar utveckling på jorden.
  • Fler artiklar från DN Global utveckling hittar du på här.
  • Du kan också läsa mer om satsningen här.
  • Redaktionen för DN Global utveckling nås på globalutveckling@dn.se om du vill skicka nyhetstips eller inbjudningar till seminarier.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.